szerző:
MTI

Szlovákia a hétvégén felugrott a visegrádi gyorsra: a V4-es országok közül utolsóként, de leváltotta a baloldali kormányt - írja hétfői számában az Új Szó szlovákiai magyar napilap.

"Robert Fico pártja győzelmet szenvedett, az SNS parlamentbe jutása 900 szavazaton múlott, Vladimír Meciar pedig 20 év politikai garázdálkodás után eltűnt a palettáról. Szlovákia kormányt váltott – és ez a legjobb, ami történhetett velünk" - mutat rá Molnár Norbert, a lap főszerkesztője. Szerinte a szombati választás bebizonyította: az embereknek elegük lett a konfrontatív hangnemből, az alibi-politizálásból, a hatalmaskodásból. De legfőképpen azt bizonyította, hogy nem lehet ebben az országban 2010-ben magyarkártyával választást nyerni. A szlovákok nagy része már nem vevő a magyarellenességre. De bebizonyította azt is, hogy a szlovákiai magyarok közt sem lehet magyarkártyával nyerni.

"A Magyar Koalíció Pártjának kibukása a parlamentből szinte törvényszerű volt. Az a gyalázatos és primitív kampány, amivel választókat akart szerezni, végül választóriasztó lett. Szerencsére kiderült: nem lehet megtéveszteni, kirekeszteni, árulózni. Vagyis lehet, de annak bukta a vége. Ez a legnagyobb tanulsága ennek a választásnak az MKP számára. Kegyetlen pofont kapott az MKP, bár néha a vereségek és a pofonok jót tesznek. Az a minimum, hogy a vezetés távozik, és megújul a párt" - állapítja meg a szerző.

Úgy véli "vannak olyan politikusok az MKP-ban, akik képesek a leköszönő vezetés avítt, 19. századi retorikáját, elhibázott lépéseit és taktikáját 21. századivá alakítani. Ugyanis a párt több mint százezer szavazatot kapott, és felelősek azokért az emberekért, akik bíztak benne. De azoknak is inkább víziót kellene kínálni, nem fél téglákat. A probléma ugyanis ott lehet, hogy az MKP már akkor radikalizálódni kezdett, amikor néhányan otthagyták a pártot, egy ilyen választási sikertelenség pedig csak tovább erősítheti ezeket a tendenciákat."

"A Híd több mint nyolc százaléka rendkívül jól hangzik. Bugár Béla arca maga négy százalék, a többiek együtt ugyanennyit hoztak. Ám, még mielőtt elájulnának maguktól narancssárgáék, ne feledjék, rengeteg szavazatot kaptak olyanoktól, akik csak azért szavaztak a Hídra, mert féltek attól, hogy nem lehet kormányt váltani nélküle, és ha már az SaS, az SDKÚ és az MKP tutira bent van, megtámogatták a bizonytalansági tényezőt. De az is tény, ahhoz, hogy valakitől voksot kapjon egy párt, legalább valamennyire szimpatikusnak kell lennie" - véli Molnár.

"Bugáréknak négy évük van arra, hogy ezt a szimpátiapotenciált valóságos, tudatos szavazattá változtassák, hogy ne jussanak az ANO (a választási sikere után szétesett párt) sorsára. Bár ettől dörzsöltebbnek és népszerűbbnek tűnnek. Az együttműködés pedig megnyerőbb vonalvezető, mint az üres melldöngetés. S ez reményt adhat a szlovákiai magyaroknak is" - húzza alá a szerző.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Világ

Fico nyert, de ellenzéke kormányt alakíthat

Robert Fico eddigi miniszterelnök pártja, a Smer nyerte a szlovákiai választást, de az ellenzék került többségbe. Bár Fico szeretne kormányt alakítani, és az államfő megbízást is ad neki, ez aligha sikerül, mert az oppozíció összefogott, és azt nyilatkozta: nem tárgyalnak a jelenlegi kományfővel. Így várhatóan ellenzéki kormány alakul majd, feltehetően a Bugár Béla vezette Híd-Most párt részvételével. Ugyanakkor a másik magyar párt, az MKP kibukott a pozsonyi parlamentből, vezetősége pedig már le is mondott.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: jó-e nekünk a szlovákiai választási eredmény?

Az eredmények ismertek: hiába kapta a legtöbb szavazatot Robert Fico pártja, feltehetően az eddigi ellenzék alakíthat kormányt. Az elmúlt hetek feszült magyar-szlovák viszonyára tekintettel most minden korábbinál aktuálisabb a kérdés: jó ez nekünk? - tette fel a kérdést Török Gábor politológus.

MTI Itthon

Semjén örült volna, ha az MKP bekerül

Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli azt, hogy várhatóan a jobbközép fog kormányt alakítani, és azt is, hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba - értékelte a szlovák választás eredményét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap az MTI-nek.

MTI Világ

Bugár Béla a Híd-Most sikeréről

A Híd-Most pártban öt hónappal ezelőtt is benne volt a nyolc százalék, miközben az azért nem volt biztos, hogy el is tudják érni ezt az eredményt. De "a választók okosabbak voltak, mint egyes politikusok" - mondta Bugár Béla, a szlovákiai párt elnöke a Duna Televíziónak adott interjújában vasárnap.

MTI Itthon

Németh: Budapest nyitott a párbeszédre Szlovákiával

A magyar kormány nyitott a párbeszédre a szombati szlovákiai választások után megalakuló jobbközép koalícióval, és sajnálja az MKP kisesését a szlovák parlamentből - nyilatkozta Németh Zsolt külügyi államtitkár az MTI-nek a szlovákiai választásokat értékelve.

hvg.hu/MTI Világ

Nem kerül be a pozsonyi parlamentbe az MKP

A szavazókörök 99 százalékának összeszámlálása után kiderült: csak a Bugár Béla irányította Híd-Most tömörülés került be a szlovák parlamentbe a magyar pártok közül. A hír nyomán az MKP elnöksége bejelentette lemondását.

A minisztérium nem foglalkozik az ombudsman vizsgálatával

A minisztérium nem foglalkozik az ombudsman vizsgálatával

Vádat emeltek az olasz vadász ellen, aki lelőtte a társát a Bakonyban

Vádat emeltek az olasz vadász ellen, aki lelőtte a társát a Bakonyban

9 éves gyereke szeme láttára szorítottak fegyvert egy nő fejéhez

9 éves gyereke szeme láttára szorítottak fegyvert egy nő fejéhez

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák

Szingapúriak vásárolták be magukat a magyar hátterű MET Csoportba

Szingapúriak vásárolták be magukat a magyar hátterű MET Csoportba

Szijjártó Péter: 400 japán tanul orvosnak Magyarországon

Szijjártó Péter: 400 japán tanul orvosnak Magyarországon