szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy svéd milliomos, Lars-Göran Wahlström áll az egykori auschwitzi náci haláltábor feliratának ellopása mögött – írja a Rzeczpospolita című lengyel lap. Ő rendelte meg a történelmi feliratot az egyik gyanúsítottól, barátjától, a svéd Anders Högströmtől.

A mértékadó lengyel újság a Lengyelországban vizsgálati fogságban ülő Högström kihallgatási jegyzőkönyveire hivatkozik. A krakkói ügyészség a lap jelentését nem erősítette meg. Wahlström, aki a Rzeczpospolita szerint a svéd neonáci mozgalom ismert személyisége, januárban az Expressen című stockholmi lapnak úgy nyilatkozott, hogy az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű felirat ellopásához semmi köze, Högström kijelentései a "szabad fantázia" körébe tartoznak, a gyanúsított ezzel pénzre akar szert tenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Svédország kiadja az auschwitzi felirat ellopásának megrendelőjét

A svéd hatóságok kiadják Lengyelországnak azt a svéd férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megszervezte a ma múzeumként működő auschwitzi egykori náci haláltábor kapuján elhelyezett hírhedt felirat ellopását - közölte az illetékes svéd körzeti bíróság csütörtökön.

MTI Világ

Az auschwitzi táborfelirat tolvajai nem vonultak be a börtönbe

Az egykori auschwitzi náci haláltábor kapufeliratának börtönbüntetésre ítélt tolvajai nem vonultak be a fegyintézetbe a héten, amikor meg kellett volna kezdeniük büntetésük letöltését – jelentette be szerda este az illetékes krakkói bíróság egyik bírája.

MTI Tech

Eddig ismeretlen SS-dokumentumok bukkantak fel Auschwitzban

Hatvanöt évvel a második világháború vége után eddig ismeretlen dokumentumok bukkantak fel az auschwitzi koncentrációs tábor orvosi személyzetéről - mondta el hétfőn Adam Cyra történész, az auschwitzi emlékhely munkatársa.

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában