szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kilenc nyelven tették közzé az interneten annak a két iráni gyereknek a levelét, akik üzenetükben a megkövezés általi halálra ítélt édesanyjuk megmentéséhez és az ítélet visszavonásához kértek segítséget.

©

A levélből kiderül, hogy Fasride és Sajjad Mohammadi Ashtiani abban reménykednek, hogy üzenetük és édesanyjuk ítéletének híre világszerte tiltakozást fog kiváltani, főképp a külföldön élő irániak körében és elősegítheti majd a halálos ítélet visszavonását – írja az izraeli Ynetnews.

„Segítsenek megakadályozni, hogy ez a rémálom megtörténjen. Mentsék meg édesanyánkat. Nem vagyunk képesek rá, hogy kifejezzük azt a gyötrelmet, amit minden pillanatban, életünk minden percében érzünk. Szavakkal nem lehet kifejezni a félelmünket” – olvasható a levélben.

Az északnyugat-iráni Tabrizban élő 40 éves Sakine Mohammadi Ashtiani a vád szerint szexuális kapcsolatot létesített két férfival, akik megölték a férjét. Az asszonyt korábban házasságon kívüli szexért 99 korbácsütésre ítélték, de ezt később megkövezés általi halálra változtatták meg az iszlám törvénykezés, a saría alapján, amely a házasságtörést kötél vagy megkövezés általi halállal bünteti.

A gyerekek édesanyjának ügyvédje szerint az ítéletet a közeljövőben végre is hajtanák, de még reménykedik benne, hogy a nemzetközi nyomás és a fellebbezések esetleg segíthetnek megmenteni Ashtianit. „Sajnos nem történt előrelépés. Remélem, hogy a joghatóságnak küldött levelek segítenek és kegyelmet kap.”

Az iráni törvények szerint a megkövezésre ítélt nőket mellkasukig beássák és kisebb kövekkel addig dobálják őket, amíg meg nem halnak. A szabályok tiltják az olyan kövek használatát, amelyek azonnali halált okozhatnak.

Irán néhány hete csatlakozott az ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottságához (Commission on the Status of Women – CSW). "Ne tegyünk úgy, mintha az ENSZ képviselői nem tudtak volna arról, hogy a bizottság legújabb tagja nem éppen a női jogok harcosa” – olvasható az Ynetnews oldalán megjelent lapvéleményben. „Tesznek-e valamit az ügyben azok a nyugati államok, amelyek adóbevételeikből finanszírozzák a bizottság munkáját? … A válasz feltehetően nem” – teszi hozzá a cikk írója. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nem szállhatott repülőre 71 iráni nő

Az elmúlt három hónap alatt 71, "nem az előírásoknak megfelelő módon öltözött" nő számára tiltották meg a beszállást az iráni repülőtereken, 33 ezer utasnak pedig - férfiaknak és nőknek vegyesen - változtatnia kellett öltözékén, hogy felengedjék őket a repülőgép fedélzetére.