szerző:
MTI

Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet szerint az, hogy Magyarország nem konzultált Szlovákiával a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvénymódosítás tervéről, nincs összhangban sem a jószomszédi viszonnyal, sem a nemzetközi normákkal, sem pedig a két ország uniós tagságával.

 

©

A diplomata a Magyar Televízió péntek reggeli műsorában azt mondta, hogy Szlovákia lakosainak 10 százaléka magyar nemzetiségű, számukra a magyar állampolgárság megadása csak jogi bizonytalanságot jelentene és semmiféle plusz előnyt nem adna, továbbá - mint hozzáfűzte - a magyar identitásuk erősödésével gyengülne a szlovák. "Gondolkodott bárki Magyarországon azon, hogy ha a szlovákiai magyarok elfogadják a magyar állampolgárságot, akkor nem lesz joguk azokat az előnyöket élvezni, amelyeket a magyarigazolvány ad nekik?" - tette fel a kérdést a nagykövet. 

Peter Weiss hangsúlyozta, hogy "mi jó szomszédok szeretnénk lenni", ugyanakkor értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a világos kérés ellenére Magyarország nem várta meg a szlovák választások végét a kettős állampolgárság ügyének bejelentésével. Többször is kiemelte, hogy az ügyben konzultációkra van szükség, csak így lehet megtalálni a megoldást. A törvénytervezettel szerinte több probléma is van, nem veszi figyelembe a két ország alapszerződését, jogi bizonytalanságot okozhat a szlovákiai magyaroknak, ráadásul a magyar fél a trianoni békeszerződés 90. évfordulója előtt jelentette be szándékát.

A Fidesz-KDNP első törvényjavaslatai között jelentette be a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását. Martonyi János leendő külügyminiszter nemrég azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy megszűnjön a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetése, ma ugyanis például egy Németországban vagy az Egyesült Államokban élő magyar könnyebben juthat állampolgársághoz, mint ők. Az állampolgárság megszerzésének feltételei közül a törvényjavaslat értelmében kikerül, hogy a kérelmezőnek magyarországi lakhellyel kell rendelkeznie.

Szlovákia válaszlépésként hazarendelte budapesti nagykövetét. Robert Fico közölte, Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül a ma ismert formájában elfogadja a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt. Egyben jelezte: akár el is veszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik a tervezett törvény alapján kérelmezik majd a magyar állampolgárságot. 

Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt kampányfogásnak és provokációnak nevezte a szlovák fél reakcióit. Arra reagálva, hogy Robert Fico magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat miatt, azt mondta: amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem tartják meg a választásokat, és nem áll fel ott is az új vagy régi-új kormány, addig "semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Pozsony szerint megdöbbentő a magyar hozzáállás

Pozsony szerint megdöbbentő, és a diplomáciában példátlan Magyarország hozzáállása ahhoz a szlovák igyekezethez, hogy Pozsony konzultáljon a kettős állampolgársággal foglalkozó magyar törvénymódosítási tervezetről Budapesttel.

HVG Világ

Orbán helyzetbe hozta Ficóékat

Kifejezetten jól jött a népszerűségi gondokkal küzdő szlovák kormányfőnek, hogy elővehette a választási kampányban a magyar kérdést. Egy közelmúltbéli fiaskó után Fico a magyarokon mutathatja be, hogy erélyes tárgyaló.

MTI Itthon

Kettős állampolgárság: a Jobbik rálicitál a Fideszre

A kettős állampolgárságról szóló törvénynek evidenciának kell lennie, azért kell meghozni, mert ez következik a nemzeti szolidaritásból - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke csütörtökön a Parlamentben, az állampolgárságról szóló törvény vitájának expozéjában. Az MSZP még kivárna a törvény elfogadásával, az LMP üdvözli a lépést, s korrekciókat javasol, a Jobbik még többet ígér.

Gulyás Gergely: Gothár Péter méltatlanná vált minden kitüntetésre

Gulyás Gergely: Gothár Péter méltatlanná vált minden kitüntetésre

Ha lesz budapesti szuperegyetem, a körvonalai már látszódnak

Ha lesz budapesti szuperegyetem, a körvonalai már látszódnak

Még több emeletes vonatot vesz a MÁV

Még több emeletes vonatot vesz a MÁV

Lopott génekkel váltak a bogarak az állatvilág sztárjaivá

Lopott génekkel váltak a bogarak az állatvilág sztárjaivá

A Google videojátékos csodájából egyelőre épp a csoda hiányzik

A Google videojátékos csodájából egyelőre épp a csoda hiányzik

L. Simon a rendszerváltásról: Orbán hős volt

L. Simon a rendszerváltásról: Orbán hős volt