szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden bocsánatot kértek egy parlamenti bizottság előtt annak a chilei bányának a vezetői, ahol 33 bányász rekedt a mélyben csaknem egy hónappal ezelőtt.

"Bocsánatot kell kérnünk mindazért a szenvedésért és fájdalomért, amelyet ez az előre nem látható, nem kívánt helyzet idézett elő" - mondta Alejandro Bohn, a San José-i San Esteban Bányaipari Vállalat egyik vezetője. "Borzasztó ez a helyzet, és reméljük, hogy mihamarabb rendeződik" - tette hozzá.

A valparaisói parlament bányászati bizottsága, amely azt vizsgálja, ki felel az augusztus 5-én történt bányakatasztrófáért, Bohn mellett meghallgatja a vállalat másik vezetőjét, a szintén magyar származású Marcelo Kemenyt is. A testület azt is vizsgálja, hogy milyen körülmények között nyitották meg újra a bányát 2008-ban egy korábbi baleset után.

A keddi meghallgatásokat a helyi televízió is közvetítette, miután a bizottság elnöke elutasította Bohn és Kemeny ügyvédeinek arra vonatkozó kérését, hogy tartsák az ülést zárt ajtók mögött.

A San Esteban (Szent István) Bányaipari Vállalatot a Magyarországról 1957-ben, a kommunista rezsim elől Chilébe menekült Jorge Kemeny Latay alapította. Marcelo az ő fia, Bohn pedig a 2000-ben elhunyt Jorge Kemeny feleségének, Agnes Füllernek a testvére.

A baleset utáni napokban a bánya vezetői azt mondták, hogy a bánya a biztonsági előírásoknak megfelelően működött. Az egyik mélyben rekedt bányász felesége múlt héten panaszt tett a San Esteban vezetői, valamint az állami tulajdonban lévő Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat (Sernageomin) ellen amiatt, hogy 2008-ban engedélyezték a bánya újbóli megnyitását.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Négy hónapot nehezen lehet kibírni a föld alatt

Nehezen lehet négy hónap kényszerű fogságot kibírni mélyen a föld alatt, a legfőbb "ellenség" az unalom és a fertőzésveszély, ha az életben maradáshoz szükséges felszerelés a rendelkezésre áll - mondta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője

hvg.hu Napi merítés

A chilei bányabaleset magyar vonatkozásai

A bányabalesettel kapcsolatos híradások a mentés technikai feltételeire és az emberi drámára fókuszálnak, holott két részletet nem szabad figyelmen kívül hagynunk: a bányavállalat pénzügyi gondokkal küszködő tulajdonosai hónapokon át figyelmen kívül hagyták a biztonsági riasztásokat, a másik egy apróság: a bánya egyik tulajdonosa magyar származású - olvasható a Clandestino blogon.