szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átalakulás előtt áll a szlovákiai magyar politika: a szombati választáson sikeresen szereplő, a jobboldali kormánykoalícióban is várhatóan helyet kapó Híd-Mostra egyes elemzők már most úgy tekintenek, mint a szlovák-magyar megbékélés leendő kulcsára. Mások szerint viszont kérdés, a szlovák-magyar „kétnyelvű párt” milyen válaszokat tud majd adni a két ország közötti problémákra.

Bugár Béla leadja voksát
©

Várakozásokon felül teljesített a szombati szlovákiai választásokon a Bugár Béla által vezetett, alig egy éve létrehozott Híd-Most szlovák-magyar párt, amely a voksok 8,12 százalékát szerezte meg, ezzel 14 helyet szerzett a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

Szavazatainak körülbelül egynegyede, hozzávetőleg 2 százalék szlovák szavazóktól érkezett, de a párt sikerében szerepet játszott az is, hogy a hagyományos szlovákiai magyar párttól, a Magyar Koalíció Pártjától (MKP) hozzávetőleg 2,5-3 százaléknyi szavazat áramlott át hozzá – elemezte az eredményeket a Magyar Külügyi Intézet hétfői konferenciáján Öllős László, a szlovákiai Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke.

A Híd-Most integráló erejét jelzi, hogy nemcsak a magyarlakta területeken szerepelt jól, hanem a pozsonyi régióban is, ahol 8 százalék feletti eredményt produkált, míg az MKP 1 százalék alattit - írja a szlovákiai választásokról szóló elemzésében a Political Capital. A nagyszombati és a nyitrai – a magyarok által legnagyobb arányban lakott – területeken mindkét párt országos átlagán felül teljesített, de a Híd-Most ezekben a járásokban is erősebbnek bizonyult, ráadásul a kassai régióban 10,1-5,3 arányban kerekedett az MKP fölé – teszik hozzá az elemzésben.

Az eredmény a Political Capital szerint világossá tette, hogy a határon túli magyarok politikai döntéseit nem az határozza meg, hogy milyen üzenetet fogalmaznak meg számukra Budapestről. Az elemzés szerint az is jól látható, hogy a kárpát-medencei magyar kisebbségek politikai képviseletére egyre kevésbé alkalmasak az etnikai alapon szerveződő pártok, ehhez a folyamathoz hosszabb távon a magyar kormánypárt is kénytelen lesz alkalmazkodni.

Miért bukott el az MKP?

Csáky Pál: nem volt megfelelő kampányarc
©

Az MKP helyett – amely csupán 17 ezer szavazattal maradt el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határtól – sokan azért szavaztak inkább az új kétnyelvű pártra, mert Bugár Béla népszerű „kampányarcnak” bizonyult, a Híd lendületes, fiatalos és a programra koncentráló kampányt folytatott, és élvezte a szlovákiai média támogatását is – mondta a hétfői konferencián Öllős László.

Ugyancsak a Híd mellett szólhatott sok voksoló szemében az, hogy Trianon-ügyben nem foglaltak állást és elkerülték a lehetséges hibákat a kettős állampolgárság kérdésével kapcsolatban is.

Ezzel szemben a szakember szerint az MKP hibát hibára halmozott a kampány során: képviselői a magyar állampolgársági törvénymódosításra adott szlovák válaszlépésekről szóló szavazáskor kivonultak a parlamentből, és egynyelvű választási plakátokkal kampányoltak – ezzel elbizonytalanítva a választókat. Programüzenetek nélküli, identitás-kampányt folytattak, a választási listán pedig nem kaptak elég súlyt a fiatalabb korosztályok tagjai – tette hozzá Öllős László. Bár rájöttek, hogy Csáky Pál pártelnök nem megfelelő vezető szereplő a kampányban, nem tudtak helyette mást kiállítani – mondta a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke.

Új magyar-magyar kapcsolatok

Az MKP kiesése rögtön maga után vonta Csáky Pál lemondását, az új környezetben az MKP pedig csak a Fidesz hathatós támogatásával tud a felszínen maradni, amire más határon túli pártok esetében is – például a vajdasági VMDP-vel kapcsolatban – volt már példa – olvasható a Political Capital elemzésében. „A helyzetből fakadóan a Fidesz rákényszerül arra, hogy újragondolja viszonyát a Bugár Béla vezette párthoz, valamint annak a magyar kormánypártétól jelentősen eltérő nemzetpolitikai koncepciójához” – írja az elemzés.

„Ha támogatási igény érkezik a Híd részéről, aligha fog elutasításba ütközni” – mondta a Magyar Külügyi Intézet konferenciáján Budapest és a Híd lehetséges jövőbeli kapcsolatáról Szesztay Ádám, a Magyar Országgyűlés Külügyi Hivatalának főosztályvezető-helyettese. „Az igazi kérdés az lesz, hogy a Híd mit tud elérni a magyar-szlovák megbékélés területén” – tette hozzá.

A Híd leendő 14 tagú frakciójában fele-fele arányban ülnek majd szlovák és magyar képviselők, így az Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamentből való kiesése után is megmaradhat a magyar kisebbség közvetlen országgyűlési képviselete – igaz, az eddigi 20 magyar képviselő helyett csak heten ülnek majd a parlamenti padsorokban. Ennek ellenére sokan vélik úgy, hogy a Híd lehet a szlovák-magyar viszony normalizálódásának előmozdítója. A párt „a szlovák-magyar megbékélés alapja lehet Szlovákiában, ők lesznek azok, akikre mi is alapozhatunk” – mondta a Magyar Külügyi Intézet rendezvényén Hamberger Judit, a szervezet Szlovákia-szakértője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Világ

Nem kerül be a pozsonyi parlamentbe az MKP

A szavazókörök 99 százalékának összeszámlálása után kiderült: csak a Bugár Béla irányította Híd-Most tömörülés került be a szlovák parlamentbe a magyar pártok közül. A hír nyomán az MKP elnöksége bejelentette lemondását.

MTI Világ

Bugár Béla a Híd-Most sikeréről

A Híd-Most pártban öt hónappal ezelőtt is benne volt a nyolc százalék, miközben az azért nem volt biztos, hogy el is tudják érni ezt az eredményt. De "a választók okosabbak voltak, mint egyes politikusok" - mondta Bugár Béla, a szlovákiai párt elnöke a Duna Televíziónak adott interjújában vasárnap.

MTI Itthon

Semjén örült volna, ha az MKP bekerül

Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép fog kormányt alakítani, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba - értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap az MTI-nek.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: jó-e nekünk a szlovákiai választási eredmény?

Az eredmények ismertek: hiába kapta a legtöbb szavazatot Robert Fico pártja, feltehetően az eddigi ellenzék alakíthat kormányt. Az elmúlt hetek feszült magyar-szlovák viszonyára tekintettel most minden korábbinál aktuálisabb a kérdés: jó ez nekünk? - tette fel a kérdést Török Gábor politológus.

MTI Itthon

Németh: Budapest nyitott a párbeszédre Szlovákiával

A magyar kormány nyitott a párbeszédre a szombati szlovákiai választások után megalakuló jobbközép koalícióval, és sajnálja az MKP kisesését a szlovák parlamentből - nyilatkozta Németh Zsolt külügyi államtitkár az MTI-nek a szlovákiai választásokat értékelve.

MTI / hvg.hu Világ

Fico nyert, de ellenzéke kormányt alakíthat

Robert Fico eddigi miniszterelnök pártja, a Smer nyerte a szlovákiai választást, de az ellenzék került többségbe. Bár Fico szeretne kormányt alakítani, és az államfő megbízást is ad neki, ez aligha sikerül, mert az oppozíció összefogott, és azt nyilatkozta: nem tárgyalnak a jelenlegi kományfővel. Így várhatóan ellenzéki kormány alakul majd, feltehetően a Bugár Béla vezette Híd-Most párt részvételével. Ugyanakkor a másik magyar párt, az MKP kibukott a pozsonyi parlamentből, vezetősége pedig már le is mondott.