szerző:
MTI

Tizenhatra nőtt a kormányellenes tüntetők és a rendőrök közötti bangkoki összecsapások halálos áldozatainak száma, a sebesültek között három külföldi is van - közölte a mentőszolgálat.

A pénteki erőszakos cselekményekben szombat hajnali adatok szerint 141 - más források szerint 157 - ember sebesült meg, közöttük egy mianmari, egy lengyel és egy kanadai állampolgár. A halottak valamennyien thaiföldiek. A France24 hírtelevízió közölte: pénteken a csatorna kanadai állampolgárságú operatőre, Nelson Rand "súlyosan megsérült" a tüntetésről tudósítva.

Szombatra virradó éjjel a thaiföldi fővárosban állandóan fegyverropogás hallatszott. Több ezer katona igyekezett biztosítani a tüntetők által megszállt üzleti negyed körüli utcákat, és próbálta megakadályozni, hogy a kormányellenes tábor még több híve bejusson a területre. A tüntetők kövekkel és benzines palackokkal dobálták a katonákat és rendőröket. A tüntetők vezetői szerint mintegy 15 ezren barikádozták el magukat a negyedben, s mindenáron ki akarnak tartani. A környező utcák szinte teljesen kihaltak.

A tüntetők szombaton közölték, folytatják a harcot, annak ellenére, hogy a kormánycsapatok megpróbálják elszigetelni őket, és fogytán van élelmiszer-, víz- és üzemanyag-készletük. "Addig folytatjuk a harcot, amíg a kormány nem vállalja a felelősséget" - mondta Kvancsai Praipana, a vörös inges tüntetők egyik vezetője, aki szerint a kormány a felelős a tüntetések idején kitört erőszakért.

Szombaton kora reggel több tucat taxis megkezdte az egyik gyorsforgalmi útról a negyedbe vezető út lezárását. Arra számítanak, hogy a hadsereg ebből az irányból fog előrenyomulni, és így akarják megvédeni a vörös ingeseket. A hatóságok azt állítják, hogy nem terveznek ostromot. "Tartani akarjuk állásainkat, és el akarjuk kerülni a konfrontációt" - mondta Korn Csatikavanidzs pénzügyminiszter a BBC-nek. A rendőrség és a hadsereg csak akkor használ éleslőszert, ha a saját vagy mások élete veszélyben forog - közölte a kormányszóvivő.

Az ENSZ-főtitkár az erőszak beszüntetésére szólította fel a feleket helyi idő szerint pénteken. Ban Ki Mun növekvő aggodalommal figyeli a feszültség és az erőszak gyors fokozódását Thaiföldön, és szomorú a számos civil áldozatról, közöttük újságírókról érkező hírek hallatán - közölte az ENSZ-főtitkár sajtóosztálya közleményben. Az ENSZ-főtitkár felszólította a tiltakozókat és a thaiföldi hatóságokat, tegyenek meg mindent az újabb erőszakos cselekmények és emberáldozatok elkerülése érdekében.

A vörös inges tüntetők a kormány lemondatására irányuló legújabb kampányukat márciusban indították el, arra hivatkozva, hogy a kabinet törvénytelenül jutott hatalomra, és nem törődik a szegényekkel. Az azóta több alkalommal kirobbant erőszakban a kormány adatai szerint 43-an meghaltak, és több mint 1500-an megsebesültek. A tiltakozók sürgetik a 82 esztendős Bhumibol Aduljadedzs királyt, hogy vessen véget hallgatásának, és avatkozzon közbe, de a köztiszteletben álló agg uralkodó eddig nem szólalt meg.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Robbanások, lövések Bangkokban

Szemtanúk szerint lövések és robbanások hallatszottak Bangkokban csütörtök este abban a belvárosi negyedben, ahol a kormányellenes tüntetők elbarikádozták magukat. Egy kórházi forrás szerint a vörösingesek egyik katonai vezetőjét fejbe lőtték, és vannak más sebesültek is.

MTI Világ

Újabb összecsapások Bangkokban, halálos áldozatok

Legalább három halálos áldozata és 69 sebesültje van a thaiföldi hadsereg és az ellenzékiek újabb, pénteki bangkoki összecsapásainak - közölték hírügynökségi források. A thaiföldi magyar nagykövetség az utcai harcok ellenére nem függeszti fel tevékenységét - mondta Balogh András magyar nagykövet.

MTI Világ

Bangkoki kórházat rohantak meg a vörösingesek

A thaiföldi főváros egyik központi kórháza kénytelen volt evakuálni betegeit és elhalasztani minden halasztható műtétjét, mivel a közelben táborozó kormányellenes tüntetők, katonák és rendőrök után kutatva, benyomultak az épületbe.

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Gréczy Zsolt: Neveletlenség Dobrev Klárát Gyurcsány Ferencnének hívni

Gréczy Zsolt: Neveletlenség Dobrev Klárát Gyurcsány Ferencnének hívni