szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhatra nőtt a kormányellenes tüntetők és a rendőrök közötti bangkoki összecsapások halálos áldozatainak száma, a sebesültek között három külföldi is van - közölte a mentőszolgálat.

A pénteki erőszakos cselekményekben szombat hajnali adatok szerint 141 - más források szerint 157 - ember sebesült meg, közöttük egy mianmari, egy lengyel és egy kanadai állampolgár. A halottak valamennyien thaiföldiek. A France24 hírtelevízió közölte: pénteken a csatorna kanadai állampolgárságú operatőre, Nelson Rand "súlyosan megsérült" a tüntetésről tudósítva.

Szombatra virradó éjjel a thaiföldi fővárosban állandóan fegyverropogás hallatszott. Több ezer katona igyekezett biztosítani a tüntetők által megszállt üzleti negyed körüli utcákat, és próbálta megakadályozni, hogy a kormányellenes tábor még több híve bejusson a területre. A tüntetők kövekkel és benzines palackokkal dobálták a katonákat és rendőröket. A tüntetők vezetői szerint mintegy 15 ezren barikádozták el magukat a negyedben, s mindenáron ki akarnak tartani. A környező utcák szinte teljesen kihaltak.

A tüntetők szombaton közölték, folytatják a harcot, annak ellenére, hogy a kormánycsapatok megpróbálják elszigetelni őket, és fogytán van élelmiszer-, víz- és üzemanyag-készletük. "Addig folytatjuk a harcot, amíg a kormány nem vállalja a felelősséget" - mondta Kvancsai Praipana, a vörös inges tüntetők egyik vezetője, aki szerint a kormány a felelős a tüntetések idején kitört erőszakért.

Szombaton kora reggel több tucat taxis megkezdte az egyik gyorsforgalmi útról a negyedbe vezető út lezárását. Arra számítanak, hogy a hadsereg ebből az irányból fog előrenyomulni, és így akarják megvédeni a vörös ingeseket. A hatóságok azt állítják, hogy nem terveznek ostromot. "Tartani akarjuk állásainkat, és el akarjuk kerülni a konfrontációt" - mondta Korn Csatikavanidzs pénzügyminiszter a BBC-nek. A rendőrség és a hadsereg csak akkor használ éleslőszert, ha a saját vagy mások élete veszélyben forog - közölte a kormányszóvivő.

Az ENSZ-főtitkár az erőszak beszüntetésére szólította fel a feleket helyi idő szerint pénteken. Ban Ki Mun növekvő aggodalommal figyeli a feszültség és az erőszak gyors fokozódását Thaiföldön, és szomorú a számos civil áldozatról, közöttük újságírókról érkező hírek hallatán - közölte az ENSZ-főtitkár sajtóosztálya közleményben. Az ENSZ-főtitkár felszólította a tiltakozókat és a thaiföldi hatóságokat, tegyenek meg mindent az újabb erőszakos cselekmények és emberáldozatok elkerülése érdekében.

A vörös inges tüntetők a kormány lemondatására irányuló legújabb kampányukat márciusban indították el, arra hivatkozva, hogy a kabinet törvénytelenül jutott hatalomra, és nem törődik a szegényekkel. Az azóta több alkalommal kirobbant erőszakban a kormány adatai szerint 43-an meghaltak, és több mint 1500-an megsebesültek. A tiltakozók sürgetik a 82 esztendős Bhumibol Aduljadedzs királyt, hogy vessen véget hallgatásának, és avatkozzon közbe, de a köztiszteletben álló agg uralkodó eddig nem szólalt meg.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Robbanások, lövések Bangkokban

Szemtanúk szerint lövések és robbanások hallatszottak Bangkokban csütörtök este abban a belvárosi negyedben, ahol a kormányellenes tüntetők elbarikádozták magukat. Egy kórházi forrás szerint a vörösingesek egyik katonai vezetőjét fejbe lőtték, és vannak más sebesültek is.

MTI Világ

Újabb összecsapások Bangkokban, halálos áldozatok

Legalább három halálos áldozata és 69 sebesültje van a thaiföldi hadsereg és az ellenzékiek újabb, pénteki bangkoki összecsapásainak - közölték hírügynökségi források. A thaiföldi magyar nagykövetség az utcai harcok ellenére nem függeszti fel tevékenységét - mondta Balogh András magyar nagykövet.

MTI Világ

Bangkoki kórházat rohantak meg a vörösingesek

A thaiföldi főváros egyik központi kórháza kénytelen volt evakuálni betegeit és elhalasztani minden halasztható műtétjét, mivel a közelben táborozó kormányellenes tüntetők, katonák és rendőrök után kutatva, benyomultak az épületbe.

Oroszország még az EU-szankciókat is a maga javára fordította

Oroszország még az EU-szankciókat is a maga javára fordította

Indonézia évi 250 millió vakcinát fog gyártani, ha beválik a helyben fejlesztett oltóanyag

Indonézia évi 250 millió vakcinát fog gyártani, ha beválik a helyben fejlesztett oltóanyag

Koronavírus: kilenccel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, nincs újabb elhunyt

Koronavírus: kilenccel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, nincs újabb elhunyt