szerző:
MTI

Az ígéreteknek megfelelően Irakban augusztus végére befejezik harci bevetéseiket az amerikai katonák, és az erőfeszítések zöme katonairól civil területre tevődik át - olvasható az amerikai elnök egy hétfői beszédében, amelyből még a beszéd előtt nyilvánosságra kerültek részletek.

Barack Obama Atlantában, a rokkant amerikai veteránok konferenciáján fog felszólalni. Irakban szeptembertől 50 ezer amerikai katona marad, de ezek már nem vesznek részt hadműveletekben, hanem az iraki fegyveres erők kiképzésével, terrorelhárítással és az amerikai polgári tevékenység védelmével foglalkoznak majd, de a jövő év végére ők is távoznak.

"Elnökjelöltként megígértem, hogy felelősségteljesen véget vetek a háborúnak Irakban. Röviddel a hivatal átvétele után új stratégiát jelentettem be Irakról és a felelősség teljes átadásáról Iraknak. Világossá tettem, hogy 2010. augusztus 31-re Irakban véget érnek az amerikai harci bevetések. Pontosan ez az, amit csinálunk - úgy, ahogy meg lett ígérve, a terveknek megfelelően" - hangsúlyozza az elnök. "A maradék munka elvégzésében is vannak még veszélyek. Vannak emberek, akik bombákkal és golyókkal akarják megszakítani a haladást. A könyörtelen igazság az, hogy még nem látni az amerikai áldozatok végét Irakban" - emlékeztet rá.

Obama beszédében szó lesz arról is, hogy az amerikai kormány miként akarja támogatni a veteránokat. A 2003-ban kezdődött iraki háborúban több mint 4 ezer amerikai katona esett el, több mint 30 ezren megsebesültek, és 736 milliárd dollárt költöttek rá. A Fehér Ház szerint jelenleg 146 ezer amerikai katona szolgál Irakban és Afganisztánban, azaz jóval kevesebb, mint Obama hivatalba lépésekor, 2009 januárjában, amikor 177 ezer volt az összlétszámuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Átadták Bagdadnak Szaddám minisztereit

Az Egyesült Államok átadott 55 foglyot Bagdadnak, akik még Szaddám Huszein néhai iraki diktátor belső vezetői köréhez tartoztak, köztük Tárik Azíz volt külügyminisztert - közölte szerdán az iraki igazságügy-miniszter helyettese.

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott