szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább három évbe telik, mire helyre lehet állítani az árvíz okozta károkat Pakisztánban - jelentette be Aszif Ali Zardari elnök kedden, miközben a még mindig milliókat érintő katasztrófa súlypontja dél felé helyeződik át.

A kivételesen erős monszunesőzés közel egy hónapja kezdődött, és mára már több mint 17 millió embert érint közvetlenül. A több mint másfél ezerre becsült halálos áldozat többsége az első napokban-hetekben vesztette életét, de számuk még most is növekvőben van, a katasztrófa délen súlyosbodik.

Három év a legkevesebb - mondta Zardari egy interjúban, amelyet külföldi újságíróknak adott Iszlámábádban. Az áradással együtt egészségügyi és társadalmi válság, éhséglázadás is kitörhet. A vízzel terjedő betegségek a tapasztalatok szerint 4-6 hét elteltével jelentkeznek erőteljesen. A járványok 3,5 millió gyereket fenyegetnek. Az ország egészségügyi rendszere túlterhelt, mintegy 200 intézmény károkat szenvedett, és a százezer női alkalmazott egyharmada maga is menekültté vált.

A tálibok ellen vívott belső harc frontján az esőzés alatt viszonylagos nyugalom uralkodott, de hétfőn három nagy pokolgép is robbant az északnyugati határvidéken. Zardari kijelentette, hogy nem hagynak föl a hadjárattal. A harc minden fronton tovább folyik - mondta.

Kedden egy katonai forrás közölte, hogy a tálibok elleni harcból is kivontak helikoptereket a mentési munkálatokhoz, de a gépeket visszaküldik a harcba, ha a szükség úgy hozza. Más katonai források azt közölték, hogy a határvidéken tevékenykedő 140 ezer gyalogos katonából viszont egyet sem csoportosítottak át az árvízi védelemre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Pakisztán történetének legsúlyosabb áradása - Nagyítás fotógaléria

Közel húszmillió ember vált hajléktalanná Pakisztánban az elmúlt hetek esőzéseinek következtében, az áradás pedig újabb területeket veszélyeztet az ország déli tartományaiban. Az ideiglenes táborokba éjjel-nappal érkeznek az újabb családok, akik minden vagyonukat hátrahagyva menekültek az ár elől. Nagyítás fotógalériánk a pakisztáni árvízhelyzetről.

MTI Világ

150 ezer pakisztáni húzódik magasabbra az áradó Indus elől

Több mint 150 ezer pakisztánit kellett magasabb helyre költöztetni 24 óra alatt az áradás elől, miután a megduzzadt Indus folyó további kisvárosok és falvak tucatjait öntötte el a déli Szindh tartomány középső részén - közölte szombaton egy helyi kormányszóvivő.

Őrizetbe vettek egy amerikait Thaiföldön, mert kritizálta a szállodáját

Őrizetbe vettek egy amerikait Thaiföldön, mert kritizálta a szállodáját

Most már inkább komolyan veszi az UFO-ügyeket Japán

Most már inkább komolyan veszi az UFO-ügyeket Japán

Folytatódó kormányválság Libanonban

Folytatódó kormányválság Libanonban