szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) "hatalmas kudarca" igazolta, hogy a magyar kisebbség nem helyesli a magyar nacionalizmust és Budapest kezdeményezését a kettős állampolgárság bevezetésére - írta a szlovákiai választások kapcsán hétfő délután megjelent számában a Le Monde.

Az eredmények részletes ismertetésekor a liberális francia napilap megjegyezte, hogy a baloldal választásról választásra visszaszorul Közép-Európában: a konzervatívok magyarországi, majd csehországi győzelme után szombaton Szlovákia is jobbra fordult. Bár a leköszönő miniszterelnök, "a társadalmat mélyen megosztó" Robert Fico elmondhatja, hogy pártja, a Smer (Irány-Szociáldemokrácia) az előző választásokhoz képest jobb eredményt ért el, ez a nacionalista és populista koalíciós partnereitől elvett szavazatoknak köszönhető - hívta fel a figyelmet prágai keltezésű írásában a Le Monde.

A választás nagy győztese a lap szerint Iveta Radicová, a második helyen végzett ellenzéki jobbközép Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) listavezetője. Az 53 éves szociológus - aki 2009-ben elvesztette az elnökválasztást, 2005-2006-ban pedig Mikulás Dzurinda reformkormányának szociális és családügyi minisztere volt - lehet Szlovákia következő kormányfője. Már vasárnap megkezdődtek a tárgyalások a potenciális partnerekkel, köztük Ján Figel volt uniós biztossal, a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetőjével, valamint a két új, alig egy évvel ezelőtt alakult liberális párttal.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot Radicová korábbi tanácsadója, Richard Sulik, 42 éves közgazdász vezeti, aki 2003-ban megalkotta az egykulcsos személyi jövedelemadót. A negyedik partner pedig Bugár Béla, az MKP korábbi elnöke, akit a párt radikálisabb vezetői kiszorítottak, és aki új pártja, a Híd élén az együttélés és a párbeszéd hirdetője, miközben az MKP még a parlamentbe való jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt sem érte el - hangsúlyozta a Le Monde.

"AZ MKP-nak ez a hatalmas kudarca bizonyítja, hogy a magyar kisebbség nem helyesli a magyar nacionalizmust és Budapest legutóbbi kezdeményezését a kettős állampolgárságról" - tette hozzá a lap. A Le Monde idézi Radicovát, aki szerint a szlovákok a felelősség útját választották, egy olyan utat, amely megoldással fog szolgálni az ország legjelentősebb problémáira.

A lap szerint az új kabinet előtt álló legfőbb feladatok: a Magyarországgal való békés párbeszéd újraindítása, valamint a válságból való kilábalás. A munkanélküliség a lakosság 15 százalékát érinti, az államháztartási hiány elérheti a GDP-arányos 7 százalékot a Fico által ígért 5,5 százalék helyett, és az államadósság pedig az év végére megközelítheti a GDP 41 százalékát a tavalyi 28 százalékkal szemben. Ezenkívül a választók elsősorban a korrupció elleni harcban várnak előrelépéseket - írta a le Monde.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
toma Vélemény

Szlovákiai választás: Orbán Viktor elkalkulálta magát

A kettős állampolgárság ügyben Pozsonyba menesztett Martonyi János tüntetően mellőzni kényszerült Bugár Bélát. Felelőtlen és oktalan gesztus volt így megalázni a szlovákiai politikust, de ma már látni: mégiscsak hasznosaknak bizonyultak az efféle gesztusok a Híd-Most számára, elvégre ezek állítottak Bugár mellé sok olyan szlovákot, akiknek e téren alighanem rendben lehetnek politikai ösztöneik.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: jó-e nekünk a szlovákiai választási eredmény?

Az eredmények ismertek: hiába kapta a legtöbb szavazatot Robert Fico pártja, feltehetően az eddigi ellenzék alakíthat kormányt. Az elmúlt hetek feszült magyar-szlovák viszonyára tekintettel most minden korábbinál aktuálisabb a kérdés: jó ez nekünk? - tette fel a kérdést Török Gábor politológus.

MTI Itthon

Semjén örült volna, ha az MKP bekerül

Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép fog kormányt alakítani, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba - értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap az MTI-nek.

MTI Itthon

Németh: Budapest nyitott a párbeszédre Szlovákiával

A magyar kormány nyitott a párbeszédre a szombati szlovákiai választások után megalakuló jobbközép koalícióval, és sajnálja az MKP kisesését a szlovák parlamentből - nyilatkozta Németh Zsolt külügyi államtitkár az MTI-nek a szlovákiai választásokat értékelve.

MTI Világ

FAZ: a józanság győzelme a szlovák választás

A józanság győzelmeként jellemezte a szlovák választási eredményeket hétfői kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung, úgy értékelve, hogy ez a józanság egyre inkább teret nyer Közép-Európában.

MTI Világ

Bugár Béla a Híd-Most sikeréről

A Híd-Most pártban öt hónappal ezelőtt is benne volt a nyolc százalék, miközben az azért nem volt biztos, hogy el is tudják érni ezt az eredményt. De "a választók okosabbak voltak, mint egyes politikusok" - mondta Bugár Béla, a szlovákiai párt elnöke a Duna Televíziónak adott interjújában vasárnap.

hvg.hu Világ

Mit jelent a Híd-Most választási sikere?

Átalakulás előtt áll a szlovákiai magyar politika: a szombati választáson sikeresen szereplő, a jobboldali kormánykoalícióban is várhatóan helyet kapó Híd-Mostra egyes elemzők már most úgy tekintenek, mint a szlovák-magyar megbékélés leendő kulcsára. Mások szerint viszont kérdés, a szlovák-magyar „kétnyelvű párt” milyen válaszokat tud majd adni a két ország közötti problémákra.