szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyakran fizetés nélkül, hosszú munkaidőben és szinte embertelen körülmények között dolgoztak családtagjaikkal együtt azok a gyerekek, akiket a Philip Morris dohányipari multi kazahsztáni beszállítói alkalmaztak az ültetvényeken – állította szerdán közzétett jelentésében a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. A beszámoló szerint a gyerekmunkások közül többen alig voltak 10 évesek. A jelentésre reagálva a dohánycég közölte, megváltoztatná felvásárlási szabályait.

Évente háromszázezer és egymillió közé teszik a szakértők azoknak a külföldieknek a számát, akik idénymunkát vállalnak Kazahsztánban – írja a „Pokoli munka: Dohányipari vendégmunkások kizsákmányolása Kazahsztánban” című, 115 oldalas jelentésében a Human Rights Watch. Az emberek többsége a volt Szovjetunió országaiból érkezik és vízum nélkül lépi át a kazah határt. Több ezer, főképp Kirgizisztánból érkező vendégmunkás a dohányültetvényeken talál munkát.

©

Az ültetvényeken sok vendégmunkást becsapnak, kizsákmányolnak, számos esetben pedig fizetés nélküli munkára kényszerítik őket – írja a 2009-ben, 68 egykori és jelenlegi munkással készült interjúra alapuló jelentés, amely szerint a szerződés nélkül, hosszú munkaidőben dolgozó külföldiektől sok esetben az útlevelüket is elveszik.

Naponta 36 szálnyi nikotin

A szervezet szerint 2009-ből 72 olyan esetet tudnak dokumentálni, amikor az ültetvényeken gyermekmunkát is igénybe vettek. A dohányültetvényeken folyó munka a gyermekmunka egészségre legártalmasabb formája a magas nikotinszint és a növényvédő szerek jelenléte miatt – írja a jelentés, amely szerint a családjukkal a földeken dolgozó gyerekek a munka miatt az iskolából is kimaradtak. A jelentés olyan tanulmányokat idéz, amelyek szerint a dohányföldeken dolgozók szervezetébe a bőrükön keresztül egy nap alatt annyi nikotin jut, mintha 36 cigarettát szívtak volna el.

A jelentés szerint a gyermekmunka korábban is ismert jelenség volt a kazah dohányültetvényeken, és az utóbbi években a kiskorúak alkalmazásának mértéke valamelyest csökkent is. Bár a Philip Morris beszállítóinál eddig is léteztek gyermekmunkát tiltó szabályozások, azokat gyakran megszegték - tette hozzá a beszámoló.

©

A vendégmunkások alkalmazói egy összegben, csak a nyolc-kilenc hónapos dohányszezon végén, a betakarítás befejeződésével fizették ki a családokat, amelyek így nem tudtak elszabadulni a földekről, hiszen ha elmentek volna, elvesztették volna a fizetésüket is – teszi hozzá a szervezet. Sokukat alkalmazójuk látott el élelmiszerrel és más szükséges cikkekkel is, amelyek árát a szezon végén levonta a munkabérből. Néhány esetben ez a függőség odáig vezetett, hogy a dolgozók a munka végeztével nemhogy fizetést nem kaptak, de adósságot halmoztak fel, amelyet a következő idényben kellett ledolgozniuk – közölte a Human Rights Watch.

A vendégmunkások életkörülményeit jól jellemezte, hogy a szervezet tagjai által meglátogatott farmok egyikén sem volt iható víz, a földek mellett felállított sátrakban vagy átmeneti szállásokon élő családok a közeli patakokból, folyókból, illetve a dohánymezők öntözésére szolgáló csatornákból jutottak vízhez – olvasható a jelentésben.

Változtatna a Philip Morris

Az emberi jogi szervezet a jelentés eredményeivel megkereste a - többek között a Marlboro cigarettamárkát is gyártó - Philip Morrist, amely úgy döntött, átfogó változtatásokat vezet be Kazahsztánban a helyzet megszüntetéséért. „A Philip Morris International határozottan ellenzi a gyermekmunkát” – olvasható a cég honlapján kiadott közleményben. "Hálásak vagyunk a Human Rights Watchnak, hogy felhívták a figyelmünket ezekre a kérdésekre és azonnali lépéseket tettünk a gyermekmunkával szembeni, létező szabályaink alkalmazásának megerősítésére és a jelentésben szereplő más, aggodalomra okot adó problémák kezelésére."

A közlemény szerint a cég több területen is változtatna, a szerződéses feltételek biztosítása mellett arra is köteleznék a beszállítókat, hogy javítsanak a vendégmunkások életkörülményein. A vállalat az idei dohányszezonban arra kötelezi majd kazahsztáni beszállítóit, hogy írott szerződéseket kössenek a felnőtt korú munkásokkal és külsős, független felügyelőkkel tartassák be a gyermekmunka tilalmáról szóló szabályokat – tette hozzá a New York Times, Peter Nixont, a cég Svájcban dolgozó szóvivőjét idézve. A lap szerint a vállalat - amely Kazahsztán dohánytermelő vidékén korábban nyári tábort is nyitott a vendégmunkások gyerekei számára - azt is kiköti majd, hogy a dolgozók havi bért kapjanak.

A cég által beszerzett dohány kis része – a tavaly világszerte felvásárolt 400 ezer tonnából csak 1500 tonna – származik Kazahsztánból, és a New York Times szerint a volt szovjet államokon kívül nem árusítanak olyan cigarettát, amelybe gyermekmunkával termelt dohány került. A cikkben idézett szóvivő szerint 300 kazah ültetvénnyel állnak szerződéses viszonyban, amelyek összesen hozzávetőleg 1200 idénymunkást alkalmaznak, őket általában körülbelül 200 gyerek kíséri el.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Rabszolgasors: India vezet a gyermek- és kényszermunka alkalmazásában

Gyermek- és kényszermunkások aranyat bányásznak, ruhákat varrnak vagy éppen kakaót szüretelnek a világ számos részében – hívja fel a figyelmet egy amerikai kormányjelentés, amelyben első ízben ismertetik a gyermek- vagy kényszermunkából származó termékek listáját. A beszámoló szerint India az ilyen áruk legfőbb forrása.

MTI Karrier

Ki számít gyerekmunkásnak?

Június 12-én van a gyermekmunka elleni világnap, amelyet 2002-ben tartottak meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére.

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen