szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Odahaza győzelmesre fényezhető gyönge kompromisszumokkal zárta torontói csúcstalálkozóját a világ húsz meghatározó gazdasága. A válság miatti riadt összetartásnak a konjunktúra első jelei láttán vége – derül ki a friss HVG címlap-sztorijából.

Az IMF már megint előállt egy tökéletesnek hitt recepttel. A világgazdaság a következő évben akár 2,5 százalékponttal is gyorsabban növekedhet a jelenleginél, ha az USA és a válságkezelés során magát súlyos adósságba verő többi fejlett ország a tervezettnél is jobban csökkenti költségvetési hiányát és államadósságát, Kína és a többi feltörekvő exportőr állam pedig többet tesz belső fogyasztásának élénkítéséért. A kiadások lefaragásának konjunktúraromboló hatását – folytatja az IMF – azzal ellentételezhetik, ha növelik a fogyasztás, egyszersmind csökkentik a tőke és a munkaerő adóterhelését. A piacok pedig minderre kedvezően reagálnak, a hitelkamatok süllyednek, a konjunktúra önfenntartóvá válik – vagyis a világ visszatér a krízis előtti kerékvágásba, a válság pedig csak egy rossz, de tanulságos emlék marad.

A forgatókönyvvel nemcsak az a baj, hogy az IMF ismét a saját elefántcsonttornyából prédikál. Az is, hogy a világ 20 vezető gazdaságát tömörítő csoport (G20) hétvégi torontói értekezletén kiderült: a gazdasági növekedés első jelei láttán oda az összetartás a résztvevők között, így nincs politikai esély a Valutaalap mégoly megalapozott javaslatainak valóra váltására sem. Londonban 15 hónapja a válság forgószelétől megrémült állam- és kormányfők, valamint az EU vezetői még új gazdasági világrendet vizionáltak, amelyben az országok a lehetőségekhez mérten figyelembe veszik egymás érdekeit, a pénzpiaci szereplők – némi állami szabályozástól ösztökélve – nem ön- és közveszélyesen hajszolják a profitot, a válságból való kilábalást pedig vállvetve hajtják végre.

A teljes szöveg a friss HVG címlapsztorijában olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

G20-csúcs: 2013-ig felére kellene csökkenti a deficiteket

A G20-csoport vezetői torontói csúcstalálkozójukon vasárnap megállapodtak: a legfejlettebb gazdaságok 2013-ig megpróbálják felére csökkenteni az államháztartási hiányt. Nem született ugyanakkor megegyezés sem a banki különadók bevezetéséről, sem a tőkemegfelelési követelmények szigorításáról.

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?