szerző:
MTI

Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke szerint pártja nem zárkózik el a Fidesszel való együttműködés elől, de miután a nagyobbik magyar kormánypárt a választások előtt egyértelműen a Magyar Koalíció Pártját támogatta (MKP), elvárja, hogy az első lépést a Fidesz tegye meg.

"A választások előtt a Fidesz nyíltan és egyértelműen az MKP-t támogatta. A választási eredmények ismeretében még nem mondtak semmi érdemlegeset, és én úgy gondolom, hogy az első lépést a Fidesznek kell megtennie annak érdekében, hogy normalizálódjék a kapcsolatunk" - jelentette ki Bugár Béla az MTI tudósítójának kérdéseire válaszolva. "Rajtunk nem múlik, de itt partneri viszonyra van szükség, nem pedig vazallusira…" - szögezte le a szlovákiai magyar politikus.

Bugár Béla biztos abban, hogy az általa vezetett Híd parlamenti képviselői kiállnak a nemzeti kisebbségek mellett, és méltóan fogják képviselni a szlovákiai magyarság érdekeit is. "Tudatában vagyok annak, hogy nagyon nagy a felelősségünk, ám biztos vagyok benne, hogy a Híd parlamenti képviselői a jövőben is ki fognak állni a kisebbségek mellett" - jelentette ki Bugár az MTI tudósítójának Pozsonyban adott interjújában. A szombati választások eredményeképpen a Hídnak 14 mandátuma lesz a 150 tagú pozsonyi parlamentben. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem került be a szlovák parlamentbe. Az MTI Csáky Pált, az MKP elnökét is meg akarta szólaltatni, de Dunajsky Éva a párt szóvivője közölte: az MKP képviselői az országos tanács szombati, helyzetértékelő üléséig nem nyilatkoznak.

Az MKP bukása után több olyan vélemény is napvilágot látott, miszerint a tavaly nyáron alakult Híd parlamenti képviselői, akik közül hét magyar és hét szlovák nemzetiségű, nem vállalják majd fel a magyar érdekek védelmét, a magyar témákat. Bugár ezt az aggodalmat alaptalannak tartja. "Igor Sidor, kassai képviselőnk, Ivan Svejna és Rudolf Chmel alelnökeink szilárdan kiállnak, és a jövőben is ki fognak állni a kisebbségek mellett. A Polgári Konzervatív Párt (OKS) listánkon mandátumot szerzett képviselői közül Ondrej Dostál felszólalt a dunaszerdahelyi, nyelvtörvény elleni nagygyűlésen, Frantisek Sebej pedig a múltban, kisebbségi ügyekben mindig az MKP mellé állt. Úgy gondolom, velük együttműködve méltón fogjuk tudni képviselni a szlovákiai magyarság érdekeit is" - fejtette ki a politikus.

Arra a kérdésre, melyek voltak azok a leglényegesebb témák, amelyekkel a Híd sikerrel szólította meg a választókat, úgy vélte "az emberekre pozitívan hathatott, hogy minden rendezvényünkön röviden bemutattuk a választási programunkat, és ismertettük a Híd párt prioritásait". Majd kifejtette: "A választói körutunk során mindenütt - északon, keleten, délen, Közép-Szlovákiában - azt tapasztaltuk, hogy az embereket leginkább a munkanélküliség csökkentésének lehetőségei foglalkoztatják. Ezért kiemelten foglalkoztunk ezzel a problémával, hiszen ez nemzeti hovatartozástól függetlenül mindenkit érint."

A választásokon sikerrel szerepelt négy jobboldali párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd - amelynek együttesen 79 képviselője, tehát többsége van a parlamentben, kedden este szándéknyilatkozatot írt alá a közös kormányalakításról. Bugár azt állítja, a Híd támogatja az elképzelést. Tekintettel az alig beindult tárgyalásokra, részletekbe nem kívánt bocsátkozni. "A kormányalakítási tárgyalásoknál az Híd kiindulási pontja a választási program 18 prioritása" - jegyezte meg.

A szlovákiai magyar sajtóban már felmerült: nem kizárható, hogy több MKP-tag átlép a Hídba. Hogy viszonyul ehhez a Híd? "Már a parlamenti választások előtt is érkeztek hozzánk átjelentkezési kérelmek, de a döntés ezután is a helyi és járási alapszervezetek feladata. Olyan emberekre van szükségünk, akik dolgozni akarnak, és a párt fő szellemiségét, az együttműködést támogatják" - fejtette ki Bugár. "Jobboldali, polgári párt, az együttműködés pártja" - hangzott Bugár válasza arra a kérdésre, hogyan jellemezné tömören a Hidat, mert a közvéleményben nem egészen világos, milyen is ez az új párt.

A Hidat tavaly nyáron hozta létre öt, az MKP-ból kilépő parlamenti képviselő, akik nem értettek egyet addigi pártjuk vezetésének politizálásával, s ezért úgy döntöttek, saját elképzeléseiket egy új pártban próbálják majd megvalósítani. A Híd a szombati parlamenti választáson több mint 205 ezer szavazatot kapott (8,12 százalék), ami 14 képviselői mandátumot jelent, s a párt várhatóan tagja lesz az új szlovák kormánynak is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bugár Béla a Híd-Most sikeréről

A Híd-Most pártban öt hónappal ezelőtt is benne volt a nyolc százalék, miközben az azért nem volt biztos, hogy el is tudják érni ezt az eredményt. De "a választók okosabbak voltak, mint egyes politikusok" - mondta Bugár Béla, a szlovákiai párt elnöke a Duna Televíziónak adott interjújában vasárnap.

hvg.hu Világ

Mit jelent a Híd-Most választási sikere?

Átalakulás előtt áll a szlovákiai magyar politika: a szombati választáson sikeresen szereplő, a jobboldali kormánykoalícióban is várhatóan helyet kapó Híd-Mostra egyes elemzők már most úgy tekintenek, mint a szlovák-magyar megbékélés leendő kulcsára. Mások szerint viszont kérdés, a szlovák-magyar „kétnyelvű párt” milyen válaszokat tud majd adni a két ország közötti problémákra.

hvg.hu/MTI Világ

Nem kerül be a pozsonyi parlamentbe az MKP

A szavazókörök 99 százalékának összeszámlálása után kiderült: csak a Bugár Béla irányította Híd-Most tömörülés került be a szlovák parlamentbe a magyar pártok közül. A hír nyomán az MKP elnöksége bejelentette lemondását.

toma Vélemény

Szlovákiai választás: Orbán Viktor elkalkulálta magát

A kettős állampolgárság ügyben Pozsonyba menesztett Martonyi János tüntetően mellőzni kényszerült Bugár Bélát. Felelőtlen és oktalan gesztus volt így megalázni a szlovákiai politikust, de ma már látni: mégiscsak hasznosaknak bizonyultak az efféle gesztusok a Híd-Most számára, elvégre ezek állítottak Bugár mellé sok olyan szlovákot, akiknek e téren alighanem rendben lehetnek politikai ösztöneik.

Több mint 28 milliárdot ér az Országház

Több mint 28 milliárdot ér az Országház

Az eutanáziát választotta Marieke Vervoort belga paralimpiai bajnok

Az eutanáziát választotta Marieke Vervoort belga paralimpiai bajnok

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban