szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden aláírta a koalíciós megállapodást Pozsonyban az a négy jobbközép szlovákiai párt, amely közösen alakít kormányt.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotta koalíciónak együttesen 79 képviselője van a 150 tagú parlamentben.

A dokumentumot a négy párt elnökei, Mikulás Dzurinda (SDKU), Richard Sulík (SaS), Ján Figel (KDH) és Bugár Béla (Híd), valamint Iveta Radicová (SDKU) kijelölt miniszterelnök írta alá. A kormányzati tárcák és a parlamenti tisztségek elosztásáról egy hete egyezett meg a koalíció. Az új koalíciós kormánynak 15 tagja lesz a miniszterelnökkel együtt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Iveta Radicovát bízta meg kormányalakítással a szlovák államfő

Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök szerdán beismerte, hogy kormányalakítási kísérlete nem sikerült, ezért megbízatását visszaadta az államfőnek. Ivan Gasparovic röviddel ezután Iveta Radicová ellenzéki politkust bízta meg a kormányalakítással, aki a felkérést elfogadta.

MTI Világ

Hozzányúl az állampolgársági törvényhez az új szlovák koalíció

Megegyezett a programtézisekben a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - közölte kedden éjfél előtt Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje. A Híd-Most elnöke, Bugár Béla szerint módosítanák az állampolgársági törvényt és az államnyelvtörvényt is.

MTI Világ

Radicová pártja Hágába vinné a szlovák-magyar vitát

Iveta Radicová, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) választási listavezetője szerint a kettős állampolgárság ügyében Szlovákiának a hágai Nemzetközi Döntőbírósághoz kellett volna fordulnia.

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója