szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feloldották hétfőn délután a forgalmi korlátozásokat a két legnagyobb brit repülőtéren, az izlandi vulkánkitörés újabb hamufelhője miatt éjszakára lezárt, majd először csak részlegesen megnyitott londoni Heathrow-n és Gatwicken. A korábbi korlátozások miatt budapesti járatokat is töröltek.

A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) hétfőn délután bejelentette, hogy a polgári repülésügyi hatóság (CAA) megszüntetett minden repülési korlátozást a két legforgalmasabb brit repülőtér környékén. Gatwickről a teljes éjszakai zárlat reggeli enyhítése után is egy ideig csak indulhattak a repülőgépek, de érkező járatok nem szállhattak le. Ez érintette a Malév két budapesti járata közül a délelőttit, amelyet töröltek. Erre a repülőtérre az easyJet és a Malév egy-egy további járata közlekedik Ferihegyről; ezeket a Gatwick járatinformációja hétfőn délután érkezésre jelezte.

Heathrow-n, ahonnan a British Airways közlekedtet budapesti járatokat, az információs rendszer hétfőn szintén érkezésre jelölte a BA aznapi összes ferihegyi járatát. Az ugyancsak Londont kiszolgáló Lutonra a zárlat hivatalosan nem vonatkozott, de itt is késések és járattörlések voltak hétfőn; törölték többek között a Wizz Air hétfő reggeli budapesti járatát is. 

A ferihegyi reggeli, délelőtti járatok közül a Malév amszterdami, londoni és dublini, valamint a Wizz Air londoni járatát kellett törölni. Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője hétfő reggel azt mondta, hogy a délelőtti amszterdami járat várhatóan késve, de elindul, a többi járatról később döntenek. A rendkívüli időjárás nem zavarja  a Ferihegyi repülőtér forgalmát - mondta Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője. A repülőgépek tömege és menettulajdonságai olyanok, hogy az erős szél nem veszélyezteti sem a fel-, sem a leszállást - magyarázta a szóvivő. 

A brit repülőterek naponta átlagosan 5500 járatot és több mint félmillió utast fogadnak és indítanak. A forgalom felét Heathrow és Gatwick bonyolítja le. Heathrow-n naponta átlagosan 1250 járat és 180 ezer utas, Gatwicken hatszáz járat és 77 ezer utas fordul meg. Áprilisban - Európa nagy részéhez hasonlóan - hat napig teljes légtérzárlat volt érvényben Nagy-Britannia egész területe felett a hamufelhő miatt. Az intézkedés súlyos bevételkiesést okozott a brit légitársaságoknak és a repülőtér-üzemeltetőknek, amelyek élesen bírálták a légügyi hatóságokat a légtér teljes lezárása miatt.

A mostani újabb, részleges tilalmat is erőteljesen kritizálták a legnagyobb légitársaságok. Sir Richard Branson, a Virgin Atlantic elnöke szerint a döntés "viccnek is rossz". Sir Richard kijelentette, hogy néhány napja Franciaország légterében volt hasonló sűrűségű a hamufelhő, és akkor az érintett francia országrészekben ezernél több járat szállt fel, probléma nélkül. A British Airways szóvivője közölte: a cég szerint repülésbiztonsági okok nem indokolják az ennyire szigorú korlátozásokat. David Learmount, a Flight International című brit repülési folyóirat szakelemzője a BBC-nek ugyanakkor azt mondta, hogy az izlandi vulkánkitörés "akár húsz évig vagy még tovább is" visszatérő fennakadásokat okozhat.

Hétfő reggel Hollandiában is elrendelték a légtérzárat, ami akadályozza az amszterdami Schiphol és a rotterdami repülőtér forgalmát. Rrészleges repülési tilalmat rendeltek el hétfő délelőtt Belgium légterében is. A közlekedési nehézségek reggel csak az ország északnyugati részét, az Északi-tenger körzetét érintették, és a helyi hatóságok nem is számoltak a korlátozás kiterjesztésével. A közlekedési tárca arra számított, hogy a hamufelhő koncentrációja a magas légköri nedvességtartalom miatt viszonylag gyorsan mérséklődik.

A tengerparti Oostende repülőterét a kora délutáni órákig lezárták, viszont a Brüsszel környéki fő repülőtereken - néhány brit járattól eltekintve - a forgalom a reggeli órákban zavartalan volt. A brüsszeli nemzetközi repülőtéren csak kisebb késésekkel kellett számolni, míg a főleg "fapados" járatokat fogadó Charleroi légikikötőjében egy-egy glasgow-i és dublini járatot töröltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ismét repülési tilalom van a brit légtérben

Lezárták vasárnap kora délutántól Nagy-Britannia északi részének légterét, miután az izlandi vulkánkitörés újabb hamufelhője érte el az országot. A brit repülésügyi hatóságok szerint a hamu a hét elején várhatóan eléri Londont is.

MTI Világ

Ma a tengerentúlra utazókat idegesítette a vulkáni hamu

Rendeltetésszerűen működött valamennyi európai repülőtér hétfőn, de a légkörben található vulkáni hamu miatt az amerikai kontinensre tartó, illetve az onnan érkező járatok egy részét törölni kellett vagy jelentősen módosítani útvonalukat - jelentette a légtér ellenőrzésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az Eurocontrol Brüsszelben.

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását