szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Horst Köhler német államfő az afganisztáni bevetésekkel kapcsolatos megjegyzéseit ért bírálatokra hivatkozva mondott le a Spiegel magazin online kiadása szerint.

Horst Köhler német államfő hétfőn bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségéről. A Spiegel Online szerint meglepő a döntés. Az államfő azzal indokolta lépését, hogy bírálták kijelentéseit az afganisztáni bevetésekről. Berlinben tett bejelentésében az államfő arról is beszélt, hogy hiányolja a hivatala iránti tiszteletet. A Spiegel Online tudósítása szerint az államfő szeme könnyes volt lemondásakor, és néha elcsuklott a hangja, amikor felolvasta nyilatkozatát a Bellevue-kastélyban. Mellette állt a lemondáskor felesége, Eva Luise asszony is.

Horst Köhler és felesége, Eva Luise a berlini bejelentéskor
©

Köhlert amiatt bírálták, hogy arról beszélt: a katonai bevetések Németország gazdasági érdekeit is szolgálhatják. Később az elnök azt állította, félreértették szavait. A 67 éves Köhlert, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezetőjét tavaly választották újra a német államfői tisztségre. A politikus az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió tagja - írja az MTI.

A köztársasági elnöki teendőket ideiglenesen a Bundesrat (a német parlament felsőháza) szociáldemokrata elnöke, Jens Böhrnsen veszi át. Köhler már tájékoztatta lépéséről Böhrnsent, akárcsak Angela Merkel kancellárt (CDU), a vele együtt kormányzó alkancellárt, Guido Westerwelle (FDP) és az alkotmánybíróság elnökét Andreas Vosskuhlét - írja a Die Welt online kiadása. A hirtelen ideiglenes államfővé előlépett Böhrnsen egyébként Bréma polgármestereként a legkisebb szövetségi tartomány első embere.

Az alkotmány szerint harminc napon belül meg kell választani az új államfőt. Horst Köhler Németország 9. államfője volt, és egyben az első, aki lemondott hivataláról. A lemondás után Köhler autón elhajtatott a palotából. A Spiegel megjegyzi ennek kapcsán, hogy az államfő lépése nehéz helyzetbe hozza Angela Merkel kormányát, amely éppen az euró stabilitásának fenntartásával küszködik. A Die Welt híre szerint a kancellár máris lemondta egyik tervezett látogatását - igaz, ez nem a pénzpolitikáról szólt volna -, nem megy el ugyanis Merkel a német fociválogatott dél-tiroli edzőtáborába a világbajnokság előtt.

A német kancellár megpróbálta lebeszélni az államfőt a lemondásról, ez azonban nem sikerült neki. Mindezt Angela Merkel maga jelentette be hétfő délután tett nyilatkozatában. A konzervatív kancellár a legmélyebb sajnálkozásának adott hangot Horst Köhler lemondása miatt. Merkel szavai szerint az elnök döntése meglepte, de sajnos nem sikerült eltántorítani őt ettől a szándékától. Merkel az MTI beszámolója szerint úgy értékelte, hogy Köhler lemondása nagy veszteség Németország, a német emberek számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Öngyilkos merénylet Afganisztánban

Öngyilkos merényletet hajtott végre egy magányos, gyalogos támadó vasárnap a délkelet-afganisztáni Zábul tartományban, megölt három embert, további hetet megsebesített – közölte a tartományi kormányzó szóvivője.

MTI Világ

Gáztámadástól lehettek rosszul afganisztáni diákok

Több tucatnyi tanuló lett rosszul egy afganisztáni iskolában, valószínűleg gáztámadástól, amelyet a lányok iskoláztatását ellenző tálib lázadók követhettek el – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

MTI Világ

Ismét dán katonákat ért támadás Afganisztánban

Tizenegy dán katona és két afgán tolmács sebesült meg a dél-afganisztáni Hilmend tartományban egy lázadók által végrehajtott támadásban - közölte szerdán a dán szárazföldi haderő vezérkara.

MTI Világ

Földrengés Afganisztánban, halálos áldozatok

Legkevesebb heten meghaltak és harmincnál többen megsérültek egy 5,3-es erősségű afganisztáni földrengésben, amely hétfő hajnalban történt a Kabultól északra lévő hegyekben.

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler