szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még az ősz folyamán módosulhat a státusztörvény annak érdekében, hogy az állampolgársági szabályokat és a magyarigazolványra vonatkozó passzusokat összehangolják - mondta el Wetzel Tamás, a kettős állampolgársággal kapcsolatos feladatok végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A kettős állampolgársággal kapcsolatos költségekre az idén 830 millió forintot különít el a kormány, és első évben 250-400 ezer közötti kérelmezőre számítanak.

Hozzátette: az a szándékuk, hogy a magyarigazolványhoz kapcsolódóan több kedvezményt megtartsanak. Ezért is kell a státusztörvényhez és annak végrehajtási rendeletéhez mindenképpen hozzányúlni. Attól tehát, hogy valaki az egyszerűsített honosítási eljárással magyar állampolgárságot szerez, nem esik el azoktól a kedvezményektől, amelyek a magyarigazolvánnyal járnak - mutatott rá Wetzel Tamás, aki elmondta: miután július 28-án a kormány elfogadta a kettős állampolgárság részletszabályait, az ezzel foglalkozó bizottság már a jövő héten megkezdheti a munkáját.

A miniszteri biztos szerint a szaktárcánál készült, a magyarigazolvány kérelmezőinek számát alapul vevő hatástanulmány több lehetséges modellel számol, ennek alapján zajlanak majd a fejlesztések. A döntés-előkészítő dokumentum szerint az első évben 250-400 ezer kérelmezőre számítanak. (2002-ben 593 ezren igényelték a magyarigazolványt.) Elmondta: a kormány határozatban rögzítette még, hogy idén 830 millió forintot biztosítanak az egyszerűsített honosítással kapcsolatos fejlesztésekre. Ebből infrastrukturális és informatikai fejlesztéseket terveznek megvalósítani, illetve mintegy kétszáz munkatárs felvételét tervezik, akikre az első időszakban felmerülő többletfeladatok ellátásához lesz szükség.

Wetzel Tamás az elkövetkező félév teendői között említette még azoknak a jogi szabályzóknak a lebontását, amelyek eddig akadályozták, hogy a határon túli magyarok, amikor átköltöznek Magyarországra, az eredeti magyar nevüket használhassák. A miniszteri biztos szólt arról is, hogy az érintetteket ősszel tájékoztató kampánnyal is segítik majd az egyszerűsített honosítási eljárás lefolytatásában. 

Kitért arra, hogy a kettős állampolgárság több szempontból sem igazán jó kifejezés, az egyszerűsített honosítási eljárás sokkal szerencsésebb. Tény, hogy ez a közkeletű megnevezése a jogintézménynek, de a kettős állampolgárságot a magyar jog eddig is ismerte. Az egyszerűsített honosítási eljárás egyértelműen mutatja, hogy egy jelenleg is kedvezményes eljárást egyszerűsített tovább az Országgyűlés, kiiktatva egyes adminisztratív akadályokat, amelyhez minden joga meg is volt a nemzetközi jog szerint. Az egyszerűsítésen túl a magyar jogalkotók nem foglalkoznak más országok állampolgárságával, minden emberre rábízzák, hogy identitásának megfelelően milyen állampolgár akar lenni - fejtette ki a miniszteri biztos.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Miről gondolkodik liberálisan Semjén Zsolt?

Nemzetpolitikai stratégiai célokból rendkívül fontos, hogy a Kárpát-medence országaiban legyenek etnikai magyar pártok, ugyanis ezek akadályozhatják meg az asszimilációt - mondta Semjén Zsolt a Népszabadságnak adott interjújában, hozzátette ugyanakkor azt is: természetesen a határon túli magyarságnak jogában áll ideológiai vagy rétegérdekek alapján pártot választania.

HVG Világ

Radicová a HVG-nek: „A Fico-féle törvényt megszüntetjük”

Szlovákia területén érvénytelenítené a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, de a leköszönő Fico-kormány által bevezetett retorziókat is visszavonatná Iveta Radicová, Szlovákia leendő kormányfője, aki a nemzetközi visszatetszést keltő szlovák nyelvtörvényből is több „értelmetlen” passzust kivenne – derül ki a HVG interjújából, ami a hetilap csütörtöki számában olvasható.

MTI Itthon

Kettős állampolgárság: igénylés januártól

Az adott országokban a magyar külképviseleteken, Magyarországon pedig az anyakönyvvezetőknél, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál lehet majd kérelmezni januártól a kettős állampolgárságot - mondta el Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár az MTI-nek. Az ősz folyamán várhatóan tájékoztató kampány indul az igénylés folyamatáról.

Videót közöltek a barkácsolt rakétás fenegyerek halálos tragédiájáról

Videót közöltek a barkácsolt rakétás fenegyerek halálos tragédiájáról

A biztonságos netezésről szóló társasjátékot adott ki a Microsoft, itt letöltheti

A biztonságos netezésről szóló társasjátékot adott ki a Microsoft, itt letöltheti

Shane Tusup oroszlánjelmezben énekelt Backstreet Boyst a TV2 maszkos versenyében

Shane Tusup oroszlánjelmezben énekelt Backstreet Boyst a TV2 maszkos versenyében