szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy három évtizede halott a japán főváros, Tokió legidősebbnek hitt férfi lakosa - közölte csütörtökön az önkormányzat, miután a 111 éve született aggastyán mumifikálódott holttestét megtalálták az ágyában.

Az 1899. július 22-én született Kato Szogen után az önkormányzat illetékesei kezdtek érdeklődni, amikor a szeptemberi idősek napjára készülve frissíteni kezdték a százévesek listáját. Idén már többször is megpróbáltak találkozni az aggastyánnal, de a családtagok minden alkalommal elzavarták a tisztviselőket, mondván: Kato jól van, de nem akar látni senkit - mondta Ivamacu Tomoko, a japán főváros Adacsi kerületének illetékese.

Az önkormányzat gyanakodni kezdett és rendőrségi vizsgálatot kért. A rendőrök szerda este behatoltak Kato házába és az ágyban találtak egy mumifikálódott holttestet, minden valószínűség szerint a keresett idős férfit. Alsóneműben és pizsamában feküdt, egy takaró alatt.

Leányunokája azt mondta a rendőröknek, hogy Kato körülbelül 30 éve visszahúzódott abba a szobába, miután kijelentette: élő Buddha akar lenni. A rendőrség és az önkormányzat illetékesei úgy gondolják, hogy Kato nem sokkal ezután meghalt.

A rendőrség bűncselekmény gyanújával nyomoz, mert Kato családja valószínűleg zsebre vágta az idős férfi és hat éve elhunyt felesége nyugdíját. Hozzávetőlegesen 9,5 millió jenhez (23,8 millió forinthoz) juthattak a csalással. "Családjának tudnia kellett, hogy végig halott volt, mégis úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Kísérteties az egész" - fogalmazott Muroi Jutaka önkormányzati tisztségviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Bántja, hogy pesszimista? Ne legyen negatív, gyakorlással optimistább lehet

Két helyen tört el a kerékpáros világbajnok keze, miután egy hirtelen fékező motorossal ütközött – videó

Két helyen tört el a kerékpáros világbajnok keze, miután egy hirtelen fékező motorossal ütközött – videó

Minden rekordot megdöntött a használt autók adásvétele

Minden rekordot megdöntött a használt autók adásvétele