szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A térségben ritkának számító, közepes erejű földrengés volt szerdán a déli órákban Kanada keleti felében, Ontario és Québec tartományokban. Áldozatokról vagy nagyobb károkról nem szóltak az első jelentések, a rengés okozta riadalmat több tévécsatorna is rögzítette.

Az amerikai geológiai intézet szerint a földmozgás a Richter-skálán mérve 5,5 fokos volt. Nem csak Ottawában, Montrealban és Torontóban, hanem a határ túloldalán, több amerikai szövetségi állam – Michigan, Vermont, New York – területén is érezni lehetett.

A szemtanúk arról számoltak be, hogy a háziállatok nyugtalanná váltak, az edények csörömpölni kezdtek a rengés hatására. Montrealban több tucat másodpercig remegtek az épületek falai, de ez nem keltett nagyobb nyugtalanságot. Ottawa központjában viszont több épületet kiürítettek, és az irodai alkalmazottakat még háromnegyed órával később sem engedték vissza a munkahelyükre. Néhány épület falán repedések jelentek meg. Torontóból, ahol a hét végén a húsz, iparilag legfontosabb állam gazdasági csúcsértekezlete lesz, nem jelentettek rendkívüli eseményt a földmozgással kapcsolatban.

Az alábbi videókon látszik, amint a földrengés az ottawai városi tanács ülésén, illetve egy, a CNN által bemutatott ottawai sajtótájékoztatón is riadalmat okozott.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ringásnak érezték a földrengést Kaliforniában

5,7-es erősségű földrengés volt helyi idő szerint hétfő este Kalifornia déli részén - jelentette az amerikai földtani intézet (USGS). A földmozgást enyhe ringásnak írták le a térségben.

MTI Itthon

Rengett a föld Komárom megyében

A Richter-skála szerinti 2,4 erősségű földrengést mértek a Komárom-Esztergom megyei Kerékteleki közelében - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma kedden.

HavariaPress Itthon

Rengett a föld Pest megyében

Gyenge földrengés rázta meg a Pest megyei Nagykátát és térségét; a Richter-skála szerint 3,1-es földmozgás epicentruma Tápiószelén volt - értesült a HavariaPress.