szerző:
MTI / hvg.hu

A thaiföldi hadsereg egy nappal a kormányellenes tüntetők táborhelyének felszámolása után ellenőrzése alá vonta Bangkok egész központját. A szerda este életbe lépett kijárási tilalmat a következő három éjszakára is kiterjesztették.

A kijárási tilalmat azután vezették be, hogy szerda este gyújtogatások kezdődtek a városközpontban, ahol korábban a biztonsági erők visszafoglalták a vörösinges tüntetők által megszállva tartott negyedet. Az elmúlt éjszaka 39 helyen gyújtogattak Bangkok belvárosában, és rogyadozik a Central World pláza kiégett épülete. A rendőrség szerint félő, hogy a 18 emeletes toronyház, Thaiföld legnagyobb és Délkelet-Ázsia második legnagyobb bevásárlóközpontja összedől.

A hatóságok délelőtt bontani kezdték a vörösingesek barikádjait. A rendőrség kiürítette azt a templomot is, amely tüntetők ezreinek szolgált utolsó menedékül a "vörös zónában", s az embereket átmenetileg a rendőrség központjába vitték. A város szívében található buddhista szentély a feszültség egyik gócpontja volt azóta, hogy a biztonsági erők visszafoglalták a vörösingesek táborát. A rendőrség szerint kilenc ember halt meg szerda este a templom környékén lezajlott, ismeretlen eredetű lövöldözésben. A rendfenntartó erők azt állították, hogy az áldozatokkal terroristák végeztek.

Még délelőtt feladta magát a hatóságoknak a vörösingesek két további vezetője. Egyikük, Víra Muszikapong - az Egyesült Front a Demokráciáért, a Diktatúra Ellen (UDD) elnevezésű szövetség elnöke - nyilvánosan felszólította híveit, hogy vessenek véget erőszakos akcióiknak. Víra a rendőrségi őrizetből adott televíziós nyilatkozatban azt hangsúlyozta, hogy "a demokrácia nem épülhet bosszúra és haragra".

A mentőszolgálatok szerint összesen 14 ember vesztette életét és 91 sebesült meg a vörösinges tüntetők bangkoki táborhelyének felszámolására indított katonai akcióban és az utána kiújult zavargásokban. A halálos áldozatok között van a szerdán lelőtt olasz sajtófotós, a sebesültek között pedig további négy külföldi újságíró. A kormány szerint az elmúlt hat napon 44 ember halt meg a thaiföldi biztonsági erők és a vörösinges tüntetők között lezajlott összecsapásokban. Panithan Vattanajakorn kormányszóvivő, aki televíziós üzenetben értékelte a délkelet-ázsiai országban uralkodó helyzetet, elmondta, hogy legalább 398-an megsebesültek a május 14. és 19. között lezajlott utcai harcokban.

Május 13-án szakadtak meg a kormány és az ellenzék tárgyalásai, miután Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök visszavonta rendezési javaslatát. Még aznap fejbelőtték a tüntetők oldalára átállt Kattija Szavaszdipol tábornokot, és a hadsereg blokád alá vonta a vörösingesek táborát. A Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet csütörtökön aggodalmát fejezte ki a miatt a harcmodor miatt, amelyet a thaiföldi hadsereg és a kormányellenes tüntetők alkalmaztak az elmúlt napokban. A HRW külön sürgette a kormányellenes tüntetőket, hogy vessenek véget az újságírók ellen irányuló támadásoknak. Egyúttal kifogásolta, hogy a kormány ellenőrzése alá vonta a médiát, s nem ad tájékoztatást az előállított személyekről.

Stephen Smith ausztrál külügyminiszter csütörtökön óva intette Thaiföldet attól, hogy visszatérjen a katonai kormányzáshoz. Az ausztrál ABC rádiónak nyilatkozva Smith rámutatott, hogy hosszú évek zűrzavaros politikai küzdelmeit követően lángoltak fel a múlt héten a bangkoki erőszakcselekmények, s a hadsereg eddig nagyon helyesen távolmaradt a politikai folyamatoktól. Hozzátette: kormánya nyilvánosan és személyes kapcsolatokon keresztül is visszafogottságot kér a szemben álló felektől.

A francia külügyminisztérium szeretné megakadályozni, hogy a volt thaiföldi miniszterelnök megszólaljon a francia nyilvánosság előtt - közölte a Le Figaro című francia lap, amely úgy tudja, hogy Thakszin Sinavatra a napokban Párizsban tűnt fel. Az önkéntes száműzetésben élő Thakszin, akit hazájában dicsőítenek a kormány ellen erőszakos tüntetéseket folytató vörösingesek, hírek szerint meghívást kapott egy francia újságírókkal folytatandó május 31-i vitára. A Le Figaro szerint Thakszint lencsevégre kapta egy fotós Párizsban a Champs-Elysées egyik luxusüzletében, vásárlásairól árulkodó reklámszatyrokkal, miközben Bangkokban éppen zajlott a vörösingesek táborhelyének felszámolására indított katonai művelet.

A 2006-ban korrupcióval megvádolt, majd puccsal eltávolított, milliárdos vagyont felhalmozó egykori miniszterelnököt Abhiszit Veddzsadzsiva jelenlegi kormányfő azzal gyanúsítja, hogy ő pénzeli a tüntetők mozgalmát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Robbanások, lövések Bangkokban

Szemtanúk szerint lövések és robbanások hallatszottak Bangkokban csütörtök este abban a belvárosi negyedben, ahol a kormányellenes tüntetők elbarikádozták magukat. Egy kórházi forrás szerint a vörösingesek egyik katonai vezetőjét fejbe lőtték, és vannak más sebesültek is.

Nagyítás

Véres ostrom Bangkok belvárosában – Nagyítás fotógaléria

A thaiföldi hadsereg visszafoglalta azt a belvárosi negyedet, amelyet a kormányellenes tüntetők heteken át megszállva tartottak - közölte a hadsereg szóvivője. A katonák szerda reggel indítottak fegyveres támadást a belvárosi negyed megtisztítására, délre már el is foglalták a terület egy részét. Az akcióban öten vesztették életüket, köztük egy olasz újságíró, legalább 50-en pedig megsebesültek.

MTI Világ

Lefújhatják az előre hozott választásokat Thaiföldön

Nem tartják meg a thaiföldi kormányfő által november 14-re ígért előre hozott parlamenti választásokat, ha a kormányellenes tüntetők nem vonulnak el haladéktalanul az utcákról - mondta csütörtökön egy magas rangú kormányhivatalnok.

MTI Világ

Véres harcok Bangkokban, meghalt a vörösingesek tábornoka - fotók

Hétfőre virradóra tovább folytatódtak az összecsapások az ellenzékiek Bangkok központjában létesített tábora környékén. A vörösingesek vasárnap ismét tárgyalást ajánlottak a kormánynak, utóbbi azonban leszögezte, hogy nem enged a város központját megszállva tartók követeléseinek, és elvetette a vörösingeseknek azt a feltételét is, hogy az ENSZ közvetítsen a felek között.

hvg.hu/MTI Világ

Véres ostrom Bangkokban: gyújtogatások a harc után

Zavargások és gyújtogatások kezdődtek szerdán a thaiföldi fővárosban és az ország északi városaiban, miután a hadsereg egy halálos áldozatokat is követelő ostrommal visszafoglalta Bangkok belvárosi negyedét a vörösinges tüntetőktől, és a tüntetők négy vezetője megadta magát. A védelmi minisztérium bejelentette, hogy estétől kijárási tilalom lép életbe.

Minotto Barchetta, egy Ferrari V12-es, ami nem is létezett

Minotto Barchetta, egy Ferrari V12-es, ami nem is létezett

Három órát várt a késeléssel a győri diák

Három órát várt a késeléssel a győri diák

Szabó Tímea: az önkormányzati választásokon kapott pofon miatt tákolta a Fidesz a lex-Párbeszédet

Szabó Tímea: az önkormányzati választásokon kapott pofon miatt tákolta a Fidesz a lex-Párbeszédet

Kiderült, mennyibe kerül a fővárosnak az álláskeresők ingyenes utazása

Kiderült, mennyibe kerül a fővárosnak az álláskeresők ingyenes utazása

Ezt az öt számot húzták ki a legtöbbször az ötöslottón

Ezt az öt számot húzták ki a legtöbbször az ötöslottón

Az első teljesen külföldi tulajdonú autógyár Kínában a Tesláé, és támogatnák az autóit is

Az első teljesen külföldi tulajdonú autógyár Kínában a Tesláé, és támogatnák az autóit is