szerző:
MTI

Megölték a március végi moszkvai metrórobbantásokat szervező szélsőséges csoport három tagját, köztük az öngyilkos merénylőket kísérő egyik férfit - jelentette Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója csütörtökön Dmitrij Medvegyev elnöknek.

Bortnyikov elmondta, hogy az illetők kemény fegyveres ellenállást tanúsítottak, amikor őrizetbe akarták venni őket, ezért "sajnos nem sikerült őket élve elfogni". Medvegyev azt mondta, fegyveres ellenállás esetén a terroristákat meg kell semmisíteni. Bortnyikov beszámolt arról, hogy a merényletek szervezőit egyesült erővel keresi a Kaukázus északi részén az FSZB, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság és a belügyminisztérium.

A tanácskozáson, amelyen jelent volt Alekszandr Basztrikin, a nyomozati bizottság elnöke, valamint Nyikolaj Patrusev, a Nemzetbiztonsági Tanács titkára, az FSZB volt igazgatója is, az államfő kifejtette, hogy őt ugyan folyamatosan tájékoztatják a nyomozás állásáról, de a közvélemény érdeklődése nem csökken, ezért arra kéri a jelenlévőket, hogy a sajtót tájékoztassák mindazon részletekről, amelyeknek közzététele nem akadályozza a nyomozást.

Március 29-én a moszkvai Lubjanka és Park Kulturi metróállomásokon a reggeli csúcsforgalom idején két öngyilkos merénylő nő működésbe hozta a testén viselt robbanószerkezetet. A negyven perces eltéréssel elkövetett robbantásokban 40 ember vesztette életét és mintegy 160 megsérült. A két nő személyazonosságát hamar megállapították.

A terrortámadás kapcsán a nyomozás és az orosz sajtó rávilágított a dagesztáni szélsőségesek köreiben és a lakosság hozzájuk való viszonyában uralkodó sajátos körülményekre, egyebek közt arra, hogy az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban sokan az iszlamista terroristák kiszolgálásából élnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Moszkvai robbantások: újra megnyíltak a metróállomások

A két reggeli robbantásos merénylet után moszkvai idő szerint hétfő délután öt-hat óra körül mindkét érintett állomást megnyitották az utasok és az újságírók előtt, és a szerelvények mindkét vonalon menetrend szerint jártak, bár a szokásosnál kevesebb utast szállítottak.

hvg.hu/MTI Világ

Tizenhét éves lány volt az egyik moszkvai robbantó - fotó

Egy észak-kaukázusi iszlamista fegyveres tizenhét éves özvegye volt a moszkvai metróban hétfőn öngyilkos robbantást elkövető merénylők egyike – közölte a BBC. Az orosz Terrorizmus Elleni Nemzeti Bizottság (NAK) pénteken megerősítette a hírt: az egyik merénylő a dagesztáni Dzsennet Abdurahmanova volt.

hvg.hu/MTI Világ

Bosszúból robbantottak a Fekete Özvegyek?

Az orosz biztonsági szolgálat gyanúja szerint a moszkvai metróban hétfőn öngyilkos merényletet elkövető nők egy 30 fős csoport tagjai lehettek, akiket egy csecsen terrorista képzett ki - írja a Times Online. A Fekete Özvegyek a feltevés szerint az észak-kaukázusi iszlamista felkelők vezetőinek halála miatt állhattak bosszút a moszkvai támadásokkal.

MTI Világ

Azonosították a moszkvai, dagesztáni robbantások szervezőit

A biztonsági szervek már tudják, kik állnak a hétfői moszkvai és a szerdai dagesztáni merényletek mögött, és körözik őket - jelentette ki a dagesztáni Mahacskalában Dmitrij Medvegyev elnök részvételével tartott értekezleten Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója.

MTI Világ

Moszkvai robbantások: Lavrov szerint nem zárható ki a külföldi támogatás

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nem zárható ki, hogy a hétfői moszkvai metrórobbantásokat külföldi támogatással hajtották végre. "Semmit nem lehet kizárni"- mondta az orosz diplomácia vezetője hétfő este a kanadai Chelsea-ben arra a kérdésre válaszolva, lehetséges-e, hogy a két metróállomáson elkövetett robbantást külföldről szervezték meg.

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban