szerző:
MTI

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető állítólag harckészültségbe helyezte az ország hadseregét, és a fokozódó feszültségről árulkodik a Koreai-félszigeten az is, hogy Szöul hétéves szünet után ismét alkalmazza Phenjannal szemben a pszichológiai hadviselés eszközét. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint Észak-Korea megszakít minden kapcsolatot Dél-Koreával, beleértve a két ország közötti kommunikációt is.

Egy Észak-Koreával foglalkozó dél-koreai megfigyelő csoport úgy értesült, hogy Kim Dzsong Il parancsát egy magas rangú katonai tisztségviselő jelentette be, és a parancsról hangosbemondókon tájékoztatták a lakosságot szerte az országban - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A külvilág számára elérhető észak-koreai médiumok eddig nem tettek említést a parancsról, és a dél-koreai védelmi minisztérium, valamint a hadsereg vezérkara is egybehangzóan azt közölte, hogy semmi jele az észak-koreai hadsereg esetleges szokatlan tevékenységének. Mindenesetre az állítólagos észak-koreai intézkedésekre máris idegesen reagáltak a dél-koreai pénzügyi piacok: a szöuli tőzsde indexe több mint három százalékot esett kedden, és a dél-koreai fizetőeszköz, a von is meredeken zuhant.

Március végén éleződött ki a feszültség

A Koreai-félszigeten az utóbbi hetekben kiéleződött a feszültség, miután március végén elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó az észak-koreai tengeri határ közelében, és 46 tengerész a tengerbe veszett. Egy nemzetközi vizsgálat szerint a hadihajó tragédiáját egy észak-koreai torpedó okozta, Phenjan viszont tagadja a vádat, és háborúval fenyegetőzött. Ri Mjong Bak dél-koreai államfő hétfőn bejelentette, hogy Szöul megszakít minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot Észak-Koreával, és szorgalmazni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el szankciókat a kommunista rezsim ellen. A Pentagon közölte, hogy előbbre hozzák az amerikai és a dél-koreai haditengerészet korábban elhatározott közös gyakorlatát. "A közeli jövőben" esedékes gyakorlaton a tervek szerint tengeralattjárókat mozgósítanak majd, és kipróbálják a két ország tengeralattjáró-elhárító képességeit.

Hét év szünet után Dél-Korea ismét a hidegháborús időket idéző pszichológiai hadviselés eszközéhez nyúl. A hadsereg vezérkara hétfő este bejelentette, hogy felújította ultrarövidhullámon sugárzó rádiójának adását. A rádió naponta háromszor négy órán át sugározza majd A szabadság hangja című műsorát, nyugati zenékkel, valamint a két Korea politikai és gazdasági helyzete közötti különbséget bemutató híradásokkal. A propaganda-hadjárat részeként a dél-koreai hadsereg a következő hetekben tucatszám szerel fel hangosbemondókat a határtérségben, és felállít 11 óriási kivetítőt, amelyek arra buzdítják majd a határ túloldalán lévő észak-koreai katonákat, hogy szökjenek át délre. A hadsereg kedden egy léggömbről szórólapokat dob le a határ túloldalára, hogy tájékoztassa az észak-koreai katonákat a tengeri incidens hátteréről. Az észak-koreai hadsereg arra figyelmeztetett, hogy szétlövi azokat a propagandaeszközöket, amelyeket a fegyvermentes övezetben állítanak fel.

Megszakítanának minden kapcsolatot

Észak-Korea úgy döntött, hogy megszakít minden kapcsolatot Dél-Koreával, beleértve a két ország közötti kommunikációt is - jelentette be a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Ezenkívül Észak-Korea azt is déli szomszédja tudtára adta, hogy kiutasítja a Keszong nevű határváros ipari komplexumában dolgozó dél-koreai személyzetet. Az ipari park a két Korea közös vállalkozása. Emellett dél-koreai hajó vagy repülőgép nem használhatja az Észak-Koreához tartozó tengert és légteret. Észak-Korea arra a "lejárató kampányra" válaszol ezzel, amelyet véleménye szerint Dél-Korea indított ellene a Cshonan dél-koreai hadihajó elsüllyesztésének ügyében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Kína nyugalomra intette a két Koreát

Kína nyugtázta azt a nyomozati eredményt, amely a dél-koreai hadihajó elsüllyedését vizsgálta, és ennek kapcsán valamennyi felet nyugalomra és önmérsékletre kéri - hangoztatta Ma Csao-hszü külügyi szóvivő csütörtöki tájékoztatóján.

MTI Világ

Külső robbanás süllyeszthette el a koreai hadihajót

Külső robbanás miatt süllyedhetett el a Sárga-tengeren március végén egy dél-koreai hadihajó. A tengerből csütörtökön emelték ki a március végén egy titokzatos robbanás következtében elsüllyedt hadihajó tatrészét.

MTI Világ

Megtalálták az elsüllyedt koreai hajó farát

Észak-Korea az Egyesült Államokat és Dél-Koreát vádolja határsértéssel. Előzőleg felrobbant és elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó a két ország határán. A hajó egy részét már megtalálták.

MTI Világ

Clinton kemény jelzést adott Észak-Koreának

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tokiói látogatásán hangsúlyozta: egyértelműen Észak-Korea tudtára kell adni, hogy provokatív viselkedésének következményei lehetnek.

A bokájánál fogva rángattak ki egy vak fekete diákot egy oxfordi előadásról

A bokájánál fogva rángattak ki egy vak fekete diákot egy oxfordi előadásról

Hajós András Dalfutárja szállítja a Sziget himnuszát

Hajós András Dalfutárja szállítja a Sziget himnuszát

Másfél év alatt már az ötödik sajtófőnökét fogyasztja Kásler

Másfél év alatt már az ötödik sajtófőnökét fogyasztja Kásler

Mindenki titkolózik a milliárdos vagyonú veszprémi srácokról

Mindenki titkolózik a milliárdos vagyonú veszprémi srácokról

Doku360: "Most meghaltál, azt írtad alá"

Doku360: "Most meghaltál, azt írtad alá"

Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion felépítését

Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion felépítését