szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Válaszul az Országgyűlés szerda délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét.

A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál. A 150 tagú testületben a 115 jelen lévő képviselő közül 90 támogatta a módosítást, heten ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak, míg egy képviselő nem szavazott.

A törvény értelmében akkor veszik el a szlovák állampolgárság, ha valaki "kifejezett akaratnyilvánítás alapján" tesz szert más állampolgárságra - írja összefoglalójában az Új Szó. Nem vonják meg majd azok szlovák állampolgárságát, akik házasság vagy születés révén tesznek szert más állampolgárságra. Aki elveszti a szlovák állampolgárságát, erről a tényről köteles haladéktalanul tájékoztatni a lakhelye szerinti szlovák illetékes államigazgatási szervet - a körzeti hivatalt. Ha valaki nem tesz így, szabálysértést követ el, amiért 3319 eurós bírsággal sújtható.

A törvénymódosítás kitér azokra a köztisztségekre is, amelyek betöltése, végzése szlovák állampolgársághoz kötött. Robert Fico kormányfő korábban közölte, hogy elképzelhetetlennek tartja más állampolgársággal is rendelkezők alkalmazását például a fegyveres testületeknél és a biztonsági szerveknél. A jogszabály szerint a más állampolgárság megszerzésének napján megszűnik a szlovák állampolgársághoz kötött szlovák állami alkalmazotti vagy más munkaviszony.

A módosítást a három koalíciós párt - Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - és az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) támogatta. A Magyar Koalíció Pártjának képviselői nem vettek részt a szavazáson. Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és  Keresztény Unió (SDKU) megoldási javaslatát a törvényhozás elutasította. Az SDKU azt szerette volna, hogy a kormányjavaslatot olyan értelemben módosítsák, hogy az emberek ne veszítsék el szlovák állampolgárságukat. A párt szerint olyan törvényre van szükség, amely kimondaná, hogy a magyar törvény ellentétes a nemzetközi joggal, ezért Szlovákia nem ismeri el.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) demokrácia- és alkotmányellenesnek tartja a szlovák állampolgársági törvény módosítását. "Az MKP kész a törvény semmissé tétele érdekében az alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni" - olvasható az MKP közleményében. "Az MKP reméli, hogy a szlovákiai parlamenti választások után lecsillapodnak az indulatok, s Szlovákia és Magyarország kormányai megoldást találnak erre a mesterségesen felfújt problémára" - mondta a szóvivő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Világ

Szlovákia is módosítja állampolgársági törvényét

Saját állampolgársági törvényének módosításával válaszol Szlovákia az Országgyűlés döntésére, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára. A pozsonyi módosítás várhatóan július 17-én, a függetlenségi nyilatkozat elfogadásának évfordulóján léphet életbe.

hvg.hu Itthon

Megszavazták a kettős állampolgárságot - percről percre

Az Országgyűlés elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, amely egyszerű és kedvezményes honosítást tesz lehetővé a határon túli magyarok számára. Válaszlépésként Szlovákia is módosította saját állampolgársági törvényét. Események percről percre.

MTI Világ

Fico: "rosszul" kezdett az új magyar kormány

A szlovák kormányfő szerint "rosszul" kezdett az új magyar kormány. Robert Fico szerint a kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvény elfogadása, valamint az a tény, hogy Orbán Viktor első hivatalos útja Lengyelországba vezet, "felesleges idegességet váltott ki".

MTI Világ

A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése a kettős állampolgárságról

Határokon túli állampolgárság címmel elemzésben foglalkozott szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung a szomszédos országokban élő magyaroknak állampolgárságot kínáló budapesti törvénytervezettel. A konzervatív napilap annak kapcsán közölte az írást, hogy a tutzingi evangélikus akadémia diplomaták, történészek, politológusok és társadalomtudósok részvételével nemzetközi tanácskozást rendezett a témáról.

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke

Rekordmeleg volt az Antarktiszon, már látszik is az eredménye

Rekordmeleg volt az Antarktiszon, már látszik is az eredménye

76 milliárd forintot ad az EU a koronavírus-járvány visszaszorítására

76 milliárd forintot ad az EU a koronavírus-járvány visszaszorítására