szerző:
Folk György (hvg.hu)

Az új közös gazdasági kormányzás érdekében eddig megtett lépésekről és az Európai Unió előtt álló további kihívásokról beszélt az Európai Parlamentben elhangzott helyzetértékelő beszédében José Manuel Barroso bizottsági elnök Strasbourgban.

Úszunk vagy elsüllyedünk?

Európának meg kell mutatnia, hogy több, mint 27 nemzeti sajátosság, hiszen "vagy együtt úszunk, vagy külön-külön süllyedünk el" - mondta értékelő beszédében Barroso. Megállapította, hogy az unió kiállta a gazdasági és pénzügyi válság megpróbáltatásait. "Csalódniuk kellett azoknak, akik az EU hanyatlását jósolták" - fogalmazott, és felhívta a figyelmet arra, hogy fellendülőben van a gazdasági növekedés. Hozzátette, hogy vannak még kockázatok, és a munkanélküliség továbbra is magas. Barroso szerint "itt az ideje a szociális piacgazdaság korszerűsítésének" annak érdekében, hogy Európa globálisan versenyképesebb legyen, és választ tudjon adni a "demográfiai kihívásra", az idősek számarányának emelkedésére. Barroso állást foglalt néhány hevesen vitatott gazdaság-, illetve pénzügypolitikai kérdésben is. Így például támogatóan szólt az eurókötvények kibocsátásának gondolatáról. A bizottsági elnök szerint az uniónak tíz esztendőre szóló költségvetési keretre lenne szüksége, amit öt év elteltével felülvizsgálnának. Barroso kitért az uniót vezérlő elvek közül arra, hogy "a rasszizmusnak és az idegenellenességnek nincs helye" az EU-ban. (MTI)

Egy évvel a jelenlegi Európai Parlament (EP) megalakulása után az Európai Bizottság elnökeként második ötéves periódusát töltő Barroso az amerikai elnököktől átvett helyzetértékelő beszédet tartott.

José Manuel Barroso felszólalása elemzők szerint az egységes Európa képet hivatott erősíteni, amelynek ápolására a új európai alapszerződés tavalyi hatályba lépése óta kevés ideje akadt Brüsszelnek a szinte folyamatos gazdasági tűzoltás mellett.

Barroso beszédét megelőzően az EP politikai csoportjainak vezetői felvetették annak lehetőségét, hogy az elnök beszédétől távol maradó képviselőket pénzbüntetéssel lehessen sújtani a jövőben - a javaslat kapcsán azonban Jirzi Buzek EP-elnök türelemre intett.

A bizottság feje az eurózóna stabilitásának hosszú távú biztosításáról beszélt, és ennek kapcsán a befektető lufik korai felismerésének és a versenyképesség előtt álló akadályok leküzdésének fontossága mellett érvelt. Barroso szerint ezért különösen fontos, hogy a nemzeti kormányok most hajlandóságot mutatnak a szigorúbb ellenőrzési mechanizmusok és szankciók elfogadására. Emellett kitért a tervek szerint jövő januárban működésbe lépő közös európai pénzügyi ellenőrzőrendszerek kapcsán a múlt héten megszületett megállapodás jelentőségére is.

A nehézségek ellenére Barroso sikeresnek értékelte az eltelt évet, melynek során sikerült javítani a bankok működésének átláthatóságán. Ennek legfontosabb része szerinte a pénzintézetek stressztesztjeinek nyár elejei közzététele volt.

©

A strasbourgi beszéd körüli felhajtást beárnyékolhatja azonban a pénzügyminiszterek keddi brüsszeli ülése, amelyen a bankok megadóztatásáról szóló javaslatról, a már említett pénzügyi felügyeleti rendszer tanácsi elfogadásáról és a közös gazdasági kormányzást segítő úgynevezett európai szemeszterről lesz szó. A hvg.hu diplomáciai forrásai szerint azonban továbbra is úgy tűnik, hogy a német kormányon kívül kevés tagállam támogatna az alapszerződés módosítása által lehetségessé váló gazdasági szankciókat, amelyek nélkül kérdéses, lesz e elég nyomás a huszonheteken a szükséges reformok keresztülviteléhez.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Hu-Barroso találkozó volt Sanghajban

A kölcsönös tiszteletet hangsúlyozta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök, amikor a XXI. századi Kína-EU kapcsolatokat meghatározó alapértékekről beszélt szombaton José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság (EB) elnökének Sanghajban – jelentette a kínai média vasárnap.

hvg.hu Világ

Andor László a foglalkoztatási biztosi posztot kaphatja

A BruxInfo úgy értesült, hogy a foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi portfóliót ajánlja fel a magyar biztosnak José Manuel Barroso bizottsági elnök, aki egyesek szerint nem akarja új tagállam képviselőjének kezébe adni a kényesebb regionális politikai szaktárcát.

MTI Gazdaság

"Altatóként" működött az euró

"Altatóként" működött a válság előtti pénzbőség idején az euró, az olcsó hitelek révén "a virágzás illúziójába" ringatva az európai kormányokat - mondta a londoni The Timesnak adott, csütörtökön megjelent nyilatkozatában az EU-bizottság elnöke, aki ugyanakkor sikeresnek és a "változások motorjának" minősítette a közös valutát.

hvg.hu Világ

Február 10-én jöhet az új Európai Bizottság

Február 10-án munkába állhat az új Európai Bizottság, feltéve, hogy az Európai Parlament február 9-i végszavazásán jóváhagyja José Manuel Barroso leendő biztosainak második, módosított listáját - írja a European Voice.

Szegő Iván Miklós Világ

Európa 2020-ig tervez, de ki hajtja végre?

A hvg.hu munkatársa három napot töltött Brüsszelben, ahol olyan eurokratákkal és politikusokkal találkozott, akik – állításuk szerint legalábbis – a gazdasági válságból való kijutáson és az EU megerősítésén dolgoznak. Hogy ez sikerül-e nekik, korántsem biztos, hiszen kontinensünk a fejlett ágazatokban jelentősen lemaradt a versenytársakhoz képest – ez számos brüsszeli dokumentumból kiderül.

hvg.hu Világ

Andor a foglalkoztatási és szociálisügyi tárcát kapta

A foglalkoztatási és szociálisügyi tárcát kapja Andor László magyar biztosjelölt a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottságban - jelentették be pénteken Brüsszelben. Január 26-án, rendkívüli plenáris ülésen szavaz José Manuel Durao Barroso új összeállítású Európai Bizottságáról a Európai Parlament - jelentette be Brüsszelben közleményben Jerzy Buzek, az EP elnöke pénteken. A parlament bizottságai január 11-19. között hallgatják meg a jelölteket.

Világ

Jóváhagyták az új Európai Bizottság megalakulását

Zöld utat adott Strasbourgban az Európai Parlament (EP) az új összetételű Európai Bizottság megalakulásának, így több, mint három hónappal azután, hogy lejárt az előző bizottság mandátuma, hivatalba léphet az unió új, teljes felhatalmazású végrehajtó testülete.

hvg.hu Világ

Közzétette új, tíz évre szóló gazdaságstratégiai javaslatát az EU

A válság utáni világrendre való felkészülés jegyében szerdán José Manuel Barroso bizottsági elnök közzétette az Unió 2020-ig esedékes versenyképességi terveit. A tervezet sarokpontjai megegyeznek a lisszaboni stratégiával, a Bizottság reményei szerint azonban a következő évtizedben sikerül érdemi változtatásokra rávenni a tagállamokat a célok tényleges megvalósulása érdekében.

hvg.hu Világ

Megkezdődött a német-francia lobbizás Brüsszelben

Miután az Európai Unió új vezető tisztségviselőinek személyéről az állam- és kormányfők már a múlt héten döntést hoztak, hétfői német sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság biztosi posztjainak betöltéséért kezdődött vetélkedés a tagállamok között.

MTI Gazdaság

Gyors euróövezeti megállapodást sürget Görögországról Barroso

Az Európai Bizottság álláspontja szerint eljött az idő, hogy az Európai Unió létrehozzon egy olyan koordinált pénzügyi eszközt, amely szükség esetén Görögország támogatását teszi lehetővé - szögezte le José Manuel Durao Barroso, az uniós végrehajtó testület elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén szerda délután.

Tízből hét fiatalnak nehezen megy az elköltözés a szülői házból

Tízből hét fiatalnak nehezen megy az elköltözés a szülői házból

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

Térey János posztumusz kötete: mintha érezte volna a közelgő véget

A Ráday utcába jár gyúrni Luke Evans

A Ráday utcába jár gyúrni Luke Evans

Edzőt és egyesületi elnököt ítéltek el a kézilabdás bundaügyben

Edzőt és egyesületi elnököt ítéltek el a kézilabdás bundaügyben