szerző:
MTI

Legalább három halálos áldozata és 69 sebesültje van a thaiföldi hadsereg és az ellenzékiek újabb, pénteki bangkoki összecsapásainak - közölték hírügynökségi források. A thaiföldi magyar nagykövetség az utcai harcok ellenére nem függeszti fel tevékenységét - mondta Balogh András magyar nagykövet.

A hadsereg állítólag már éles lőszert is bevetett a tüntetők ellen. Az első jelentések még arról szóltak, hogy könnygázt és gumilövedékeket használtak. A kezdetben csak egy szűk, több nagykövetségnek is helyet adó körzetre szorítkozó erőszak délutánra átterjedt más környékekre is. A katonák ezzel együtt sem nyomultak be a lázadók táborába, inkább a körülötte kiépülő zárlatot igyekeznek megerősíteni, amit viszont a tüntetők meg akarnak akadályozni. Hallatszott egy nagy robbanás is, de az okát nem tudni.

©

A sérültek között van egy tartósan Bangkokban dolgozó kanadai újságíró, a France 24 tévéadó alkalmazottja - közölte maga a francia adó. Két thaiföldi újságíró is megsebesült. Kicsi az esélye annak, hogy a vörösinges tüntetőkhöz átállt Kattija Szavaszdipol tábornok felépül súlyos sebesüléséből - közölték pénteken kórházi források. A hadseregbeli beosztásából januárban felfüggesztett, 58 éves vezérőrnagy az ellenzéki tüntetők által második hónapja megszállva tartott bangkoki negyedben a biztonsági műveleteket irányította.

Akkor érte lövés, amikor a sajtónak - egy forrás szerint a The New York Times amerikai napilapnak - nyilatkozott az ellenzékiek által elfoglalt negyed közelében. A vörös ingesek egyik tanácsadója szerint orvlövész lőtt rá.A hadsereg pénteken tagadta, hogy ők lőttek volna a tábornokra. Szunszern Kevkumnerd ezredes, szóvivő cáfolta, hogy a hadsereg katonái lesből lőnének bárkire.

A külföldi száműzetésben élő volt thaiföldi miniszterelnök, Thakszin Sinavatra az összecsapások láttán felszólította a bangkoki kormányt, hogy hívja vissza a hadsereg katonáit a fővárosi utcákról, és újítsa fel a tárgyalásokat az ellenzéki tüntetőkkel. A tüntetők, akik körülbelül három négyzetkilométernyi területet tartanak elfoglalva el a belvárosban, továbbra is hangoztatják, hogy kitartanak, amíg a kormány le nem mond, és ki nem írják az előre hozott választásokat. A védelmi miniszter közlése szerint a katonai művelet célja az, hogy tárgyalásokra kényszerítsék a vörösingesek vezetőit.

©

Nincs ok arra, hogy a magyar nagykövetség bezárjon a thaiföldi fővárosban, Bangkokban - mondta pénteken Balogh András nagykövet. Elmondta, hogy a fővárosban immár két hónapja tartó összetűzések elsősorban azoknak a külképviseleteknek a munkáját érintik, amelyek közvetlenül ezeken a területeken vagy a közvetlen közelükben vannak. "Mi úgy látjuk, semmi nem indokolja azt, hogy fölfüggesszük a munkánkat, tehát ebből következően rendelkezésre állunk a magyar és nem magyar állampolgároknak" - jelentette ki a nagykövet. 

©

Bangkokban az összecsapások körzetében pénteken bezárt több külföldi diplomáciai képviselet, az amerikai, a japán, a brit és a holland. Balogh András elmondta, hogy a zavargásokkal kapcsolatban magyar állampolgárok még nem fordultak segítségért a képviselethez. Azt tanácsolta a térségbe látogatóknak, hogy legyenek óvatosak, kerüljék a nagyobb tömeget, és ne menjenek be a tüntetések színhelyére.

A nagykövet szerint a külföldieket nem fenyegeti veszély, ha távol tartják magukat azoktól a területektől, ahol összecsapások vannak, ahol nagy számban kerülnek szembe egymással tüntetők és katonák, rendőrök.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a külügyminisztérium honlapján rendszeres és állandóan frissített tájékoztatás található, még a veszélyes utcákat, körzeteket is megjelölték.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Lefújhatják az előre hozott választásokat Thaiföldön

Nem tartják meg a thaiföldi kormányfő által november 14-re ígért előre hozott parlamenti választásokat, ha a kormányellenes tüntetők nem vonulnak el haladéktalanul az utcákról - mondta csütörtökön egy magas rangú kormányhivatalnok.

MTI Világ

Ügyvédeket küld a tüntetőknek a volt thai kormányfő

Megbékélésre szólította fel a thaiföldi kormány távozását követelő híveit kedden a száműzetésben élő volt miniszterelnök, Thakszin Sinavatra, miközben a tüntetők vezetői Bangkokban összeültek, hogy kialakítsák válaszukat a hivatalban lévő kormányfő válságkezelő forgatókönyvére.

MTI Világ

Kész feloszlatni a parlamentet a thai kormányfő

A thaiföldi miniszterelnök kész elfogadni a kormányellenes tüntetők a parlament feloszlatására vonatkozó követelését, ha a vörösingesek felhagynak Bangkok kereskedelmi negyedének megszállás alatt tartásával.

MTI Világ

Robbanások, lövések Bangkokban

Szemtanúk szerint lövések és robbanások hallatszottak Bangkokban csütörtök este abban a belvárosi negyedben, ahol a kormányellenes tüntetők elbarikádozták magukat. Egy kórházi forrás szerint a vörösingesek egyik katonai vezetőjét fejbe lőtték, és vannak más sebesültek is.

64 féle karácsonyi fényfüzért vizsgáltak a hatóságok, csak 8 volt biztonságos

64 féle karácsonyi fényfüzért vizsgáltak a hatóságok, csak 8 volt biztonságos

Diszkriminatívra sikerült az indiai állampolgársági törvény módosítása

Diszkriminatívra sikerült az indiai állampolgársági törvény módosítása

Az állam 55 milliárd forintért vesz autókat a Porschétól

Az állam 55 milliárd forintért vesz autókat a Porschétól

Adventi mesenaptár – december 11.

Adventi mesenaptár – december 11.

Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket

Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket

Addig növelte a nyomást a NASA, míg szét nem durrant a legújabb rakétája

Addig növelte a nyomást a NASA, míg szét nem durrant a legújabb rakétája