szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teljes dohányzási tilalom lép életbe Görögországban a beltéri nyilvános helyeken szeptember 1-jétől.

Az erős dohányosnak számító dél-európai országban tavaly júliusban részleges tilalmat vezettek be, ami azonban megbukott, ezért van szükség a további szigorításra - jelentette be hétfőn Mariliza Xenojanokopulu egészségügyi miniszter. 

Az előző szabályozás kudarcáért nagyrészt az volt a felelős, hogy a kisebb bárok, valamint éttermek felmentést kaptak a tilalom alól. Emellett a bonyolult rendelkezés és az előírás ellen vétők fülön csípése is gondot jelentett. A görögök szabályt szegve rendszeresen gyújtanak rá taxiban, nagyobb bárokban vagy éppen a munkahelyeken is. 

"Problémák voltak a jogalkalmazással, homályos területek és ellentmondások merültek fel. Új rendelkezést kellett hoznunk, Görögországban szeptember 1-jétől tilos lesz a nyilvános helyeken rágyújtani" - mondta a tárcavezető. 

A görögök 40 százaléka füstöl, ezzel a hellének Európa legerősebb dohányosai. A káros szenvedélyhez kapcsolódó betegségek évente 20 ezer ember haláláért felelősek, 2,14 milliárd eurós költséget róva ezzel az államháztartásra - mutatta ki 2009-ben a görög egészségügyi minisztérium. 

Tavalyi rendelkezésében az előző kormány ötszáz euróig terjedő büntetéssel sújtotta a szabályszegő dohányosokat, a bártulajdonosokat pedig engedélyük elvesztése fenyegette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tilos a dohányzás a szolnoki játszótereken márciustól

Tilos a dohányzás Szolnok összes játszóterén egy március elsején hatályba lépett helyi önkormányzati rendelet értelmében; aki ezt megszegi, szabálysértést követ el, és 30 ezer forintos összeghatárig büntethető – közölte Pókász Endre, a polgármesteri hivatal sajtóreferense vasárnap.

MTI Plázs

Cigitilalom éttermekben, vonatokon, buszmegállókban

Várhatóan zöld utat kap az országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai ülésén az a bizottsági önálló indítvány, amely szigorítaná a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, vagyis bővülne azon helyek és létesítmények köre, ahol nem lehet majd rágyújtani - erről Kökény Mihály, a bizottság elnöke beszélt az Egészségbarát Program sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

MTI Világ

Dohányzási tilalom Bulgáriában 2010-től

A bolgár parlament elfogadta pénteken azt a törvényt, amelynek értelmében 2010. júniustól minden nyilvános helyen betiltják a dohányzást. A dohánygyárak és az idegenforgalmi ágazat képviselői hiába tiltakoztak a jogszabály ellen.

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva tartanak a szállodák és éttermek

A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva tartanak a szállodák és éttermek

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány