szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb öngyilkosság történt kedd reggel a Foxconn Technology Groupnál Sencsenben, s ezzel tízre emelkedett a cégnél idén történt hasonló esetek száma - közölték helyi rendőrségi források.

A vállalat sencseni gyáregységében ez volt a tizenegyedik olyan eset, amikor valaki egy épületről a mélybe vetette magát. Közülük ketten súlyos sérülésekkel túlélték a zuhanást. Csen Hung-fang, a vállalat szakszervezeti vezetője elmondta, hogy az áldozat, Li Haj Hunan tartományból érkezett, szakközépiskolai végzettséggel, 19 évesen, és mindössze 42 napja dolgozott a Foxconn kiképző központjában. A családhoz közel álló források szerint hátrahagyott üzenetében azt írta: képtelen a folytatásra, az történik vele, amit megérdemel, és sajnálja, amiért nem tud tovább gondoskodni az édesapjáról.

Múlt pénteken a cég dolgozói közül a 21 éves közép-kínai Nan Kang vetette le magát egy négyemeletes épület tetejéről. A rendőrségi nyomozás szerint magánéleti problémák, csalódás, szerencsejáték lehetett tette hátterében. Friss szakításon volt túl, korábbi barátnője a közelmúltban ment férjhez, tartozásai voltak, zsarolták.

Az esetek nagy visszhangot keltettek a kínai sajtóban, ahol hangsúlyozzák: a legidősebb öngyilkos 24 éves volt, a legfiatalabb 18, mindannyian a vándormunkások új generációjának képviselői. Kínában több mint 150 millió ember dolgozik hasonló körülmények között, mint a Foxconn alkalmazottai, s százmillióan tartoznak ehhez az újabb generációhoz. Jellemzőjük, hogy nekik már nagyobbak az igényeik, és elegendő pénzt szeretnének keresni ahhoz, hogy családjukat és felmenőiket is eltarthassák, jó körülmények között éljenek.

A sencseni Foxconn toborzója megafonon szól a munkára jelentkezőkhöz
©

Riporterek arra a következtetésre jutottak, hogy az összeszerelés monotóniájának, a nagy nyomásnak, a stressznek, az életkörülményeknek és az emberekkel való bánásmódnak meghatározó szerepe van a tragédiákban. A vállalat megszólaltatott vezetői nem találnak konkrét és egyértelmű magyarázatot a történtekre, de jelentések szerint például szerzeteseket hívtak meg, akik lelki gyakorlatokat tartanak, beszélgetnek az emberekkel, és külön stresszoldó szobákat is létrehoztak, ahol a dolgozók feszültségük levezetésére bábukat püfölhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

További 160 dolgozójának mondott fel a Foxconn

A december elején elbocsátott 334, zömmel betanított munkás elküldése sem segített a gazdasági válság túlélésében a komáromi székhelyű Foxconn Kft.-nek, amely kedden további 160 debreceni dolgozójának mondott fel, mivel már december közepétől szünetel a termelés a cívisvárosi gyárában - írja szerdai számában a Hajdú-bihari Napló.

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére