szerző:
MTI

Újabb egy évre meghosszabbítja az Észak-Korea elleni gazdasági szankciókat Barack Obama amerikai elnök, mert Phenjan atomprogramja továbbra is fenyegetést jelent. Elemzők szerint a koreai konfliktus mindaddig nem vezet háborúhoz a félszigeten, amig Dél-Korea nem kezd fegyveres harcot.

A Fehér Ház honlapján olvasható közleményben az áll, azért van szükség az Észak-Koreát érintő korlátozások fenntartására, mert "a Koreai-félszigeten a tömegpusztító fegyverekhez alkalmazható hasadó anyagok fokozott előállításának ténye és az ebből adódó kockázat továbbra is rendkívüli fenyegetést jelent" az Egyesült Államoknak. A tavaly egyszer már meghosszabbított szigorítások 2010. június 26-ától újabb egy évig érvényben lesznek.

Washington hiába tett erőfeszítéseket azért, hogy rávegye Phenjant a nukleáris törekvéseinek lezárását célzó többoldalú tárgyalások folytatására. Észak-Korea az Egyesült Államokkal négyszemközt szeretett volna a tárgyalóasztalhoz ülni, hogy eltöröltesse az ellene irányuló szankciókat. George W. Bush korábbi amerikai elnök az elszigetelt kommunista államot levette ugyan a terrorizmust támogató országok listájáról, és 2008-ban enyhített a Phenjant sújtó kereskedelmi korlátozásokon, de egyéb pénzügyi szankciókat léptetett érvénybe az ország ellen. Többek között észak-koreai számlákat fagyasztott be az Egyesült Államokban, illetve megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok észak-koreaiakkal kereskedjenek.

A két Korea az utóbbi évek legsúlyosabb konfliktusába süllyedt, miután Szöul szerint az északiak megtorpedóztak egy dél-koreai hadihajót. Az ügyet Dél-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) kezébe adta, és arra kérte a testületet, hogy a provokáció súlyosságának megfelelően járjon el az incidenssel kapcsolatos döntéshozatalkor. Észak-Korea ismét katonai akcióval fenyegetőzött arra az esetre, ha az ENSZ BT megbüntetné a dél-koreai Cshonan korvett elsüllyesztése miatt.

Több elemző azonban úgy véli, mindaddig valószínűleg nem lesz háború a Koreai-félszigeten, amíg Dél-Korea nem nyúl fegyverhez. Észak-Korea elavult hadserege és katonai felszerelése szinte garantálja a gyors vereséget, ha totális háborúra kerülne sor, és Phenjan tisztában is van a korlátaival.

Szöul egyértelművé tette, hogy nem tervez megtorlást hadihajójának elsüllyesztése miatt, amelyet a vizsgálatok szerint egy észak-koreai torpedó okozott. Ri Mjong Bak elnök inkább a Biztonsági Tanács elé vitte az ügyet, és tartózkodott attól, hogy maga döntsön a válaszlépésről. Szöul jól tudja, hogy egy egyoldalú támadással nagy riadalmat keltene a befektetők körében, és hatalmas károkat okozna saját gazdaságának. Ennek ellenére - ahogy a retorika egyre harciasabbá válik - mindig fennáll az összetűzések veszélye, s ezekből bármikor nagyobb kiterjedésű konfliktusok kerekedhetnek. A szöuli elnök a nemzethez intézett egyik beszédében leszögezte, hogy Dél-Korea élni fog önvédelmi jogával egy újabb északi provokáció esetén. Phenjan hasonlóan fogalmazott. Mindkét fél gondosan kerülte, hogy agresszornak tűnjön fel, hangsúlyozva, hogy csak akkor ragad fegyvert, ha a másik támad előbb.

Dél-Korea bejelentette: ismét felszereli a hangosbemondókat a határtérségbe, hogy üzeneteket közvetítsen az észak-koreaiaknak. Phenjan indulatosan reagált a propaganda-hadjárat felújításának tervére, és közölte, szét fogják lőni a hangszórókat. A dél-koreai védelmi miniszter ismételten kijelentette, hogy Szöul azonnal vissza fog lőni, ha Észak tüzet nyit.

Dél-Korea és szövetségese, az Egyesült Államok a lehető legkeményebb válaszlépést szeretné kieszközölni a BT-ben. Kína azonban - amely Washingtonhoz hasonlóan szintén vétójoggal rendelkezik a testületben - úgy véli, a korvett elsüllyesztése helyi ügy, amelyet az érintett feleknek kell rendezniük a nemzetközi közösség beavatkozása nélkül. Elképzelhető, hogy határozat helyett a BT kemény hangvételű, de jogilag nem kötelező érvényű nyilatkozatot fogad csak el az ügyben: elítéli Észak-Koreát, és felszólítja, hogy a jövőben tartózkodjék a provokatív lépésektől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Világ

Harcra kész a két Korea

Az utóbbi évek legsúlyosabb koreai konfliktusának részeként a dél-koreai haditengerészet csütörtökön nagyszabású tengeralattjáró-elhárító gyakorlatba kezdett. Katonai erejét tekintve szakértők szerint Észak-Korea már csak árnyéka egykori önmagának, de egy fegyveres konfliktus mindkét országban hatalmas károkat okozna. A megoldásban fontos szerep juthat Kínának és az Egyesült Államoknak.

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

Sokkal többen szavaztak délelőtt 11-ig, mint öt éve ilyenkor

Sokkal többen szavaztak délelőtt 11-ig, mint öt éve ilyenkor

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Tarlós István nem akar csatateret a városházán

Tarlós István nem akar csatateret a városházán