szerző:
MTI

Izrael jelentősen enyhít a Gázai övezet blokádján; mostantól nem az övezetbe bevinni engedett árukat sorolja fel, hanem a tiltottakat, és az új listán csak fegyverek és katonai célra használható anyagok szerepelnek majd - közölte vasárnap egy tisztségviselő.

A neve elhallgatását kérő illetékes szerint az izraeli biztonsági kabinet vasárnap hagyta jóvá az új szabályozást. Ez gyakorlatilag azt jelenti - mondta -, hogy mától minden "polgári felhasználásra szolgáló" árucikk szabadon bejuthat majd. A jeruzsálemi döntés bejelentésével szinte egy időben Washingtonban közölték, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 6-án a Fehér Házban találkozik Barack Obama amerikai elnökkel.

Az elmúlt négy évben Izrael csak alapvető humanitárius segélyszállítmányokat engedett be a Hamász radikális iszlamista szervezet által kormányzott palesztin övezetbe. "Vállaljuk, hogy lehetővé tesszük a Gázai övezet civil lakosságának szánt, polgári felhasználású áruk bevitelét" - jelentette ki a magas rangú kormányzati illetékes. Kivételt csak "a katonai felszerelések és azok az anyagok képeznek majd, amelyek erősíthetik a Hamász háborús gépezetét" - tette hozzá. Izraeli vezetők mindazonáltal előre leszögezték, hogy a Gázai övezet tengeri blokádját továbbra is fenntartják.

Az izraeli médiumok szerint az új beviteli szabályozás alapján összeállított "feketelista" mintegy 120, katonai célra is felhasználható anyag bevitelét tiltja majd, és köztük olyan építési anyagok is szerepelnek, mint a csövek, a cement és a sóder. A csütörtökön részlegesen már bejelentett döntés azután született meg, hogy Izraelre hatalmas nemzetközi nyomás nehezedett nagy tiltakozást kiváltó május 31-i akciója miatt, amely során a hadsereg kommandósai nemzetközi vizeken tartóztattak fel egy Gázai övezetbe tartó, több hajóból álló "segélyflottillát", és a vezérhajón kialakult incidensben életét vesztette a flottillát szervező török iszlamista csoport kilenc tagja.

A Gázai övezet blokádjának enyhítése "a lehető legjobb döntés volt, amelyet Izrael hozhatott" - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A kormányfő a parlament védelmi és külügyi bizottságának ülésén elmondta, hogy a polgári célú javak embargójának megszüntetéséről és a biztonsági blokád megerősítéséről az Egyesült Államokkal, a közel-keleti "kvartett" képviselőjével, Tony Blairrel és külföldi kormányfőkkel egyeztetve döntött az izraeli biztonsági kabinet.

Az izraeli védelmi miniszter helyettese, Matan Vilnai szerint viszont a Gázai övezet blokádjának enyhítése csak a Hamász befolyását erősíti meg. "Ne dugjuk homokba a fejünket, és vegyük észre, hogy minden áru, amely belép a Gázai övezetbe, áthalad a Hamász kezén, amely egyoldalúan dönt azok szétosztásáról" - mondta Vilnai. Gilád Erdan környezetvédelmi miniszter ezzel szemben úgy véli, hogy a blokád csak kárt okozott eddig a zsidó államnak, mivel "sem a Hamász hatalmát nem sikerült megingatni, sem pedig Gilád Salit (elrabolt katona) szabadon engedését nem sikerült elérni vele". A Benjámin Netanjahu belső köréhez tartozó államférfi úgy véli, hogy fölösleges ragaszkodni olyan elvekhez, amelyek nem hajtanak hasznot, csak fizetni kell értük. 

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom vezetői a blokád megszüntetését követelték, és elutasították a "valódi változást nem hozó" izraeli intézkedéseket. "Nem a javak mennyiségének növekedését szeretnénk elérni, hanem a blokád teljes és valódi megszüntetését: a határátkelők megnyitását, az utazás szabadságát és minden áru, köztük az építőipari alapanyagok szabad áramlását" - mondta Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik szóvivője. Az izraeli kezdeményezést Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is elégtelennek tartja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Napokon belül árulni kezdik a Huawei újabb jó kamerás mobilját

Napokon belül árulni kezdik a Huawei újabb jó kamerás mobilját

Menet közben kapott agyvérzést egy kamionsofőr az M1-esen

Menet közben kapott agyvérzést egy kamionsofőr az M1-esen

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban