Tetszett a cikk?

Vélhetően az idei hurrikánszezon első trópusi vihara, az Agatha miatt jött létre az a 60 méter mély és 30 méter átmérőjű óriási lyuk, amely vasárnap óta Guatemalaváros egyik útkereszteződésben tátong.

A vihar és a nagy mennyiségű csapadék következményeként létrejött víznyelőbe szakadt egy háromeletes épület és egy ház is, egy ember meghalt, többen pedig eltűntek a baleset során - közölte a Sky News. Az özönvízszerű esőzések miatt Guatemalában eddig 120 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

©

Bár a hatóságok még vizsgálják a hatalmas lyuk keletkezésének pontos okát, a Sydney Morning Herald által idézett szakértő szerint a Guatemalavárosban "megnyílt" víznyelő beszakadása előtt akár már ezer éve formálódhatott a felszín alatt.

Hasonló üregek akkor keletkeznek, amikor a talajvíz több földréteget is kimosva barlangokat hoz létre, amelyek a felszín felé terjeszkedve beszakadhatnak, elnyelve a fölöttük lévő földet és bármit, ami azon áll - mondta a lapnak Malcolm Cox, a Queenslandi Egyetem hidrogeológusa. A professzor szerint a víznyelők, amelyek Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Európa déli területein is előfordulnak, mélységüket tekintve néhány méterestől több száz méteresig "növekedhetnek".

A Guatemalavárosban keletkezett lyukat feltehetően az Agatha trópusi vihar esőzései okozhatták - teszi hozzá a lap. Három évvel ezelőtt egy hasonló lyuk 3 ember halálát okozta a városban (az akkori esetről egy híradófelvételt is megnézhet itt).

Felvétel a 2007-ben keletkezett lyukról
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A budapesti özönvíz képei

Harmadfokú, vörös riasztást rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat a Közép-magyarországi és a Közép-dunántúli régióra, a várható heves zivatarok miatt. Budapesten a vihar közben több utcát elöntött a víz.

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát