szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miközben Európában tombol a nyár, Dél-Amerikában régen láttak ilyen kemény telet, mint az idei: eddig hét országban összesen 175 ember halt meg a szokatlan hideg miatt.

A helyzet Peru déli részén a legrosszabb: az Andok magasabban fekvő régióiban nem volt ritka, hogy a hőmérő higanyszála 23 fokkal nulla alá esett. Csak itt a múlt hét kezdete óta hivatalos adatok szerint 112 ember halt meg kihűlés vagy influenza következtében.

Az argentinok utoljára tíz évvel ezelőtt tapasztalhattak hasonlóan didergető ítéletidőt. Itt 16 ember fagyott halálra, további 11 a fűtési szezonban gyakrabban előforduló szénmonoxid-mérgezés áldozata lett. A környező országokban is fagyos volt az idő: Bolíviában 18, Brazília déli részén 9, Paraguayban 5, Chilében és Uruguayban pedig 2-2 ember életét követelte a hideg. Ezen kívül Paraguayban és Brazíliában több ezer szarvasmarha elpusztult a mezőkön. Istállók nincsenek, mivel általában télen sincs túl hideg.

Bolíviában és Peruban van olyan terület, ahol a hét végéig tartó iskolai szünetet rendeltek el. A nagyobb városokban több új hajléktalanszállást nyitottak. A villany- és gázszolgáltatók egyes térségekben teljesítőképességük határán üzemelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Főszerkesztőként csatlakozik a Telexhez Dull Szabolcs

Főszerkesztőként csatlakozik a Telexhez Dull Szabolcs

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán