szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt készen áll arra, hogy amennyiben a júniusi parlamenti választások után döntési pozícióba kerül, a lakosság szankciókkal való ijesztgetése nélkül rendezze a magyarországi kettős állampolgársági törvénytervezetről kirobbant magyar-szlovák vitát.

"Nincs semmi ok arra, hogy ijesztgessük a polgárokat, sem arra, hogy összehívjuk a nemzetbiztonsági tanácsot" - jelentette ki Iveta Radicová, a Szlovák  Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) választási listavezetője szerdai pozsonyi sajtóértekezletén. Megerősítette: az Európai Néppárt (EPP) az SDKU javaslatára szlovák-magyar kerekasztal-beszélgetést szervez vélhetően május végéig az Európai Parlamentben a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról. "Wilfried Martens úr elfogadta a közvetítői szerepet, és vállalta, hogy összehívja a kerekasztalt" - állította Radicová. 

"A problémákat a családban kell megoldani, az EPP egy nagy család, közös értékekkel. Bízom abban, hogy az SDKU, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Magyar Koalíció Pártja és a Fidesz tárgyalásai eredményesek lesznek. Olyan megoldást akarunk, amely mindkét felet kielégítené" - jelentette ki. Az SDKU elutasítja a szlovák parlament rendkívüli ülését, s meggyőződése, hogy a szlovák és a magyar fél képes tárgyalni egymással. A magyar törvénynek csak 2011 január elsején kellene életbe lépnie, tehát van még idő. 

"Nagy esély van a sikeres tárgyalásokra, s hogy a magyar parlament olyan törvényt fogad el, amely összhangban lesz a szlovák-magyar alapszerződéssel" - vélekedett Radicová. Amennyiben ez nem sikerülne, az SDKU-nak vannak elképzelései a megoldásról, de nem a lakosság megfélemlítésével. Radicová ezzel arra utalt, hogy Robert  Fico miniszterelnök kedden a nemzetbiztonsági tanács ülése utáni sajtóértekezleten a szlovák belügyekbe való súlyos beavatkozásnak minősítette a magyar törvényjavaslatot, és kemény válaszintézkedéseket helyezett kilátásba. Ismételten azzal fenyegette meg a szlovákiai magyarokat, hogy amennyiben felveszik a magyar állampolgárságot, elveszíthetik a szlovákot.

Radicová kedden Mikulás Dzurinda pártelnökkel járt Brüsszelben, hogy az EPP vezetőivel megvitassa a magyar állampolgársági törvény módosítási javaslata körül kialakult helyzetet. Dzurinda szintén bírálta a magyar törvénytervezetet, s megjegyezte: nem tudja elképzelni, hogy ilyen törvényt fogadna el például Franciaország a belgiumi vallonok vagy Németország az osztrákok irányában. Ugyanakkor ő is azt hangsúlyozta, hogy tárgyalások útján lehetséges a kérdés megoldása. 

Az Országgyűlés trianoni emlékülésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Radicová azt mondta: a trianoni szerződést csak háborúval lehet érvényteleníteni. "Politikai játszmának tartom most újra előhúzni Trianon kérdését" - szögezte le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

"Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat"

Szlovákia akkor adna európai választ a magyar kormánynak a kettős állampolgárságot érintő kezdeményezésére, ha például nyilatkozatot fogadna el a Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, vagy az alkotmány bevezetőjében a "mi, a szlovák nemzet" kifejezést "mi, Szlovákia állampolgárai" kifejezésre módosítaná - állítja Lubos Palata neves cseh publicista abban az írásában, amely a Sme című szlovák liberális napilap hétfői kiadásában jelent meg a vélemény oldalon.

MTI Világ

Kettős állampolgárság: Markó nem számít ellenkezésre

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem számít arra, hogy a kettős állampolgárság budapesti megszavazása a szlovákiaihoz hasonló "ultranacionalista" ellenkezést vált majd ki a román politikusokból.

MTI Itthon

Parlament elé kerül hétfőn a "három csapás" és a kettős állampolgárság

A Fidesz Új irány 2010 című javaslatcsomagjában hétfőn a Ház elé kerül egyebek mellett a "három csapás" néven ismertté vált törvényjavaslat, a kettős állampolgárságról szóló indítvány és a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i oszlatások áldozatainak kártalanítása is.

MTI Világ

Fico párbeszédet követel a kettős állampolgárságról

Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról - jelentette be a szlovák nemzetbiztonsági tanács keddi ülése után Robert Fico.

MTI Világ

Fico találkozót kért Orbántól

Magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett szerdán Szlovákia a magyarországi kettős állampolgárság törvénytervezete miatt - jelentette be Robert Fico miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

Papp László Tamás Vélemény

A narancsszínű csatahajó elindult

Ellenzéket főként a szavai, kormánypártot elsősorban a tettei alapján lehet megítélni. A Fidesz politikusai bölcsen teszik, ha a kormány beiktatásáig is óvatosan bánnak a szavakkal: csak olyasmit érdemes mondaniuk, amit azután legalább részben teljesítenek majd. Ugyanis ezen túl bármely gesztusértékű ígéretük rögtön számon kérhető, alávethető a valóság tesztjének. Nem érdemes hát olyat bedobni, amit reálpolitikusként ők maguk sem gondolnak komolyan.

Nagyot drágult a benzin és a friss zöldség, féléves csúcson az infláció

Nagyot drágult a benzin és a friss zöldség, féléves csúcson az infláció

Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától