szerző:
MTI

Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar kormány módosítani készül az állampolgársági törvényt, amely magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban élő magyarokat - jelentette szerdán a CTK cseh hírügynökség a szlovák miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.

Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére telefonon megerősítette, hogy hazarendelték konzultációra Peter Weiss budapesti nagykövetet. Az intézkedés oka, hogy a leendő magyar kormány nem kíván konzultálni a szlovák állampolgárokat is érintő kettős állampolgárságra vonatkozó törvényről. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a nagykövet hazarendelése konzultációra szokásos diplomáciai eljárás, de egyben azt is jelzi, hogy probléma van a kétoldalú kapcsolatokban.

Peter Stano elmondta, hogy Robert Fico kormányfő csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tart, amelyen ismerteti a szlovák kormány álláspontját a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar törvénnyel kapcsolatban.

Az állampolgársági törvény módosításáról szerdán tárgyalást folytatott Pozsonyban Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal. Martonyi szerint az új törvény megszünteti a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetését a határokon túli, távolabb élő magyarokkal szemben. Peter Stano a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: Martonyi János szerdán Pozsonyban Lajcákkal találkozva elzárkózott a törvény kapcsán Szlovákiával folytatandó konzultációk elől.

Azt, hogy a törvényt a szlovák szervekkel való konzultációk nélkül fogadják el, Szlovákia nem tekintheti baráti lépésnek az új magyar kormány részéről - jelentette ki Lajcák a találkozó után. "A magyar fél tudomásul vette és érzékeli a szlovák álláspontot" - jegyezte meg erre Martonyi.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szavazati jog a kettős állampolgároknak?

Először a kettős állampolgárságot adják meg, a szavazati jog a választójogi törvény témája, amelyhez mindenképpen hozzá kell majd nyúlni - nyilatkozta Semjén Zsolt. A nemzetpolitika az új kormányzati szerkezetben nem tartozik a Külügyminisztériumhoz - jelentette ki szombaton a Magyar Televíziónak adott interjúban Martonyi János arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen lesz a munkamegosztás közte és Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes között.

hvg.hu Itthon

A Jobbik máris emelné a tétet

A Jobbik egyik képviselője szerint megalázó követelmény a kettős állampolgársághoz előírt magyar nyelvtudás, s az erről szóló törvényt az új kormánynak még a Trianon-évforduló előtt el kellene fogadnia. A radikálisok a jelek szerint a Fidesz-kormány tervezett törvénymódosítását megalkuvásként állítják be.

MTI Itthon

Nemzeti emléknappá nyilvánítaná június 4-ét a Jobbik

A Jobbik egyik első parlamenti kezdeményezéseként országgyűlési határozati javaslatot kíván benyújtani, hogy már az idén nemzeti emléknappá válhasson június 4., az 1920-as trianoni békeszerződés megkötésének évfordulója; a párt azt is szeretné elérni, hogy augusztus 20-ig kettős állampolgárságot kapjanak a határon túli magyarok.

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa