szerző:
hvg.hu

Elképesztően ostobának nevezte a civil segélyhajók elleni izraeli támadást a Moszad egykori ügynöke, Victor Ostrovsky, aki szerint ugyan az akciót végrehajtó kommandó egység - a Shayetet 13 – tagjait hajók elfoglalására is kiképezték, de ebben a támadásban sorozatos hibákat követtek el.

„Ez egy fantasztikus egység… (Ez az akció) egyáltalán nem vall rájuk” – idézi a Washington Post hírszerzési témákkal foglalkozó blogja a kanadai születésű Ostrovskyt, aki hat évig szolgált az izraeli haditengerészetnél, majd 1982 és 1986 között a Moszad ügynöke volt. Az egység tagjai szerinte alapos kiképzést kaptak hajók elfoglalására, igaz, ezek a gyakorlatok elrabolt hajók visszafoglalására vonatkoztak.

A hétfői akcióban a Moszad ügynökei is részt vehettek, akik a fedélzetről adtak volna helyzetjelentést az akció megtervezőinek és irányítóinak – mondta Ostrovsky, aki az 1990-es években sikeres könyveket is írt az izraeli hírszerzés tevékenységéről. Ennek ellenére az egykori ügynök szerint a résztvevők „minden szinten hibákat követtek el” a nemzetközi vizeken elrendelt, erőszakos fedélzetre szállástól kezdve magáig a támadásig.

A rajtaütés miatt Ostrovsky szerint az izraeli kormányfőt, Benjámin Netanjahut terheli a felelősség, de a volt ügynök úgy véli, a miniszterelnök állhatott két másik elbaltázott akció mögött is Dubaiban és Jordániában. A Shayetet 13 – azaz a 13-as Flottilla – gondosan kidolgozott akciójának terveit Ostrovsky feltételezése szerint Netanjahu vagy ultrakonzervatív külügyminisztere, Avigdor Lieberman parancsai írták felül.

Ostrovksy szerint Izrael számos, biztonságosabb alternatíva közül választhatott volna ahelyett, hogy feketébe öltözött kommandósokat küldenek, akik az éjszaka közepén rémisztően hangos helikopterekről ereszkednek le a fedélzetre. Ehelyett a kommandósok csendben kiiktathatták volna a hajópropellereket és az utasoknak „idővel elfogyott volna a vizük és élelmük”, így a szárazföldre vontathatták volna a hajókat.

Szintén érthetetlennek nevezte, hogy a kommandósok miért a legfelső szinten, a hajó közepén léptek a fedélzetre, miért nem például a tat vagy a hajóorr felől. „Súlyos hiba” volt Ostrovsky szerint az is, hogy a flottát nemzetközi vizeken tartóztatták fel. „Miért nem vártak? Tudták, hogy merre tartottak."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Izrael elengedi az összes gázai aktivistát

Izraelben szerdán folytatódott azoknak a palesztinbarát aktivistáknak a kiutasítása, akiket a Gázai övezetbe segélyt szállító flottilla hajóin vett őrizetbe a haditengerészet. Ezúttal 250 külföldiről van szó - jelentette be az izraeli katonai rádió.

hvg.hu Világ

Késekkel, fémrudakkal támadtak az izraeli katonákra - videók

Saját felvételeket tett közzé az izraeli hadsereg a Gázába tartó segélyflotta zászlóshajójának, a Mavi Marmarának a feltartóztatásáról, amelyen az izraeli erők szerint az látható, hogy az utasok kifejezetten erőszakosan támadnak rá a fedélzetre érkező katonákra.

MTI/hvg.hu Világ

Izrael megtámadta a gázai segélyflottillát

Az izraeli hadsereg szerint tíznél több palesztinbarát aktivista vesztette életét, amikor az izraeli haditengerészet kommandósai megtámadták a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát. Más források szerint 16-19-en vesztették életüket a támadásban, amely miatt több ország is bekérette az izraeli nagykövetet, a Hamász pedig felkelésre szólított fel.

MTI Világ

Fel kell oldani a gázai blokádot az ENSZ főtitkára szerint

A Gázai övezet blokádjának azonnali feloldására sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán Izraelt, és hasonló felszólítást intézett a zsidó állam kormányához Tony Blair volt brit miniszterelnök, a közel-keleti béke előmozdítását célzó "kvartett" különmegbízottja, valamint Jimmy Carter egykori amerikai elnök is.

hvg.hu/MTI Világ

Újabb segélyhajó közeledik Gázához

Az izraeli erők által hétfőn feltartóztatott gázai segélyflottilla egyik szervezője, a Free Gaza Movement (Szabad Gáza Mozgalom) közölte, hogy újabb hajók indultak el a Gázai övezet felé. Izrael bejelentette, hogy az újabb hajókat sem engedi majd be a területre.

MTI Világ

Golyó végzett a kilenc gázai aktivistával

Lőtt sebek okozták a Gázai övezetbe tartó önkéntes segélyflotta elleni izraeli támadásban meghalt kilenc palesztinbarát aktivista halálát az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat elsődleges eredményei szerint - jelentette az NTV török televízió csütörtökön kórházi forrásokra hivatkozva.

MTI Világ

Izrael elutasította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának döntését

Izrael elutasította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának nemzetközi vizsgálatot sürgető döntését a Gázai övezetbe tartó, palesztinpárti segélyhajók elleni izraeli katonai akció ügyében, arra hivatkozva, hogy a testületnek nincs "erkölcsi tekintélye".

Radar 360: Karácsony köszöni, Orbán elrepült

Radar 360: Karácsony köszöni, Orbán elrepült

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből