szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pert indítanak egy izraeli katona ellen, aki a Gázai övezet elleni 2008-2009-es offenzíva alatt megölt két, fehér zászlót lobogtató palesztin nőt - közölte kedden az izraeli hadsereg.

Az őrmesternek emberölés miatt kell katonai bíróság elé állnia. A nyomozás során mindkét felet meghallgatták, és komoly eltérések mutatkoztak a palesztinok, valamint az izraeli hadsereg tagjainak visszaemlékezései között. A palesztin tanúk szerint a katona 2009. január 4-én lelőtt két nőt, egy fehér zászlókat lobogtató csoport tagjait, Dzsúhar ad-Dik negyedben. A katonák ezzel szemben egy férfi halálára emlékeznek vissza, amely ugyanabban a körzetben történt, de másnap.

A döntés indoklása szerint az "elitosztag tüzére szándékosan, minden előzetes utasítás és felhatalmazás nélkül lőtt a fehér zászlót lobogtató csoport tagjaira". Az izraeli hadsereg berkein belül több, a Gázai övezet elleni támadásban részt vevő katona számíthat fegyelmi vagy bűnvádi eljárásra. Egy zászlóalj parancsnoka például azért kapott fegyelmit, mert megengedte katonáinak, hogy egy palesztint emberi pajzsként használjanak. Egy másik tiszt ellen amiatt indítottak eljárást, hogy egy mecset közelében légitámadást rendelt el.

A 2008. december 27-én indított izraeli offenzíva - amelynek kinyilvánított célja az volt, hogy leállítsák a zsidó állam elleni rakétatámadásokat - 22 napig tartott, és az összecsapásokban 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét. A palesztin áldozatok többsége civil volt, ami miatt a nemzetközi közösség keményen bírálta Izraelt. Az ENSZ által megbízott, Richard Goldstone vezette vizsgálóbizottság az izraeli és a palesztin felet is elmarasztalta jelentésében, megállapítva, hogy mindketten megsértették az emberi jogokat, és háborús bűnöket követtek el a támadás során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Izrael támadással fenyeget

Megfenyegette az izraeli hadsereg szombat reggel a Rachel Corrie ír segélyszállító hajót, hogy alakulatai a fedélzetre hatolnak, ha a vízi jármű nem hajlandó letérni eredeti útvonaláról, és folytatja útját a blokád alatt álló Gázai övezet felé.

MTI Világ

Izrael már csak a fegyvereket, katonai anyagokat tiltja ki Gázából

Izrael jelentősen enyhít a Gázai övezet blokádján; mostantól nem az övezetbe bevinni engedett árukat sorolja fel, hanem a tiltottakat, és az új listán csak fegyverek és katonai célra használható anyagok szerepelnek majd - közölte vasárnap egy tisztségviselő.

MTI Világ

Iráni hajó indult a Gázai övezet felé

Irán is útnak indított a tengeren egy segélyszállítmányt a Gázai övezetbe, és ezt rövidesen egy másik hajó is követi - jelentette be hétfőn a teheráni rádió.

MTI Világ

Izrael fontolóra veheti a gázai blokád enyhítését

Összeült szerdán az izraeli biztonsági kabinet, hogy fontolóra vegye a Gázai övezet elleni blokád enyhítését, de az ülést pár órával a kezdete után elnapolták anélkül, hogy bármilyen döntés született volna.

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Az Ab-nek döntenie kell az abortusztörvényről és vihart kavarhat

Az Ab-nek döntenie kell az abortusztörvényről és vihart kavarhat