szerző:
Folk György / Brüsszel
Tetszett a cikk?

A július elsejével startoló első hármas spanyol-belga-magyar EU-elnökség népszerűsítésére Belgium 250 ezer euróval száll be idén a Sziget Fesztivál támogatásába - írja a belga Le Soir napilap. Van, aki sokallja az összeget.

A közel 70 millió forintnak megfelelő összegtől azt remélik, sikeresen népszerűsíti a Benelux-államot, illetve az uniós elnökséget a fiatal generáció körében. A Szigetet ugyan nem egyedül, hanem a "trióelnökség" keretéből segítik, de míg Magyarország 55 millió forinttal (200 ezer euróval) járul hozzá a rendezvény mérlegéhez, a spanyolok összesen hárommillóval (11 000 euróval).

Arra a kérdésre, mivel magyarázható Brüsszel bőkezűsége, a Le Soir belga napilap kérdésére Olivier Alsteens, a miniszterelnöki kabinetiroda kommunikációért felelős képviselője azt mondta: „Mert így könnyen el tudjuk érni üzeneteinkkel a célcsoportunkat, a fiatalokat”. A lap szerint a támogatás magas összege visszatetszést keltett Belgiumban, tekintve, hogy Belgium és a hármas elnökség nagyobb figyelmet kap, mint a többi EU-tagállam, de ez annyival nem több, mint amit például Hollandia kap, amely egy centtel sem támogatja a fesztivált. Többen egyetértenek azzal, hogy fontos megjelenni az európai kultúra színpadán is, de nem ilyen magas összeggel. A Le Soir továbbá azt is számon kéri, hogy ekkora támogatásért cserébe miért nincs utalás a fesztivál plakátjain Belgiumra, esetleg az EU-elnökségre, de még az Európai Unióra sem.

Uniós megjelenés a Szigeten

A trió tagjai közül a Sziget ideje alatt Belgium látja el az EU soros elnökségét, ezért fordít a három tagállam közül épp ez az ország a legtöbbet a Szigeten a fiatalok megszólítására, illetve az uniós elnökség intézményeinek, programjának megismertetésére - mondta a hvg.hu-nak Szép Fruzsina, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. programigazgatója. Ezzel szemben a spanyol EU-elnökség júniusban véget ér, így az aránylag kisebb spanyol szerepvállalás is igazolt lehet - tette hozzá a programigazgató, aki elmondta, hogy a Sziget EU Trió projektjében több helyet és teret szeretnének biztosítanak a három ország művészeinek és közös programjainak. Majdnem minden színpadon lesz belga fellépő, a belga produkciók száma eléri a 20-at, de a programok közül több is jelenleg még szervezés alatt áll, tehát a szám várhatóan tovább növekszik majd.

A Szigetet népszerűsítő minden plakáton - a belga kérésnek is megfelelően - szerepel mind az EU Trió, mind pedig az EU logója is - tette hozzá a Le Soir cikkére reagálva Szép Fruzsina, aki szerint a Sziget a nemzetközi és a hazai PR-kommunikációban is nagy hangsúlyt fektet az együttműködésre.

Találkozóhely és installáció

Az elnökségi trió közös programjai, illetve helyszínei közül kiemelkedik majd a European Meeting Point nevet viselő kétszintes sátor, amelynek felső részén bemutatkozik majd többek között az Európai Bizottság magyarországi képviselete, az Európai Parlament Információs Irodája, illetve a magyarországi európai kulturális intézetek szövetsége, az EUNIC is - mondta Szép Fruzsina. Itt működik majd az Európai Konzulátus is, amely konzuli információkkal látja el az érdeklődőket. A tervek szerint a sátor alsó szintjén az Európai Bisztróban spanyol, belga és magyar finomságokat lehet majd megkóstolni.

A nyolc hónapja szervezés alatt álló közös EU-elnökségi megjelenés másik fontos eleme a kétszintes sátor előtt felállítandó European Tree, azaz Európai Fa elnevezésű installáció, amelyet végzős hallgatók hoznak létre. A látogatók itt üzeneteket hagyhatnak majd, amelyet digitalizálnak, és az egyik közösségi oldalon létrehozott weblapon is elérhetővé tesznek. Az installáció és a sátor esténként bulihelyszínné alakul ál - tette hozzá Szép Fruzsina.

A Sziget Fesztivál teljes költségvetése a tavalyi évhez hasonlóan idén is 2,65 milliárd forintra rúg, amelynek 74-75 százalékát adja a jegyárbevétel, a vendéglátásból származó bevételek évek óta 5-6 százalékon állnak, a fennmaradó 20 százalékot pedig a szponzorok biztosítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Barroso nem aggódik a belga EU-elnökség miatt

Nem kétséges, hogy a június 13-án parlamenti választásokat rendező Belgium kiválóan el tudja látni az év második felében esedékes soros EU-elnökségét - vélekedett szerdán Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

MTI Világ

Dicséretet kaptunk a magyar EU-elnökség előkészítéséért

Megnyugtató, milyen professzionális és megbízható munka folyik Magyarországon a 2011-es soros uniós elnökség előkészítésére - jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján, miután tárgyalást folytatott magyar kollégájával.

Szegő Iván Miklós Itthon

Magyar imázskampány a 2011-es EU-elnökség idején

Magyarország imázsát akarják javítani azok a tanácsadócégek és városfejlesztési szakemberek, akik közösen indítják el az Eleven Programot - hangzott el a szervezők szerdai sajtótájékoztatóján. A program elsősorban Budapest és a Duna szerepét emelné ki, de fel akarják hívni a figyelmet az óbudai gázgyár és a Rákosrendező környékének fejlesztésére is. Mindemellett majálisszerű programokat is szerveznének, amelyek a nagyközönség érdeklődését is felkeltik.

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál