szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), és a Híd megállapodtak a koalíciós szerződésről, de személyi kérdésekről még nem egyeztek meg.

Megállapodott a koalíciós szerződés szövegében az a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - jelentette be Iveta Radicová, a kormányalakítással megbízott politikus a pártvezetők szerdai tárgyalásai után.

Ugyanakkor a kormány személyi összetételében a pártok még nem egyeztek meg. "Közöltük egymással ez irányú elképzeléseinket, elvárásainkat. A tárgyalásokat csütörtökön folytatjuk" - mondta Radicová. 

A négy párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd - alkotta koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője van. 

Ami a kormány személyi összetételét illeti - Radicová szerint - egyelőre még nem zárultak le a viták az egyes pártokon belül sem. Ugyanakkor a tárcák nagyjából egyharmadára több párt is igényt tart, ezért további egyeztetések szükségesek. Semmiféle részletet azonban ezzel kapcsolatban nem volt hajlandó elárulni.

A pártvezetők megkezdték a vitát a parlament jövőbeni szerkezetéről és a parlamenti tisztségek betöltéséről is. "Minden párt két-két személyt nevezett ki, akik közösen összeállítják a javaslatokat" - fűzte hozzá Radicová.

Szerinte a koalíciós szerződés pontosan rögzíti, hogyan, milyen módon kell a jövőben meghozni a fontos döntéseket, mit kell előzetesen jóváhagyni a koalíciós tanácsban, illetve hogy mi számít majd a koalíciós szerződés megszegésének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Iveta Radicovát bízta meg kormányalakítással a szlovák államfő

Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök szerdán beismerte, hogy kormányalakítási kísérlete nem sikerült, ezért megbízatását visszaadta az államfőnek. Ivan Gasparovic röviddel ezután Iveta Radicová ellenzéki politkust bízta meg a kormányalakítással, aki a felkérést elfogadta.

MTI Világ

Hozzányúl az állampolgársági törvényhez az új szlovák koalíció

Megegyezett a programtézisekben a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - közölte kedden éjfél előtt Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje. A Híd-Most elnöke, Bugár Béla szerint módosítanák az állampolgársági törvényt és az államnyelvtörvényt is.

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Újabb Hertha-játékos fertőződött meg

Újabb Hertha-játékos fertőződött meg