szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Készen áll az Egyesült Államok Irán elleni támadásának terve arra az esetre, ha Teherán nukleáris fegyverre tenne szert - hangoztatta vasárnap az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetője válaszul arra figyelmeztette Washingtont, hogy egy Irán elleni katonai akció felborítaná a Perzsa-öböl térségének biztonságát.

Michael Mullen amerikai tengernagy az NBC televíziós csatornának nyilatkozva erősítette meg az amerikai katonai támadás terveinek meglétét, ugyanakkor "rendkívüli aggodalmának" adott hangot egy ilyen offenzíva lehetséges következményei miatt.

Egy Irán elleni hadművelet "olyan nem kívánt következményekkel járhat, amelyeket nehéz megjósolni egy amúgy is hihetetlenül ingatag térségben". Éppen ezért az Egyesült Államok nem hagyhatja, hogy Teherán nukleáris fegyverre tegyen szert - tette hozzá az amerikai tábornok. Mullen derűlátónak mondta magát abban a tekintetben, hogy a nemzetközi közösség diplomáciai erőfeszítései és Irán ellen hozott büntető intézkedései urándúsítási programjának feladására késztetik az iszlám köztársaságot.

Mindamellett "a katonai lehetőségek az asztalon vannak és ott is maradnak" - fogalmazott Mullen tengernagy.

"Ha az Egyesült Államok hibát követne el (Irán megtámadásával), azzal veszélybe sodorná a térség biztonságát (...). A biztonság a Perzsa(Arab)-öböl térségében mindenkit megillet vagy senkit sem" - jelentette ki válaszul Jadollah Dzsavani tábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnokának politikai helyettese az Irna iráni hírügynökség beszámolója szerint.

Dzsavani hozzátette, hogy stratégiai jelentőségű térségről van szó, s ha annak biztonságát veszélybe sodorják, onnan az Egyesült Államok is távozni fog, "mivel a válaszunk kemény lesz".

Az Iráni Iszlám Köztársaság elithadseregének tábornoka ismét azt hangoztatta, hogy képesek megvédeni magukat bármilyen amerikai vagy izraeli támadással szemben.

Izrael nem zárja ki, hogy - ha nem marad más választása - katonai akciót hajt végre Irán ellen, nukleáris programjának megfékezésére, de Barack Obama amerikai elnök is elmondta, hogy minden eshetőséget nyitva tartanak.

A nyugati hatalmak azzal vádolják Iránt, hogy urándúsítási programja atomfegyver létrehozására irányul. A nemzetközi közösség - Washington vezetésével - a közelmúltban fokozta nyomását Iránra, újabb Teherán elleni büntető intézkedéseket fogadva el az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A Teheráni vezetés viszont kitart amellett, hogy nukleáris programja kizárólag békés, polgári célokat szolgál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés

Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés