szerző:
MTI

Ukrajnában nagy vita bontakozhat ki a készülő nyelvtörvénről, miután Viktor Janukovics elnök kilátásba helyezte, hogy az új jogszabály elfogadásával rangjának megfelelő státust kap az orosz nyelv, s regionális rangra emelkedhet tucatnyi nemzetiségi nyelv, köztük a magyar is.

A kormányzó Régiók Pártjának (PR) berkeiben készül a nyelvekről szóló törvény, amely jelentős mértékben bővíti az országban az orosz nyelv hatáskörét, s ennek megfelelően sérti az ukrán érdekeit – írta csütörtökön az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

Az orgánum szerint óvatosságra int, hogy a nyelvi alaptörvény tervezetében 16 regionális nyelvről van szó, miközben a jiddis vagy a karaim nyelv például csak akkor kaphatna regionális státust, ha mesterségesen alakítanák ki az ezeken a nyelveken beszélők régióját. Hasonló a helyzet az ukrajnai németekkel és romákkal is – olvasható a cikkben.

Ennél is tovább ment Vagyim Kolesznyicsenko, a PR parlamenti képviselője, aki a regionális és kisebbségi nyelvekről szóló, a parlamentnek benyújtott törvénytervezetében 19 regionális – köztük igen kevesek által használt – nyelvet jelölt meg.

A hírportál szerint nem tétlenkedtek a nyelvreform ukrán nacionalista ellenzői sem, akik az ukrán nyelv funkciójának szűkítését tiltó törvényjavaslatot terjesztett be a kijevi parlamentnek. Egy vezető ellenzéki politikus pedig olyan törvénytervezettel rukkolt elő, amely moratóriumot rendelne el a nyelvvel kapcsolatos törvénykezésre, mert szerinte a nyelvtörvény elkapkodott módosítása felerősítené az Ukrajnán belüli széthúzást. Úgy véli, a nyelvtörvény módosításáról az ország lakosságának népszavazáson kellene dönteni.

A hírportál a regionális státusra igényt tartó kisebbségi nyelvek között említi a fehéroroszt, miután Ukrajnában ez a nemzetiség a lakosság 0,6 százalékát, 275 ezer főt tesz ki, de közülük csak 54,6 ezren vallják anyanyelvüknek a belaruszt. A bolgárok száma 204 ezer, ám bolgárul kevesebb mint a felük beszél.

Az örmény diaszpóra lélekszáma 100 ezer fő, a szétszórtság miatt azonban nem fog igényt tartani hivatalos anyanyelv-használati jogra. Az ukrajnai lakosság fél százalékát kitevő krími tatárok lélekszáma 248 ezer, zömük egy tömbben él. A lényegében ugyanazt a nyelvet beszélő ukrajnai moldávok és románok lélekszáma több mint 400 ezer. A 144 ezres ukrajnai lengyel közösségen belül a lengyelt mindössze 18 ezren vallják anyanyelvüknek. A 90 ezres ukrajnai görög kisebbség tagjai közül kevesebb mint hatezer tartja anyanyelvének a görögöt. A hatezer ukrajnai szlováknak a fele szlovák anyanyelvű. A szétszórtan élő 47 ezer ukrajnai roma sem fog igényt tartani a regionális nyelvhasználatra. Nem így a 156 ezres ukrajnai magyarság, amelynek a Kárpátalján élő 151 ezret kitevő közösségéből 149 ezren vallják anyanyelvüknek a magyart. A 46 milliós Ukrajna népességének több mint 17 százalékát kitevő 8,3 milliós oroszságon belül közel ugyanennyien vallják magukat orosz anyanyelvűnek, s ezen felül további 6,8 millió, főként ukrán nemzetiségű lakos is az oroszt beszéli anyanyelvként.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Próbapert nyert a nyíregyházi ukrán konzul a magyar határrendészet ellen

Próbapert nyert Ukrajna nyíregyházi konzulja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bíróságon a területileg illetékes határrendészeti hatóság ellen azoknak az ukrán állampolgároknak az ügyében, akiktől a magyar hatóság februárban tömegesen tagadta meg a Magyarországra való belépést az engedélyezett tartózkodási idő túllépésére hivatkozva.

hvg.hu Világ

Koszorútámadás az ukrán elnök ellen - videó

Meggyűlt a baja Viktor Janukovics ukrán elnöknek azzal a hatalmas koszorúval, amelyet Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn kezdődött látogatása során közösen helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, a kijevi Dicsőség Parkjában. A balesetről készült videó hamar népszerűvé vált az interneten.

toma Vélemény

Posztszovjet térség: színtelen ellenforradalmak

Nem kellett hozzá több öt évnél, hogy a posztszovjet térség színes forradalmai megmérettessenek és könnyűnek találtassanak. Az ottani rendszerváltásokban – a lengyelekhez, csehekhez vagy épp magyarokhoz hasonlóan – hívő milliók most megrendülten látják, miként őrli fel a társadalmi és a nemzeti felemelkedéshez fűzött minden eddigi reményüket a belső felkészületlenség, a megosztottság, valamint Moszkva igyekezete, hogy ismét befolyása alá vonja őket.

hvg.hu Világ

Mire lesz jó a kettős állampolgárság?

Gyakorlati előnyök helyett inkább szimbolikus jelentősége lehet a határon túli magyarok körében a tervek szerint jövő januártól elérhető kettős állampolgárságnak – vélik szakértők, akik szerint a jogosítványok és a kérelmezés részleteinek ismerete nélkül megjósolhatatlan, mennyire lesz népszerű a kedvezményes honosítás.

MTI Világ

Az orosz-ukrán közeledés ellen tüntettek Kijevben

Az Oroszországhoz való közeledés politikája ellen tüntetett az ukrán ellenzék a parlament épületénél kedden, kevesebb mint egy héttel az orosz elnök kijevi látogatása és újabb orosz-ukrán megállapodások aláírása előtt.

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón