szerző:
MTI

A Híd-Most pártban öt hónappal ezelőtt is benne volt a nyolc százalék, miközben az azért nem volt biztos, hogy el is tudják érni ezt az eredményt. De "a választók okosabbak voltak, mint egyes politikusok" - mondta Bugár Béla, a szlovákiai párt elnöke a Duna Televíziónak adott interjújában vasárnap.

A Heti Hírmondó című műsorban sugárzott beszélgetésben a párt elnöke kifejtette, hogy "a vádakkal teli" kampány után nem volt biztos abban, hogy ilyen jó eredményt érnek el, de a rájuk voksolók okosabbak voltak. Mint mondta: a szlovák választók elutasították a konfrontatív politikát a magyar közösségen belül. Bugár Béla szerint pártjuk nem ellenségként kezelte a Magyar Koalíció Pártját, és ezt a választók is látták.

Azokra a felvetésekre, hogy hét szlovák és hét magyar képviselővel nem tudják majd megfelelően képviselni a szlovákiai magyarság érdekeit, Bugár Béla úgy válaszolt: ez ahhoz hasonló "felesleges ijesztgetés", mint amilyenben a kampányban is részük volt már. Hozzátette: a bírálók nem értik és hosszú ideig nem is fogják érteni a párt lényegét. Mindenkivel megegyeztek a párton belül, minden programpontról, és a megegyezések eredményeiért nemzetiségtől függetlenül "keményen fognak dolgozni" - hangsúlyozta a pártelnök.

Bugár Béla megerősítette: nem fognak tárgyalóasztalhoz ülni a Robert Fico vezette Smerrel, mert ezt ígérték a választóiknak, akiket "nem lehet hülyének nézni". Koalíciót szerinte a négy ellenzéki párt fog kötni, úgy, hogy 79 képviselőt küldenek a parlamentbe. Ezzel kapcsolatban viszont hangsúlyozta, hogy annyira különféle elképzelésekből épülhet fel a kormányzó pártok közötti együttműködés, hogy nagyon óvatosan kell majd viselkedni a többiekkel. A koalíciós tárgyalásokon pedig addig kell egyeztetni azokban a kérdésekben, ahol van esély a megállapodásra, amíg közös nevezőre nem jutnak - tette hozzá.

A magyar pártokkal és Magyarországgal való együttműködésről Bugár Béla azt mondta: Magyarországnak és a Fidesznek tudomásul kell vennie, hogy a rájuk szavazók - köztük magyarok és szlovákok - éppen így döntöttek. Az már a Fidesz döntése lesz, ha el akarnak határolódni a Híd párttól. "Ez az ő dolguk, mi tolakodni nem fogunk, (...) de látni kell, hogy nem jók ezek az üzengetések a határon túlról" - közölte. Hozzátette, hogy nekik Szlovákiában kell a választóikat képviselni, és olyan politikát folytatni, ami a választóik hasznára válik. Ha ehhez szükségesek lesznek a magyarországi kapcsolatok, akkor megteszik a szükséges lépéseket, "de nem azért, mert ezt valaki szeretné".

Simon: Dostál hatékonyabban fogja védeni a magyarokat, mint Duray

Ondrej Dostál, a Híd jövőbeni szlovák nemzetiségű parlamenti képviselője Simon Zsolt szerint bizonyára jobban megvédi a magyar kisebbség érdekeit a pozsonyi parlamentben, mint azt tette az elmúlt 20 évben Duray Miklós. A Híd párt alelnöke vasárnapi nyilatkozatával azokra a kételyekre reagált, amelyeket a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a magyarországi Jobbik fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az MKP kiesett, míg a magyar-szlovák Híd bejutott a pozsonyi törvényhozásba.

"Mi az együttműködés útját választottuk. Tizennégy tagú parlamenti frakciónk van, amely a Szlovák Köztársaság állampolgárainak érdekeit fogja képviselni, minden kisebbségét, amely az ország területén él" - jelentette ki Simon Zsolt. A volt mezőgazdasági miniszter nem tart attól, hogy a magyarok és a szlovákok egyenlő képviselete a parlamenti frakcióban megkárosítaná a magyar kisebbséget.

A magyar érdekképviselettel kapcsolatos kételyeket az ezúttal parlamenti képviseletet nem szerzett MKP néhány vezetője fogalmazta meg. Berényi József, az MKP alelnöke annak ellenére, hogy gratulált a Hídnak a sikerhez, megjegyezte: hatalmas a felelősségük, meglátjuk, hogyan tudják majd megvalósítani ígéreteiket.

Hasonló kételyeket fogalmaztak meg budapesti politikusok is. Simon Zsolt szerint ez a bizalmatlanság alaptalan. Ondrej Dostál, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) alelnöke, egyike azoknak a szlovákoknak, akik a Híd listáin bejutottak a parlamentbe. Dostál a múltban is nyíltan kiállt a magyarok mellett, s határozottan tiltakozott a pozsonyi kormányzat magyarellenes intézkedései ellen. Durayt ellenfelei azért bírálják gyakran, mert sok éves képviselői tevékenysége alatt még sohasem szólalt fel a szlovák parlamentben. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Németh: Budapest nyitott a párbeszédre Szlovákiával

A magyar kormány nyitott a párbeszédre a szombati szlovákiai választások után megalakuló jobbközép koalícióval, és sajnálja az MKP kisesését a szlovák parlamentből - nyilatkozta Németh Zsolt külügyi államtitkár az MTI-nek a szlovákiai választásokat értékelve.

MTI Itthon

Semjén örült volna, ha az MKP bekerül

Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép fog kormányt alakítani, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba - értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap az MTI-nek.

hvg.hu/MTI Világ

Nem kerül be a pozsonyi parlamentbe az MKP

A szavazókörök 99 százalékának összeszámlálása után kiderült: csak a Bugár Béla irányította Híd-Most tömörülés került be a szlovák parlamentbe a magyar pártok közül. A hír nyomán az MKP elnöksége bejelentette lemondását.

Van valami szokatlan az űr mélyén, ez lehet a mi Naprendszerünk sorsa is

Van valami szokatlan az űr mélyén, ez lehet a mi Naprendszerünk sorsa is

6 méter hosszú, 91 kilós kígyók okoznak egyre nagyobb kalamajkát az USA-ban

6 méter hosszú, 91 kilós kígyók okoznak egyre nagyobb kalamajkát az USA-ban

Ma sem lesz meleg

Ma sem lesz meleg

Pszichológus segíti a győri középiskola diákjait a késelés után

Pszichológus segíti a győri középiskola diákjait a késelés után

Varga Mihály visszavágott az uniós pénzügyminisztereknek

Varga Mihály visszavágott az uniós pénzügyminisztereknek

Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot Angliában – videó

Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot Angliában – videó