szerző:
MTI

A Gázai övezet blokádjának azonnali feloldására sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán Izraelt, és hasonló felszólítást intézett a zsidó állam kormányához Tony Blair volt brit miniszterelnök, a közel-keleti béke előmozdítását célzó "kvartett" különmegbízottja, valamint Jimmy Carter egykori amerikai elnök is.

Az Arab Liga külügyminiszterei szerda este úgy határoztak, hogy "minden eszközzel áttörik" a blokádot, Joe Biden amerikai alelnök viszont úgy vélekedett: Izraelnek joga van a Gáza felé tartó hajók leállítására, ellenőrzésére, hogy megakadályozza a fegyverek csempészését. Ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is aggódik az övezetben élő palesztinok sorsa miatt.

Ban Ki Mun szerint a blokád éppen ellentétes eredményt hoz, mint amit az izraeliek remélnek, és emellett tarthatatlan, illetve erkölcstelen. "Azonnal fel kell oldani" - szögezte le a világszervezet főtitkára. Tony Blair úgy vélte: Izraelnek meg kellene engednie, hogy a házak, az egészségügyi hálózat, az áram- és vízszolgáltatás helyreállításához szükséges anyagok bejussanak a Gázai övezetbe. Jimmy Carter pedig - aki amerikai elnökként kulcsszerepet játszott az Izrael és Egyiptom közötti 1979-es békemegállapodás tető alá hozatalában - leszögezte: Gáza ostromának kudarcot vallott politikája főleg a civileket sújtja.

Az Arab Liga külügyminiszterei rendkívüli kairói tanácskozásukon szerda este úgy döntöttek: az arab államok csoportja az ENSZ-ben a Biztonsági Tanács összehívását kezdeményezi azért, hogy a testület határozatban kötelezze Izraelt a gázai blokád azonnali feloldására. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára egyben közölte: felkérik a világ országait, hogy vegyék semmibe a blokádot, és annak áttörésére küldjenek segélyt a Gázai övezetbe.

A washingtoni külügyi szóvivő eközben megerősítette: az amerikai vezetés azt támogatja, hogy maguk az izraeliek irányítsák azt a vizsgálatot, amelyet az ENSZ sürget a Gázai övezetbe tartó segélyflottilla elleni izraeli támadás ügyében. A szóvivő szerint Izrael képes arra, hogy a vizsgálat igazságos, átlátható és hihető legyen. Az amerikai képviselőház demokrata párti többségének vezetője, Steny Hoyer szerdán egy közleményben leszögezte: a flottilla elleni támadás kapcsán Izrael jogosan hivatkozott az önvédelemhez való jogára. "Az emberi életek elvesztése tragédia, de az amerikai kormányzat és a kongresszus kész megakadályozni Izrael elítélését az ENSZ Biztonsági Tanácsában" - közölte.

Izrael hétfő hajnalban nemzetközi vizeken megrohamozott hat, segélyszállítmánnyal megrakott hajót, amely a Gázai övezetbe tartott, semmibe véve a zsidó állam által meghirdetett blokádot. Az incidensben a flottilla kilenc nemzetközi aktivistája vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek, köztük izraeli katonák is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Európai hajók tartanak Gáza felé

Nyolc hajóból álló flottilla - fedélzetükön 500 emberrel, közöttük európai parlamenti képviselőkkel - tart a Gázai övezet felé - közölték szerdán a palesztin terület ellen elrendelt izraeli blokád miatt tiltakozó akció francia képviselői.

MTI Világ

Izrael elengedi az összes gázai aktivistát

Izraelben szerdán folytatódott azoknak a palesztinbarát aktivistáknak a kiutasítása, akiket a Gázai övezetbe segélyt szállító flottilla hajóin vett őrizetbe a haditengerészet. Ezúttal 250 külföldiről van szó - jelentette be az izraeli katonai rádió.

hvg.hu/MTI Világ

Újabb segélyhajó közeledik Gázához

Az izraeli erők által hétfőn feltartóztatott gázai segélyflottilla egyik szervezője, a Free Gaza Movement (Szabad Gáza Mozgalom) közölte, hogy újabb hajók indultak el a Gázai övezet felé. Izrael bejelentette, hogy az újabb hajókat sem engedi majd be a területre.

hvg.hu/MTI Világ

Izrael bekapta a csalit?

Izrael szerint semmi nem indokolja a bocsánatkérést a Gázai övezetbe önkénteseket és segélyt szállító flottilla hétfői megtámadásával kapcsolatban. Bár a világsajtó nagy része elítéli a zsidó államot, egyes elemzések szerint Izraelt provokálhatták és az ország "bekapta a csalit".

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

A nap fotói: a legstílusosabb hazai villanyautó-töltőhely

Friss túró rudit enne Londonban? Ennek mára már semmi akadálya!

Friss túró rudit enne Londonban? Ennek mára már semmi akadálya!

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben

Kinyomtattak egy komplett hajót – videó

Kinyomtattak egy komplett hajót – videó