szerző:
MTI

Kirgizisztán mindhárom déli megyéjében elfoglaltak egy-egy közigazgatási épületet csütörtökön a hatalomból kiszorított Kurmanbek Bakijev elnök hívei - közölték tisztségviselők és helyi hírügynökségek.

A lázadás az eddigi legnagyobb kihívás az átmeneti kormány számára, amely a múlt hónapban alakult meg Bakijev ellenfeleiből. Bakijev-párti tüntetők előbb Os városában, majd Dzsalálábádban és Batkenben foglaltak el egy-egy közigazgatási épületet. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a tüntetők Os város repülőterét is hatalmukba kerítették. Az AKI kirgiz hírügynökség korábbi jelentése szerint Os főterén reggel óta gyülekeztek az ex-államfő támogatói és ellenfelei. A szembenállók többször összecsaptak egymással. Később Bakijev hívei megrohamoztak egy közigazgatási épületet, és az őrök legyűrésével behatoltak oda. Az első emelet minden ablakát kiverték.

Tiltakoztak az alkotmány új tervezetének elfogadása ellen, követelték, hogy helyezzék vissza a hatalomba Bakijevet, illetve a korábbi helyi kormányzót és első helyettesét. A követelések között szerepelt az is, hogy szüntessék be az eljárást a korábbi belügyminiszter, Moldomusa Kongantijev ellen. Az elfoglalt épülethez mentek később az átmeneti kormány támogatói is. Szemtanúk szerint a rendfenntartó erők nem avatkoztak be az eseményekbe. Ezzel egy időben a kirgiz főváros, Biskek főtéren a parlamentnél tömeg gyülekezett, de egyelőre nem ismert az ott lévők szándéka.

Bakijev április 7-én menekült el a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság fővárosából, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak a távozását követelő tüntetőkre, azok pedig feldúltak több kormányzati épületet. Legalább 85 ember életét vesztette. A volt államfő előbb Osban keresett menedéket, később Kazahsztánba utazott, majd onnan Fehéroroszországba távozott, ahol jelenleg is tartózkodik. Az átmeneti kormány a múlt héten megfosztotta mentelmi jogától a volt elnököt, és utasította az ügyészséget, hogy kérje kiadatását Minszktől. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azonban hallani sem akar erről. Azt mondta: még senki sem kereste meg hivatalosan a kiadatás ügyében, de hozzáfűzte, hogy hasztalan is lenne egy ilyen kérés. Kirgizisztán elnöke a fehérorosz állam és elnöke védelme alatt áll - szögezte le.

 

 

 


   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Százezer dollár is járhat az elnök embereiért

A kirgiz átmeneti kormány 20 ezertől 100 ezer dollárig terjedő pénzjutalmat tűzött ki azoknak, akik segítséget nyújtanak a múlt hónapban megbuktatott Bakijev-rezsim több magas rangú vezetőjének kézre kerítésében.

MTI Világ

A volt kirgiz elnök kiadatását kérték Minszktől

A kirgiz átmeneti kormány bejelentette, hogy hivatalosan kérte Fehéroroszországtól az áprilisi biskeki összecsapások után Minszkbe menekült Kurmanbek Bakijev elnök kiadatását; a fehérorosz ügyészség ugyanakkor azt közölte, hogy nem kapott ilyen kérelmet.

Ezért nem tudunk elszabadulni a sorozatoktól

Ezért nem tudunk elszabadulni a sorozatoktól

Három hónap alatt 15 milliárd forintot költött a kormány kommunikációra

Három hónap alatt 15 milliárd forintot költött a kormány kommunikációra

Juncker nem beszélt arról, hogy szerda után visszalő

Juncker nem beszélt arról, hogy szerda után visszalő

Családapák álma lehet ez a 290 lóerős új Skoda Octavia RS kombi

Családapák álma lehet ez a 290 lóerős új Skoda Octavia RS kombi

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet