szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Petr Necast, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) vezetőjét pénteken a cseh államfő.

Václav Klaus azt követően adott megbízatást Necasnak, hogy a politikus részletesen tájékoztatta őt a három jobboldali párt - a Polgári Demokratikus Párt, a TOP 09 és a Közügyek (VV) - együttműködési megállapodásáról. Necasnak most két hete van arra, hogy megteremtse a parlamenti többséget esetleges kormánya számára. Amennyiben az ODS, a TOP 09 és a Közügyek valóban kormányt alakít, akkor együttesen 118 képviselőjük lesz a 200 tagú alsóházban. "Úgy döntöttem, felkérem Önt, hogy folytasson politikai tárgyalásokat, amelyek célja egy, a képviselőházban többségi támogatással rendelkező kormány megalakítása" - közölte Klaus. Hozzátette: a további lépésekről két hét múlva dönt, miután Necas tájékoztatja tárgyalásai eredményéről.

A kormányalakítási tárgyalásokkal való megbízatást ugyan a cseh alkotmány nem ismeri, de a rendszerváltás után mindig ezt a közbülső megoldást alkalmazták. A köztársasági elnök először kormányalakítási tárgyalásokkal bíz meg valakit, majd eredményes tárgyalások esetén az illetőt - már az alkotmány alapján - kormányfővé nevezi ki. A kormányfő azután megalakítja kormányát.

"Nagyon keményen, szorgalmasan és kitartóan fogunk dolgozni, hogy minél hamarabb egy életképes kormány projektjét tegyük le a Cseh Köztársaság asztalára. Ennek a projektnek hasznosnak kell lenni az ország számára, és a kulcsfontosságú problémákra fog összpontosítani: az eladósodás megállítására, a korrupció elleni harcra, a gazdaság támogatására és a jogállam megerősítésére" - mondta Necas.

A hétvégi képviselőházi választásokat ugyan a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte meg, de olyan csekély előnnyel, hogy egyedül nincs esélye kormányt alakítania. Egy a kommunisták által támogatott kisebbségi szociáldemokrata kabinet sem lenne megoldás, mert a két baloldali pártnak együttesen csak 82 mandátuma van az alsóházban. A szociáldemokraták, miután nem találtak koalíciós partnerre, lemondtak a kormányalakítási kísérlet jogáról, amely a győztes pártot szokás szerint megilleti. Klaus a Necasszal folytatott megbeszélés után fogadta Bohuslav Sobotkát, a szociáldemokraták alelnökét is, aki Jirí Paroubek pártelnök lemondása óta vezeti a pártot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Csehországban is látványosan alakult át a pártrendszer

A régió legtöbb országának pártszerkezetében látványos átalakulás zajlik. Magyarországon két rendszerváltó párt eltűnése mellett két új formáció jutott be a parlamentbe, a szlovákoknál is jelentős átrendeződés várható június 12-én, ami a hétvégi cseh választásokon már meg is történt - olvasható a Political Capital bllogon.

MTI Világ

Szoros szocdem győzelem Csehországban

Szoros szociáldemokrata győzelmet hozott a hétvégi képviselőházi választás Csehországban, ám kormányalakításra a jobbközép pártoknak van esélyük.

MTI Világ

Ma kezdődnek a cseh választások

Befejeződött a választási kampány Csehországban: a mintegy 7,5 millió cseh választópolgár pénteken és szombaton járulhat az urnákhoz. A választási helységek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva.

MTI Világ

Szoros verseny a cseh választásokon

Mérsékelt szociáldemokrata előny mutatkozik a csehországi képviselőházi választásokon leadott szavazatok kétharmadának (67,93 százalék) összeszámlálása után.