szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negyvenöt személy és szervezet nevét törölte az ENSZ a tálibokról és az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat tagjairól készített feketelistáról - közölte a világszervezet szankcióbizottságának elnöke.

Thomas Mayr-Harting osztrák ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint hétfőn elmondta: a 488 nevet tartalmazó listáról 45 nevet töröltek, tíz emberét a "tálibok listáról", valamint 14 személyét és 21 cégét, szervezetét az al-Kaida-listáról.

A feketelistát 1999-ben hozták létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 1267. számú határozata alapján. A világszervezet 1999 novemberében szankciókat rendelt el az Afganisztánt akkor uraló, vallási fanatikus muzulmán tálibok ellen, mert nem adták ki Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét az Egyesült Államoknak vagy harmadik országnak. Bin Ladent akkor az előző évben két, Afrikában működő amerikai nagykövetség elleni robbantásos merénylet miatt akarták felelősségre vonni.

A feketelistán szereplő személyek és szervezetek vagyonát befagyasztják, utazási korlátozásokat és fegyverembargót rendelnek el ellenük. A BT 2008-ban felkérte a szankcióbizottságot az akkor 142 tálib vezető és 346 al-Kaida-tag nevét tartalmazó lista felülvizsgálatára. A nevek törléséhez a 15 tagállamot tömörítő BT egyhangú jóváhagyására van szükség.

Múlt pénteken már ismertté vált, hogy az ENSZ levette öt tálib vezető nevét a listáról, eleget téve ezzel Afganisztán kérésének, amely ezáltal szeretné megkönnyíteni a - hatalmuktól 2001 végén megfosztott, de a kabuli kormány ellen fellázadt - tálibokkal a nemzeti megbékélésről folytatandó tárgyalásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

"A politika élhet megrendelésekkel" – Freund Tamás a HVG Teraszon

366 forintba is került egy euró

366 forintba is került egy euró

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ