szerző:
MTI / hvg.hu

Nukleáris fejlesztésekről, a CIA-ról, az Afganisztánnal és az iráni atomprogrammal kapcsolatos amerikai álláspontról is kérhettek információkat azoktól a feltételezett kémektől, akiket vasárnap fogtak el az USA-ban.

Budapestre tartott a Cipruson elfogott gyanúsított
Őrizetbe vették, majd 20 ezer euró óvadék ellenében szabadlábra helyezték Cipruson azt a férfit, aki gyaníthatóan a 11. tagja volt az USA-ban tevékenykedő kémcsoportnak. Az 55 éves férfi épp Budapestre akart repülni Larnakából. Tovább

A bírósági dokumentumokból kiderül, hogy a gyakran már évtizedek óta az Egyesült Államokban élő, álnevet és hamis személyazonosságot használó kémek célja a teljes amerikanizálódás lehetett. Az FBI ügynökei által szignózott keresetekből filmbe illő jelenetek bontakoznak ki a feltételezett kémek munkájával kapcsolatban.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy tíz, Oroszországnak dolgozó kémet lepleztek le és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban. A bejelentés szerint a hírszerzőket vasárnap tartóztatták le, feltételezhetően az orosz kormány illegális ügynökei voltak. Nyolcuk ellen az a vád, hogy hosszú távú, fedett küldetést teljesítettek Oroszország megbízásából az Egyesült Államok területén. További két személy a gyanú szerint szintén részt vett ugyanebben az orosz hírszerzési programban.

Az akcióra Dmitrij Medvegyev orosz elnök amerikai látogatása után került sor, Barack Obama elnök a New York Times szerint "nem is örült" a letartóztatások időzítésének, de a hatóságok szerint szükség volt arra, hogy gyorsan lépjenek, mert fennállt a gyanúsítottak szökésének a veszélye.

Bírósági rajzoló képe: a vádlottak padján
©

Andrej Nyesztyerenko külügyi szóvivő a minisztérium honlapján közzétett rövid reagálásában úgy fogalmazott, hogy Moszkva szerint az amerikai lépések megalapozatlanok, és "elítélendő célokat szolgálnak". Hozzátette, Oroszország nem érti, hogy mi késztette az amerikai igazságügyi minisztériumot a hidegháborús korszak "szenvedélyes kémügyeinek" szellemét visszaidéző nyilvános bejelentésre. Nyesztyerenko mély sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy mindez éppen akkor történik, amikor az amerikai kormányzat az orosz-amerikai kapcsolatok "újraindítását" szorgalmazza.
 
Álnéven, hamis személyazonossággal

A letartóztatott 11 személyt egyrészt az orosz kormány ügynökeiként végzett tevékenységre szőtt összeesküvéssel, másrészt kilencet közülük pénzmosásra való összeesküvéssel vádolják. Az idegen ügynökök között Richard Murphy-t és Cynthia Murphy-t a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei házukban, a New Jersey állambeli Montclairben vettek őrizetbe. Vicky Pelaezt és Juan Lazarót szintén házukban, a New York állambeli Yonkersben tartóztatták le, Anna Chapman Manhattanben került szövetségi őrizetbe. Michael Zottolit és Patricia Millst, továbbá Mikhail Semenkót Arlingtonban, Virginia államban, Donald Howard Heathfieldet és Tracey Lee Ann Foley-t pedig Bostonban tartóztatták le.

Amerikanizálódtak: a Murphy néven szereplő pár háza az USA-ban
©

A New York-i szövetségi kerületi bíróságon benyújtott kereset (itt és itt) első vádpontja - összeesküvés külföldi kormány ügynökeként való működésre - 5 éves maximális börtönbüntetéssel jár. A pénzmosásra való összeesküvés címén az ezzel vádolt 9 személyre legfeljebb 20 éves szabadságvesztést róhatnak ki. Az igazságügy-minisztérium közlése szerint a letartóztatást több éves nyomozás előzte meg, az ügyben az FBI együttműködött a New York-i kerületi ügyész irodájával, valamint az igazságügy-minisztérium nemzetbiztonsági osztályának kémelhárítási részlegével.

Kapcsolatépítés a döntéshozókkal
 
Az igazságügyi tárca nem közölt részleteket a feltételezett ügynökök küldetéséről. Az FBI szerint viszont az volt a céljuk, hogy maximális mértékben amerikanizálódjanak, hogy szabadon gyűjthessenek információkat és olyan forrásokat szervezzenek be, akik behatolhatnak az ország döntéshozó köreibe. Két letartóztatott személy 2009-ben ezt a kódolt üzenetet kapta a moszkvai hírszerzési központtól: "képzettségük, bankszámláik, autójuk, házuk, stb. - mind egyetlen célt szolgál: végrehajtani fő küldetésüket, vagyis hogy kutassanak fel és fejlesszenek kapcsolatokat a döntéshozó körökkel az Egyesült Államokban és küldjenek értesüléseket" a moszkvai központnak.

A moszkvai központnak szóló egyik üzenetben a vádlottak a CIA vezetőségében történt változásokról és a 2008-as elnökválasztásról küldtek információkat – írja oldalán az msnbc.  Egy másik elfogott üzenet szerint a New Jersey-ben élő, Cynthia Murphy vádlott többször is találkozott egy „a politikában is aktív, prominens New York-i pénzemberrel”.  A bírósági dokumentumok szerint Barack Obama tavalyi oroszországi látogatása előtt a moszkvai központ a külügyi témákkal – többek között Afganisztánnal és Irán nukleáris programjával - kapcsolatos amerikai álláspontról kért információkat a vádlottaktól, illetve a vádlottak korábban egy magas rangú, nyugalmazott nemzetbiztonsági vezetővel, illetve egy nukleáris fejlesztéseken dolgozó szakértővel is felvették a kapcsolatot.

Kávézóból, könyvesboltból is jelenthettek

A keresetben kémfilmekbe illő jelenetek elevenednek meg az FBI megfigyeléseinek eredményei alapján: egymással megegyező külsejű táskák cseréje egy forgalmas pályaudvaron, hamis útlevelek, egy halott kanadai személyazonosságának felvétele, speciális drótnélküli hálózaton küldött vagy láthatatlan tintával írt üzenetek - és így tovább. A dokumentumok szerint idegen nyelveket jól ismerő, az ügynökök közötti kommunikációban képzett, a rövidhullámú rádiózás és a láthatatlan írás technikáját ismerő ügynökökről van szó, akik jártasak a különféle kódokban és rejtjelekben, ismerik a Morse-kódolást is, kiképezték őket fedőállások teremtésére és fenntartására, titkos információk rejtett átadására, továbbá a megfigyelésüket elhárító intézkedésekre.

Ennek ellenére a keresetből kiderül például, hogy az egyik gyanúsított, Anna Chapman New Yorkban többször is hibázott. A szöveg szerint több alkalommal is nyilvános helyeken - például egy manhattani kávézóban és egy könyvesboltban - vette fel a kapcsolatot egy orosz hivatalnokkal egy speciális, két notebook között létrehozott drótnélküli hálózaton keresztül. Június 26-án, letartóztatása előtt egy nappal, Anna Chapman belement abba, hogy találkozzon az amerikai hírszerzés egyik, magát orosz konzulátusi dolgozónak kiadó tagjával. A manhattani találkozón – amelynek szövegét rögzítették - amerikai ügynök arra kérte a vádlottat, hogy adjon át egy fiktív névre kiállított útlevelet egy harmadik személy számára.

Még többen dolgozhatnak az USA-ban

Egy Nagy-Britanniában élő volt szovjet kettős ügynök szerint legalább félszáz erősen fedett hírszerző pár dolgozhat Oroszországnak az USA-ban. Oleg Gorgyijevszkij egykori KGB-ügynök (a szovjet titkosszolgálat londoni irodájának volt vezetőhelyettese) azt mondta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök a tudója, hány titkos ügynök dolgozik az egyes célországokban.  Az ír külügyminisztérium eközben ellenőrzi azokat a jelentéseket, melyek szerint az Oroszország javára kémkedő feltételezett amerikai kémhálózat egyik tagja esetleg hamisított ír útlevelet használt utazásaihoz - közölte kedden a tárca szóvivője.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Az amerikaiaktól nem fogad el segélyt a venezuelai elnök, Oroszországból igen

Az amerikaiaktól nem fogad el segélyt a venezuelai elnök, Oroszországból igen

Ezek most a leginkább és legkevésbé megbízható 3 éves autók

Ezek most a leginkább és legkevésbé megbízható 3 éves autók

„Az Európa Kiadó mindig a helyén volt és most is ott van” – interjú a 60 éves Menyhárt Jenővel

„Az Európa Kiadó mindig a helyén volt és most is ott van” – interjú a 60 éves Menyhárt Jenővel

Lemondott Kósa Lajos anyjának cége a százmilliós uniós támogatásról

Lemondott Kósa Lajos anyjának cége a százmilliós uniós támogatásról

Buszmegállóban várakozókra lövöldözött, 12 év fegyházra ítélhetik

Buszmegállóban várakozókra lövöldözött, 12 év fegyházra ítélhetik

Így búcsúzott Karl Lagerfeldtől Palvin Barbara és Mihalik Enikő

Így búcsúzott Karl Lagerfeldtől Palvin Barbara és Mihalik Enikő