szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pozsonyi kulturális tárca illetékes bizottsága arra az álláspontra jutott, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) magyar nyelvű választási óriásplakátjaival megsértette a szlovákiai államnyelvtörvényt.

A minisztérium felszólította az MKP-t, hogy június 11-ig a plakátok magyar szövegét váltsa fel, vagy egészítse ki szlovák nyelvű szöveggel, különben akár 5000 euró büntetéssel is sújthatják - jelentette a szlovákiai elektronikus média csütörtök este. Szlovákiában június 12-én parlamenti választásokat tartanak.

A szlovák kulturális tárca illetékeseit az MTI tudósítójának nem sikerült elérnie. Dunajsky Éva, az MKP szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a párt nem tud a minisztérium döntéséről. "Nem tudunk a döntésről, egyelőre semmit nem kaptunk" - válaszolta az MTI megkeresésére Dunajsky.

Megjegyezte: a szóban forgó óriásplakátok május elején, a kampány első szakaszában kerültek ki, és nagy valószínűséggel döntő többségük már nem is létezik, mert azóta lecserélték őket. A minisztérium "nyelvrendőrsége" május közepe óta vizsgálja az ügyet.

"Az MKP azzal, hogy az egész lakosság számára fontos információkat - és a kampánybeli politikai üzenetek feltétlenül ilyennek számítanak - csak magyar nyelven közöl, bizonyítja: nincs meg benne a jóakarat, nem óhajtja tiszteletben tartani a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának azon jogát, hogy államnyelven jusson hozzá a fontos információkhoz" - nyilatkozta akkor Jozef Bednár, a tárca szóvivője a SITA hírügynökségnek.

Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője viszont kijelentette: "Így szeretnénk tiltakozni az értelmetlen nyelvtörvény ellen, amelyet ebben a kormányzati időszakban fogadtak el." Hozzátette: "Nem akarjuk diszkriminálni szlovák nemzetiségű polgártársainkat, akik abban a régióban élnek, ahol szavazóink. Minden más anyagunk és szórólapunk kétnyelvű lesz."

Áprilisban a Zoboralján vizsgálódott a szlovák "nyelvrendőrség", mert a kalászi színjátszó csoport műsorfüzetével állítólag szintén megsértette az államnyelvtörvényt. Az ügyet még nem zárták le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Magyar Koalíció Pártjánál vizsgálódik a szlovák nyelvrendőrség

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) magyar nyelvű óriásplakátjaival kapcsolatban kíván tájékozódni a szlovák kulturális minisztérium, ezért az államnyelvtörvény betartását ellenőrző csoportja kedden látogatást tesz az MKP pozsonyi székházában - közölte a Dunajsky Éva, a párt szóvivője.