szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izlandi politikai állapotok kifigurázására létrehozott, a pénzügyi válság után alakult Legjobb Párt (Besti Flokkurinn) szerezte meg a többséget a helyhatósági választásokon Reykjavíkban.

Mint az izlandi rádió vasárnap jelentette, a népszerű televíziós komikus, Jón Gnarr protestpártja a szombati szavazáson 34,7 százalékot szerzett, és így 6 képviselőt küldhet a 15 tagú fővárosi tanácsba, vagyis az övé lesz a legnagyobb frakció az eddig a konzervatívok és szociáldemokraták által uralt önkormányzati testületben.

A konzervatívok 5, az országosan kormányzó szociáldemokraták pedig 3 mandátumot szereztek. A szociáldemokraták koalíciós társa, a Baloldal-Zöldek a jövőben egy képviselőt küldhet az izlandi főváros tanácsába.

Gnarr még a választás éjszakáján közölte, hogy igényt tart a főpolgármesteri tisztségre. Kinyilvánította, hogy bármelyik párttal együttműködne, amely hajlandó erre, és amely ésszerű javaslatokat tesz. Megfigyelők szerint nem valószínű, hogy a konzervatívok és a szociáldemokraták a városi tanácsban nagykoalíciót hoznának létre, és ezzel megakadályoznák, hogy a 43 éves Gnarr főpolgármester legyen.

A humorista egyebek között ingyenes törülközőket ígért az összes fürdőben, egy jegesmedvét a reykjavíki állatkertnek, továbbá Disneylandet a főváros Vatnsmyri repülőterén. Igaz, azt is elmondta a választási kampányban, hogy más pártoknál többet ígérhet, mivel egyetlen választási ígéretét sem fogja betartani. A párt tagjai a kampányban nyíltan hirdették megvesztegethetőségüket. A pártban ismert művészek és más közismert izlandi személyiségek is dolgoznak.

Gnarr és társai, köztük egy volt popsztár és egy háziasszony a YouTube videomegosztó oldalon Tina Turner Simply The Best című slágerének kampányukhoz igazított szövegváltozatával agitáltak a "viccpárt" mellett, a helyi kampánytémák, az elcsépelt szófordulatok és a politikai szakzsargon kigúnyolását tűzve zászlajukra.

Ám Gnarr szerint pártja mindezek ellenére megalakulása napja óta teljesen komoly. Kampányát ökológiai témákra építette, és izlandi politikusokat és bankárokat leplezett le, akik "romba döntötték az izlandi gazdaságot".

Szombaton egész Izlandon helyhatósági választásokat tartottak. A szigetországnak mintegy 320 ezer lakosa van, közülük csaknem 226 ezer a választásra jogosult. Az összlakosság mintegy 38 százaléka a fővárosban él. A választók más izlandi helységekben is leszavazták a kormányzó pártokat. Reykjavík elővárosában, Kopavogurban 20 év után elbukott a konzervatív-jobboldali liberális többség. Az észak-izlandi kikötővárosban, Akureyriban földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az L-lista nevű konzervatív protestpárt. Hafnafjördurban a szociáldemokraták nyolc év után elveszítették a többséget.

Jóhanna Sigurdardóttir szociáldemokrata miniszterelnök "sokknak" minősítette a helyhatósági választások eredményét, amelynek szerinte nagy hatása lesz a jövőbeni politikai párbeszédre Izlandon. Emellett úgy vélte, hogy a mostani helyhatósági választások a végét jelentik az eddigi "négypártrendszernek" Izlandon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Moody's negatívra változtatta Izland besorolását

A leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Izland államadós-osztályzatának kilátását kedden a Moody,s Investors Service, a külső likviditással kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

MTI Gazdaság

A Pizza Hut két éttermét is bezárja Izlandon

Egy kivételével bezárja éttermeit a Pizza Hut Izlandon, mert a válság miatt nagyon megcsappant a kereslet termékei iránt - közölte a cég pénteken, néhány hónappal az után, hogy hasonló döntésre jutott a McDonald's is.

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki