szerző:
MTI

Mintegy három évtizede halott a japán főváros, Tokió legidősebbnek hitt férfi lakosa - közölte csütörtökön az önkormányzat, miután a 111 éve született aggastyán mumifikálódott holttestét megtalálták az ágyában.

Az 1899. július 22-én született Kato Szogen után az önkormányzat illetékesei kezdtek érdeklődni, amikor a szeptemberi idősek napjára készülve frissíteni kezdték a százévesek listáját. Idén már többször is megpróbáltak találkozni az aggastyánnal, de a családtagok minden alkalommal elzavarták a tisztviselőket, mondván: Kato jól van, de nem akar látni senkit - mondta Ivamacu Tomoko, a japán főváros Adacsi kerületének illetékese.

Az önkormányzat gyanakodni kezdett és rendőrségi vizsgálatot kért. A rendőrök szerda este behatoltak Kato házába és az ágyban találtak egy mumifikálódott holttestet, minden valószínűség szerint a keresett idős férfit. Alsóneműben és pizsamában feküdt, egy takaró alatt.

Leányunokája azt mondta a rendőröknek, hogy Kato körülbelül 30 éve visszahúzódott abba a szobába, miután kijelentette: élő Buddha akar lenni. A rendőrség és az önkormányzat illetékesei úgy gondolják, hogy Kato nem sokkal ezután meghalt.

A rendőrség bűncselekmény gyanújával nyomoz, mert Kato családja valószínűleg zsebre vágta az idős férfi és hat éve elhunyt felesége nyugdíját. Hozzávetőlegesen 9,5 millió jenhez (23,8 millió forinthoz) juthattak a csalással. "Családjának tudnia kellett, hogy végig halott volt, mégis úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Kísérteties az egész" - fogalmazott Muroi Jutaka önkormányzati tisztségviselő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!