szerző:
hvg.hu

Tizenhat évvel az apartheid után lehetséges az, ami a huszadik században eddig elképzelhetetlen volt a fekete kontinensen: lecsúszott fehérek, nyomornegyedekben – számol be a focivébé helyszínéről jelentkező dokumentumfilmes páros, Cseke Eszter és S. Takács András. Exkluzív ízelítő az On The Spot című műsornak a Spektrum csatornán csütörtök este képernyőre kerülő következő epizódjából.

"Először mi is kételkedtünk, több mint egy hete Johannesburg milliós fekete gettóit jártuk" - írják a műsor készítői, Cseke Eszter és S. Takács András, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatói. "Nehezen hittük, hogy van ennél rosszabb. És tényleg nincs rosszabb, mint Alexandra, Hillbrow, Westbury és még sorolhatnánk a hírhedt johannesburgi fekete és színes nyomornegyedeket."

"De ettől a hír még igaz: munka, áram és tiszta ivóvíz nélkül élnek ma már fehérek is, például ezen a háromszáz lelket számláló telepen Krugersdorpban" - számolnak be a látottakról a műsorban, amelyet a nézők teljes terjedelmében július 8-án, csütörtökön 22.30-kor a Spektrumon, illetve másnap 22.00-kor a Sport1 csatornán láthatnak. "Nálunk  nem lenne ebben semmi különös, egy demokráciában a perifériára csúszni szokványos dolog, Dél-Afrikában viszont aki fehér, nem ehhez szokott. Az apartheid mesterséges védőburka alól nem volt fehér kivétel. Éppen ezért a fekete nyomornegyedek lakóinak elképzelhetetlen, hogy ilyen létezik, nem fér bele az évszázadokon keresztül kialakult, a fehérek felsőbbrendűségét hírdető világképükbe."

"Két fekete kísérővel érkeztünk a telepre, akik arra számítottak, hogy valamennyi itt lakó rasszista. Ha egy afrikánert (dél-afrikai fehért) vinnénk el egy fekete negyedbe, a feketék bosszújától és a bűnözéstől rettegne. Ez sajnos azt jelenti, hogy Dél-Afrikában a feketék és a fehérek - a szűk gazdag rétegen kívűl - szinte soha nem találkoznak egymással, nem ismerik egymást, illetve csak legendákból. Ezzel nem azt mondjuk, hogy nincs rasszizmus, bűnözés és számos olyan dolog, amitől félni lehet ebben az országban, de mégiscsak nonszensz, hogy Afrika legfejlettebb államában, ahol több millió fehér él, megérintenek, ölelgetnek minket a feketék, mert hiába laknak Johannesburg közepén, nem találkoztak még sápadtarcúakkal."

"A fehér nyomornegyedről végül kiderült, hogy fekete családokat is befogadtak. Fekete kísérőink pedig úgy összebarátkoztak a helyiekkel, hogy felmerül az ötlet: pár srácot elvinnének egy hétvégére az ő negyedükbe, hogy lássanak csodát, majd fekete gyerekeket hoznának ide Krugersdorpba. Lenne miről beszélgetniük" - teszik hozzá a filmesek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Magánhadseregek a kertvárosokban

Az egyenlőtlenség és a szegénység mellett az apartheid kultúrája is szerepet játszott abban, hogy az erőszakos bűncselekmények száma továbbra is kiugróan magas a focivébé házigazdáinak országában, Dél-Afrikában – írja nemrégiben magyarul is megjelent könyvében a Financial Times szerkesztője.

hvg.hu Világ

Elképesztő vádak az AIDS-gyógyszerek ellen Dél-Afrikában

Pusztító babonák, áltudományos praktikák és tévhitek, valamint gyógyszeripari összeesküvés-elméletek egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy az idei focivébének helyt adó Dél-Afrikában a születéskor várható élettartam hét év alatt hét évet csökkent.

hvg.hu Napi merítés

Milyenek a dél-afrikai gettók?

Dél-Afrika kegyetlen: ebben az országban a legnagyobb a különbség gazdag és szegény, fekete, színes és fehér között, bár az apartheid 16 éve véget ért. Az On the Spot blog bejegyzése elkalauzolja olvasóit a dél-afrikai gettókba.

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Meghan Markle gyereket vár

Meghan Markle gyereket vár

Brutális áremelésre kényszerülhetnek a sörgyártók

Brutális áremelésre kényszerülhetnek a sörgyártók

Alkudni kötelező! - megnéztük a legendás feketetói vásárt

Alkudni kötelező! - megnéztük a legendás feketetói vásárt

ATV: Kásler Takarót szerette volna a PIM élére, de ő nem akar pályázni

ATV: Kásler Takarót szerette volna a PIM élére, de ő nem akar pályázni

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell