szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha valóban ellenzékbe kényszerül az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt, akkor magának követeli a szlovák parlament házelnöki bársonyszékét - jelentette ki Robert Fico a szlovák rádió szombati vitaműsorában.

"Amennyiben a kormány és a végrehajtó hatalom kialakításánál következetesen alkalmazzák az arányosság elvét, akkor ugyanolyan következetességgel kell eljárni a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában is. Azt a pártot, amelynek majdnem 35 százaléka van, s amelyet ellenzékbe kényszerítenek, megilleti a nemzeti tanács elnökének tisztsége" - hangsúlyozta a kormányfő-pártelnök. Pártja igényt tart több parlamenti bizottság vezetésére is.
 
Szerinte a Smer hasonlóan jogot formál azoknak az ellenőrző szerveknek - például a Közbeszerzési Hivatal - a vezetői tisztségeire is, amelyeket az eddigi kormány alatt az ellenzék töltött be.

Arról Fico nem nyilatkozott, hogy ő maga szeretne-e a parlament elnöke lenni, vagy valaki mást képzel el ebben a tisztségben. Megjegyezte: egyelőre még nem döntötte el, hogy a jövőbeni ellenzéki párt vezetőjeként mihez kezd.

A Smer majdnem 35 százalékkal megnyerte a szombati szlovákiai parlamenti választást. Miután azonban nincs megfelelő, a kormányalakításhoz szükséges mandátumszámmal rendelkező koalíciós partnere, nem képes többségi kormányt alakítani. Ivan Gasparovic hétfőn tíz napot adott Ficonak, hogy megpróbálkozzon a kormányalakítással. Fico ismételten megerősítette, hogy folytatja próbálkozásait és szerdáig élni akar a lehetőséggel.

Vitapartnere, Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint Fico kísérlete felesleges időhúzás. Megerősítette, hogy a négy jobboldali párt egyike sem kíván koalícióra lépni a Smerrel. Figel szerint a négy párt - Szlovák Keresztény és Demokratikus Unió, KDH, Szabadság és Szolidaritás, Híd - eltökélt abban, hogy közösen alakít kormányt. Koalíciójuknak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melania Trump lett a legkevésbé népszerű first lady

Melania Trump lett a legkevésbé népszerű first lady

Egy nap alatt több mint 1600 koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Egy nap alatt több mint 1600 koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Raúl is koronavírusos lett

Raúl is koronavírusos lett