szerző:
MTI

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán megszavazta az újabb Irán elleni szankciókat; a testület 15 tagja közül Brazília és Törökország nemmel szavazott, Libanon tartózkodott.

Az Egyesült Államok a nyomására elfogadott határozattal szakított korábbi politikájával, amely a Teheránhoz való közeledésre helyezte a fő hangsúlyt. A korábbi hasonló határozatoknál csak némileg erősebb, öt hónapon keresztül egyeztetett szankciókat azonban gyengíti, hogy nem bírják a BT egységes támogatását. 

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ugyan minden korábbinál keményebb büntetőintézkedésekről beszélt, azok távol esnek az Iránnal szembeni bénító erejű gazdasági szankcióktól, nincs szó a legfőbb iráni bevételi forrást jelentő olajexport elleni embargóról sem. 

Ertugrul Apakan, Törökország ENSZ-nagykövete azzal indokolta országa ellenszavazatát, hogy "a diplomáciai és békés megoldásnak nem látja más, életképes alternatíváját". Brazília - Törökországgal együtt - kompromisszumos megoldást dolgozott ki, amelyet azonban a nyugati országok elvetettek. Libanon tartózkodásának hátterében az áll, hogy a bejrúti koalíció tagja az Irán támogatását élvező, radikális síita szervezet, a Hezbollah. 

Az új, immár negyedik szankciócsomaggal nukleáris programja miatt büntetik Iránt, amely a nyugati országok szerint tudományos programja leple alatt atomfegyverek előállítására törekszik. A nyugati hatalmak az elfogadottnál erőteljesebb - az ország energiaszektorát is célzó - szankciókat akartak elfogadtatni, de Peking és Moszkva ellenkezése miatt az eredeti, keményebb tervezet felvizeződött. 

A határozat megtilt Iránnak "minden olyan tevékenységet, amely atomfegyvert célba juttatni képes ballisztikus rakétával kapcsolatos". További lépéseket helyeznek kilátásba újabb iráni bankok ellen, ha azok feltételezhetően nukleáris vagy rakétaprogramokhoz kapcsolódó tevékenységet folytatnak. Nem engedélyezik Irán számára bizonyos kényes tevékenységekbe - például uránbányászatba - történő bármiféle befektetést, és a fegyverembargót kibővítve megtiltják minden olyan fegyver vásárlását, amely a súlyosabb kategóriákba esik, például harci helikopterekét, harckocsikét vagy rakétákét. Újabb iráni személyiségeket és intézményeket is szankcionálnak, például a Forradalmi Gárda elitalakulat tagjait, intézményeit. A határozat ugyancsak felhív az iráni tengeri szállítmányok átvizsgálására, ahogy az Észak-Korea esetében történik.

A BT-határozat megalapozza azt, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió saját hatáskörben további Irán-ellenes szankciókról döntsön, utóbbi vezetői várhatóan június közepi csúcstalálkozójukon vitatják meg a kérdést. A The New York Times című lap felhívta a figyelmet: az újabb büntetőintézkedésekkel nem szűnt meg az Iránnal folytatandó esetleges párbeszéd lehetősége, a határozat teljes egészében tartalmazza annak a 2008-as kezdeményezésnek a szövegét, amely a polgári célú nukleáris együttműködés bővítését ígéri Teheránnak az urándúsítás leállításáért cserébe.

Irán dacosan reagált

 

Az újabb szankciók hírére az iráni parlament úgy döntött, hogy azonnal felülvizsgálja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel   - közölte Alaeddin Borudzserdi, a törvényhozás nemzetbiztonsági bizottságának az elnöke az IRNA iráni hírügynökséggel. A 290 képviselőt tömörítő medzslisz kötelezheti a kormányt arra, hogy változtassa meg a NAÜ-vel való kapcsolatát. Ezt 2006-ban meg is tette, amikor a bécsi székhelyű ügynökség úgy döntött, hogy az iráni atomprogram ügyét a Biztonsági Tanács elé terjeszti. 

Az újabb szankciócsomag rossz lépés volt a Biztonsági Tanács részéről, és tovább bonyolítja a helyzetet - jelentette ki szerdán Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő az al-Alamnak, Irán arab nyelvű televíziójának adott interjújában. Szaíd Dzsalili, a nukleáris ügyek iráni főtárgyalója a szavazás előtt figyelmeztette a Biztonsági Tanácsot, hogy a büntető intézkedések elfogadása a konfrontáció útjára visz, amely zsákutcában végződik.

Az újabb BT-szankciókat elrendelő határozat "fabatkát sem ér" és  "kukába való, mint az elhasznált papír zsebkendő" - idézte a jelenleg Tádzsikisztánban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt az ISNA hírügynökség szerdán. "Semmi sem fog változni, jöhet akármennyi szankció, az iszlám köztársaság akkor sem fog felhagyni az urándúsítással" - hangoztatta Ali Asgar Szoltaníje, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) delegált iráni nagykövet. A diplomata szerint a nagyhatalmak időközben megtanulhatták volna, hogy országa nem enged a nyomásnak. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

A lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő – üzeni az államtitkár

A lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő – üzeni az államtitkár

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait